1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Moody’s: Θετικά αξιολογεί την εξαγορά της CNP Cyprus από την Ελληνική

Moody’s: Θετικά αξιολογεί την εξαγορά της CNP Cyprus από την Ελληνική

Moody’s: Θετικά αξιολογεί την εξαγορά της CNP Cyprus από την Ελληνική
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έχει αξιολογήσει θετικά την επίμαχη κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας να εξαγοράσει τις δραστηριότητες της CNP Insurance στην Κύπρο και την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του δικτύου δραστηριοτήτων και των πηγών εσόδων της τράπεζας, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή της από τα έσοδα από τόκους.

Σύμφωνα με τη Moody’s, όπως αναφέρεται στο δελτίο πιστωτικών προοπτικών που δημοσιεύθηκε, η εξαγορά, εν αναμονή των κανονιστικών εγκρίσεων από την αρχή προστασίας του ανταγωνισμού και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της CNP Assurances, θα τοποθετήσει τον Όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας ως ηγέτη στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Moody’s ανέφερε: “Στις 25 Απριλίου, η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ ανακοίνωσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την CNP Assurances για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited. Η εξαγορά θα είναι πιστωτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει το franchise και τις ροές εσόδων της, αυξάνοντας τα μη χρηματοδοτούμενα έσοδά της και μειώνοντας την εξάρτηση από τα επιτόκια. Θα καταστήσει επίσης την Ελληνική Τράπεζα ηγέτη στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά”.

Η συναλλαγή, η οποία εκκρεμεί σε αναμονή των εγκρίσεων των ρυθμιστικών αρχών, της αρχής ανταγωνισμού και άλλων εγκρίσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Στα 182 εκατομμύρια το τίμημα εξαγοράς της CNP Cyprus από την Ελληνική Τράπεζα

“Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η CNP Assurances έχει το δικαίωμα προαίρεσης που της δίνει την επιλογή να πουλήσει, η οποία αναμένεται ότι θα ασκηθεί μόλις ληφθούν όλες οι εγκρίσεις και η Ελληνική Τράπεζα δεσμεύεται να αποκτήσει την CNP Cyprus εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα.

Το συνολικό κόστος απόκτησης αναμένεται να ανέλθει σε €182 εκατ., αντιπροσωπεύοντας πολλαπλασιαστή εξαγοράς 1x τιμή εξαγοράς προς λογιστική αξία, η οποία θα μειώσει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα ακόμη σταθερό πρότυπο 25,8%, μετά την ολοκλήρωση.

Στην έκθεση για τους εκδότες, η Moody’s σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους 330 υπαλλήλους της CNP Κύπρου.

”Η CNP Cyprus είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ασφαλίσεων ζωής στην Κύπρο με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 24% εγχώριων ακαθάριστων ασφαλίστρων, μετά τη θυγατρική Eurolife Ltd της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ, και ο μεγαλύτερος πάροχος ασφαλίσεων εκτός ζωής, με μερίδιο αγοράς 15% το 2023″, ανέφερε, για να συνεχίσει: “Η πιθανή εξαγορά θα ενισχύσει το συνολικό franchise της Ελληνικής Τράπεζας με μερίδιο αγοράς 30% στις ασφαλίσεις ζωής και 23% στις ασφαλίσεις nonlife, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων ασφαλιστικών εταιρειών της Ελληνικής Τράπεζας, της Hellenic Life Insurance (ζωής) και της PanCyprian Insurance Limited (nonlife). “

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.