1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency...

Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία

Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι επικείμενες τεχνικές εργασίες σχετικά με τη Φερεγγυότητα ΙΙ αντικατοπτρίζουν πλήρως την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2023.

Η ομοσπονδία των ασφαλιστικών ενώσεων εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν από τους συννομοθέτες της ΕΕ, οι οποίες μειώνουν τις σημερινές υπερβολικές απαιτήσεις φερεγγυότητας και απελευθερώνουν κεφάλαια. Αυτό αυξάνει την ικανότητα του κλάδου να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και επενδύσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο έγγραφο θέσης της ”Delivering on the agreed ambitions for the Solvency II review”, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα με επικεφαλής τον εισηγητή Markus Ferber MEP, η Insurance Europe περιγράφει τα βασικά αποτελέσματα που απαιτούνται και τα οφέλη τους.

Ο Angus Scorgie, επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Ρύθμισης και Διεθνών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι αλλαγές μπορούν, ”να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες, να ξεκλειδώσουν περισσότερες επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και να υποστηρίξουν την πρόοδο προς την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα το πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας των ασφαλισμένων του πλαισίου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν τα δυνητικά οφέλη, ο κλάδος προειδοποιεί για τη σημασία της διασφάλισης ότι οι πρόσθετες τεχνικές εργασίες αντικατοπτρίζουν επακριβώς τις υψηλές φιλοδοξίες της πολιτικής συμφωνίας και υποστηρίζουν τη δέσμευση της ΕΕ για μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων.

Το έγγραφο εξηγεί τα επιχειρήματα και τις προσδοκίες του κλάδου σε βασικά σημεία όπως:

Αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων: Ο κλάδος εξέφραζε συνεχώς ανησυχίες σχετικά με τις υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και τη μεταβλητότητα που συνδέονται με τα μακροπρόθεσμα προϊόντα. Οι συννομοθέτες της ΕΕ αναγνώρισαν αυτές τις ανησυχίες και συμφώνησαν να τις αντιμετωπίσουν κυρίως μέσω τροποποιήσεων στο περιθώριο κινδύνου και στην προσαρμογή της μεταβλητότητας. Οι τεχνικές λεπτομέρειες που διέπουν αυτούς τους μηχανισμούς και η παρέκταση των επιτοκίων άνευ κινδύνου θα πρέπει να επιλεγούν ώστε να αποφευχθεί πρόσθετη μεταβλητότητα στο πλαίσιο.

Επενδύσεις σε μετοχές: Ο κλάδος χαιρετίζει τη συμπερίληψη εφαρμόσιμων και απλουστευμένων κριτηρίων για τις μακροπρόθεσμες μετοχές. Αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με διατάξεις επιπέδου 2 που αντικατοπτρίζουν τη φιλοδοξία των συννομοθετών και διασφαλίζουν την ομαλή και εκτεταμένη χρήση της ταξινόμησης.

Αναλογικότητα: Η βελτίωση της αναλογικότητας ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της επανεξέτασης. Επιτεύχθηκε εν μέρει για τις πολύ μικρές ασφαλιστικές με την αύξηση των κατώτατων ορίων για την εφαρμογή της Φερεγγυότητα ΙΙ και τη δυνατότητα στις μικρές ασφαλιστικές – που πληρούν μια σειρά προκαθορισμένων κριτηρίων – να επωφελούνται αυτόματα από τις απλουστεύσεις και τα μέτρα αναλογικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Υποβολή εκθέσεων και γνωστοποίηση: Δυστυχώς, παρά την ευρεία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων κατά 25%, για τις περισσότερες ασφαλιστικές θα υπάρξει καθαρή αύξηση των λειτουργικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Ως εκ τούτου, το επίπεδο 2 πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις πρόσθετες εκθέσεις και άλλες κανονιστικές επιβαρύνσεις.

Βιωσιμότητα: Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια για βιωσιμότητα και είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις τρέχουσες δράσεις τους για να συμβάλουν περαιτέρω στη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία και να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Φερεγγυότητα ΙΙ και άλλες διατομεακές ρυθμίσεις καλύπτουν ήδη πολλές πτυχές της βιωσιμότητας, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η δημιουργία επικαλύψεων και ασυνεπειών που μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση και περιττά κόστη και λειτουργικές επιβαρύνσεις.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.