1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. Τα ασφάλιστρα για την προστασία από φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν κατά...

Τα ασφάλιστρα για την προστασία από φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν κατά 50% μέχρι το 2030

Τα ασφάλιστρα για την προστασία από φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν κατά 50% μέχρι το 2030
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Howden, περισσότερα από τα μισά από τα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης έως το 2030 θα απαιτήσουν πρόσθετη ασφάλιση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν την ασφάλιση προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκή προσφορά στήριξης από τη δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου και μακροπρόθεσμη κάλυψη.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει “παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού” για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης του κλίματος με την ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτείται, εξηγεί η έκθεση της Howden, η οποία δημοσιεύθηκε από κοινού με την Boston Consulting Group.

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται ότι τα ασφάλιστρα για την προστασία από την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν κατά 50% έως το 2030, φθάνοντας τα 200-250 δισεκατομμύρια δολάρια, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ετήσιων ζημιών που προκαλούνται από τα κλιματικά φαινόμενα, της επιταχυνόμενης αύξησης των ανοιγμάτων, της αποκάλυψης των κλιματικών κινδύνων και της μεταφοράς του κινδύνου από τις κυβερνήσεις στις ιδιωτικές αγορές.

“Αυτές οι πιέσεις θα ασκήσουν πρωτοφανή διαρθρωτική πίεση στα ασφαλιστικά συστήματα σε όλες τις δημόσιες, ιδιωτικές και αλληλασφαλιστικές αγορές και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αγορά θα ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση”, δήλωσε ο Howden.

Η εταιρεία συνέχισε: “Ενώ η ασφάλιση υπόσχεται να είναι ένας μεγάλος παράγοντας που θα επιτρέψει την απελευθέρωση της μετάβασης και την προσαρμογή των οικονομιών σε μια νέα εποχή του κλίματος, θα απαιτηθεί μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση των κινδύνων έχει προτεραιότητα, εάν πρόκειται να αναπτυχθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα και οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν το μέλλον τους.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050

“Για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην ασφαλιστική προστασία, η έκθεση καλεί τους πελάτες να μετακινηθούν από μια ετήσια άσκηση προμηθειών σε μια μακροπρόθεσμη θεώρηση του κινδύνου, η οποία σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολυετή κάλυψη, λύσεις ασφάλισης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αναλύσεις μελλοντικών κινδύνων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέγγιση αυτή θα ενισχύσει την τραπεζική και ασφαλιστική ικανότητα των νέων επενδύσεων και θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να επιτύχουν τη στρατηγική μετάβασης και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο κλίμα.

“Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά πρέπει να καινοτομήσει για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κλιματικής μετάβασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ασφάλιση παραμένει προσιτή σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες. Οι ασφαλιστικές θα πρέπει επίσης να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για την μείωση του κινδύνου στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κοινότητας για την ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή”, σημειώνεται στην έκθεση του Howden.

Ο Rowan Douglas CBE, CEO, Climate Risk and Resilience, Howden, σχολίασε: “Η ασφάλιση αποτελεί το χρηματοπιστωτικό υπόβαθρο που απαιτείται για την μείωση του κινδύνου των επενδύσεων και την προσέλκυση των πρόσθετων κεφαλαίων που απαιτούνται για την κινητοποίηση στο θέμα.”

“Οι έξυπνες εταιρείες αναγάγουν τώρα τη μελλοντική ασφαλιστική ικανότητα σε συζητήσεις σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, διότι θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πρόσβασης σε κεφάλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά

“Το κλειδί είναι η ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών με τις ασφαλιστικές για την οικοδόμηση κοινής τεχνογνωσίας και εμπιστοσύνης.”

Ο Lorenzo Fantini, διευθύνων σύμβουλος και εταίρος της Boston Consulting Group (BCG), πρόσθεσε: “Η επίτευξη του καθαρού μηδενικού κόστους και της κλιματικής ανθεκτικότητας με στρατηγικές προσαρμογής αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για όλες τις οικονομίες. Χωρίς επαρκή ασφάλιση για την μείωση του κινδύνου των αγορών, η ομαλή μετάβαση θα είναι αδύνατη.

“Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να ηγηθεί του διαλόγου για την μείωση του κινδύνου, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλισιμότητα της δράσης για το κλίμα”.

Σε απάντηση στην έκκληση της έκθεσης για δράση, η Howden ανακοινώνει τη συνεργασία της με τους πρωταθλητές υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να συνεργαστεί με εταίρους για την οικοδόμηση μιας Enabling Climate Insurance Breakthrough.

Ο Nigar Arapadarai, UN Climate Change High-Level Champion για την COP29, δήλωσε: “Η ασφάλιση μπορεί να παρέχει τη βεβαιότητα, τη σαφήνεια και την ασφάλεια για την επίτευξη του ριζικού μετασχηματισμού που απαιτείται και θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλους τους τομείς και τις βιομηχανίες παγκοσμίως για τη διαμόρφωση ενός καθαρού μηδενικού, δίκαιου μέλλοντος για όλους”.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.