1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ζωής & Υγείας
  6. »
  7. Γιατί οι Ασφαλιστικές Εταιρείες μας ρωτούν αν καπνίζουμε;

Γιατί οι Ασφαλιστικές Εταιρείες μας ρωτούν αν καπνίζουμε;

Γιατί οι Ασφαλιστικές Εταιρείες μας ρωτούν αν καπνίζουμε;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πολλές φορές ξενίζουν τους καταναλωτές οι πολλές ερωτήσεις που ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να απαντήσουμε ιδιαίτερα στα συμβόλαια Υγείας. Αν και κάποιες από αυτές είναι κάπως ευαίσθητες πληροφορίες, είναι σημαντικό να απαντάμε πάντα με ειλικρίνεια έτσι ώστε να είμαστε σωστά ασφαλισμένοι.

Ανάμεσα λοιπόν σε αυτές τις ερωτήσεις θα συναντήσουμε μία που θα ρωτά εάν καπνίζουμε και πόσα τσιγάρα κάνουμε! Και θα σκεφτείς φυσιολογικά, «τι ενδιαφέρει την ασφαλιστική εταιρεία αν καπνίζω και πόσο;». Κι όμως την ενδιαφέρει αφού αυτή η συνήθεια έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μου την οποία και ασφαλίζει.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος

Δεν υπάρχει πιστεύουμε άνθρωπος που να μην γνωρίζει ότι το κάπνισμα … σκοτώνει! Οι διάφορες νομοθεσίες έχουν προνοήσει να το βλέπουν οι καπνιστές κάθε φορά που πάνε να ανάψουν ένα τσιγάρο.

Είναι λοιπόν κοινός παραδεκτό ότι το κάπνισμα έχει επιπτώσεις τόσο στην υγεία αλλά και την ευεξία μας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πολλά από τα χημικά που αναπνέουμε όταν καπνίζουμε προκαλούν σειρά προβλημάτων υγείας που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή μας. Μερικές από τις συνέπειες του καπνίσματος μπορεί να είναι οι εξής:

  • Πρόκληση 15 διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στόματος και του λαιμού, με τις πιθανότητες να αυξάνονται ανάλογα με την ποσότητα των τσιγάρων.
  • Ζημιά στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες θρόμβων, εμφράγματος και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Διπλασιασμό των πιθανοτήτων για εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω της μείωσης των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.
  • Κίνδυνος διαβήτη, εξαιτίας της ζημιάς που προκαλεί στα κύτταρα, καθιστώντας το σώμα ανθεκτικό στην ινσουλίνη.
  • Χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις και ζημιά στους πνεύμονες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  «Φακελάκια» δίνουν οι 4 στους 10 ασθενείς στα νοσοκομεία στην Ελλάδα

Πώς Επηρεάζει το Συμβόλαιο Ασφάλισης Υγείας;

Όπως καταλαβαίνουμε το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για πολλές παθήσεις, αυξάνοντας παράλληλα και το ρίσκο για την ασφαλιστική εταιρεία, κατατάσσοντάς μας σε μια υψηλότερου κινδύνου κατηγορία.

Η ασφαλιστική μας εταιρεία ενδιαφέρεται για το ιατρικό μας ιστορικό, καθώς αυτό επηρεάζει το ρίσκο που αναλαμβάνει. Έτσι, το κάπνισμα μας κατατάσσει ως πιο ευάλωτους σε πολλές ασθένειες.

Πώς επηρεάζει το Συμβόλαιο το γεγονός ότι καπνίζω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κάπνισμα δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στο συμβόλαιο μας. Ωστόσο, ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά και τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας του, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει το κόστος της ασφάλισης υγείας ή ακόμη και να οδηγήσει σε απόρριψη μίας αίτησης.

Πως επηρεάζει το συμβόλαιο μου το γεγονός ότι καπνίζω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα έχετε κάποιες επιπτώσεις εάν καπνίζετε. Ανάλογα όμως με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε καθημερινά αλλά και σε συνάρτηση με πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε ήδη μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο κόστος για την ασφάλιση υγείας σας ή και να αναγκάσει την ασφαλιστική σας εταιρεία να σας απορρίψει.

Πρέπει να δηλώσω ότι έχω διακόψει το κάπνισμα;

Αν έχετε διακόψει το κάπνισμα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε που σταματήσατε και αν αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στην αίτηση ασφάλισης ή όχι. Πάντα είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με την υγεία σας, καθώς όπως είπαμε και στην αρχή η απόκρυψη πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση του συμβολαίου μας ή μη κάλυψη σε περίπτωση απαίτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτά τα 2 συμπτώματα προειδοποιούν 24 ώρες πριν την καρδιακή ανακοπή

Συμπερασματικά, η συνήθεια του καπνίσματος επηρεάζει άμεσα την υγεία και κατ’ επέκταση την ασφαλιστική σας κάλυψη, καθιστώντας σημαντικό να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία για τυχόν αλλαγές στις συνήθειες σας.

Εάν εν το μεταξύ πάρετε την απόφαση να σταματήσετε το κάπνισμα, θα κάνετε ένα μεγάλο δώρο και στον ίδιο σας τον εαυτό!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.