1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Forest bathing: Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την...

Forest bathing: Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Forest bathing: Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του ένα μοναδικό χρώμα και ατμόσφαιρα που μας προσκαλεί να απολαύσουμε τη φύση. Ένας τρόπος για να συνδεθούμε βαθύτερα με το φυσικό περιβάλλον είναι μέσω της πρακτικής του forest bathing. Πρόκειται για μια ιαπωνική παράδοση, γνωστή και ως shinrin-yoku, που επικεντρώνεται στη συνειδητή εμπειρία της φύσης, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.

Η φθινοπωρινή περίοδος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για forest bathing. Οι αλλαγές στα χρώματα των φύλλων δημιουργούν μαγευτικά τοπία, ενισχύοντας αυτό που βλέπουμε μέσω των μοναδικών εικόνων. Οι ήχοι των φύλλων που θρυμματίζονται κάτω από τα πόδια και οι μυρωδιές της γης δημιουργούν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Επιπλέον, οι πιο δροσερές θερμοκρασίες διευκολύνουν τον πιο αργό και ήρεμο περίπατο, ενθαρρύνοντας τη βαθύτερη αναπνοή και τη χαλάρωση.

Το forest bathing περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες που ενισχύουν την επαφή με τη φύση, όπως ήσυχες βόλτες σε δάση και το άκουσμα των φυσικών ήχων, την επαφή με μυρωδιές και εικόνες. Η πρακτική αυτή πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε έχει κερδίσει δημοτικότητα παγκοσμίως. Σήμερα, πολλές έρευνες δείχνουν ότι το forest bathing μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της ευεξίας και στη βελτίωση της γενικής υγείας.

Ποια είναι τα οφέλη

Σύμφωνα με τον Δρ. Qing Li, πρόεδρο του Ιαπωνικού Συλλόγου Forest Therapy, «η επαφή με τη φύση βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες και στην αύξηση της ευτυχίας». Έρευνες έχουν δείξει ότι το forest bathing μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και να ενισχύσει την παραγωγή ενδορφινών, γνωστών ως «ορμόνες της ευτυχίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ζωή μετά τα 40 (50, 60…)

Η αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει η φύση μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση στη διάθεση και στην ψυχική υγεία. Ένας άλλος ειδικός, ο Δρ. David Strayer από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, υπογραμμίζει: «η απομάκρυνση από τις τεχνολογικές παρεμβολές και η πλήρης εμβάθυνση στη φύση μάς επιτρέπει να ανακτήσουμε τη συγκέντρωσή μας και να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας».

Η έρευνα έχει δείξει ότι το forest bathing δεν προσφέρει μόνο ψυχικά οφέλη, αλλά έχει και θετικές επιδράσεις στο σώμα. Η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την πίεση του αίματος, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Τα φυτοχημικά, φυσικές ενώσεις που παράγουν τα δέντρα, ενισχύουν την ανοσία μας, αυξάνοντας την παραγωγή των «φυσικών φονικών κυττάρων» του οργανισμού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούν το forest bathing αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας. Σύμφωνα με τη Δρα M. R. Thompson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «ο αέρας στο δάσος είναι γεμάτος αρνητικά ιόντα, που σχετίζονται με την τόνωση της διάθεσης και της ευεξίας».

Η πρακτική του forest bathing προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Αν αυτή τη χρονική περίοδο επιλέξετε να εξερευνήσετε τα δάση, θυμηθείτε ότι κάθε βόλτα είναι μια ευκαιρία να επωφεληθείτε από τα δώρα της φύσης.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.