1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πώς η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα επηρεάσει τον ασφαλιστικό...

Πώς η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα επηρεάσει τον ασφαλιστικό κλάδο;

Πώς η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα επηρεάσει τον ασφαλιστικό κλάδο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re προβλέπει ετήσια αύξηση 30% στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) μέχρι το 2030, γεγονός που θα ωθήσει την ασφαλιστική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, από 51 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Αυτή η εκτίναξη της αγοράς επηρεάζεται από τις μεταβαλλόμενες συνήθειες οδήγησης των EV, τα έξοδα επισκευής και τους συναφείς κινδύνους των οχημάτων, θέτοντας προκλήσεις για την κερδοφορία της ασφάλισης και υποδηλώνοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των ασφαλιστών.

Παρά την είσπραξη υψηλών ασφαλίστρων, οι ασφαλιστικές αντιμετώπισαν συνδυασμένους δείκτες που ξεπέρασαν το 100 τοις εκατό για την ασφάλιση EV το 2023, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας για την επίτευξη ευνοϊκών αποτελεσμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV) επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, παρουσιάζοντας ένα νέο τοπίο κινδύνων για τον τομέα της ασφάλισης αυτοκινήτων. Με περίπου 14 εκατομμύρια EVs να πωλούνται παγκοσμίως το 2023, σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αποτελώντας το 18% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων, η στροφή προς τα EVs ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

Ενώ στις ΗΠΑ περίπου το 10 τοις εκατό του συνόλου των αυτοκινήτων που πωλούνται ως EVs, η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για το 38 τοις εκατό και η ΕΕ κατά μέσο όρο για το 22 τοις εκατό, με τις σκανδιναβικές χώρες να προηγούνται με ποσοστό άνω του 50 τοις εκατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Επαναδιατυπώνει τους στόχους της επηρεασμένη από τη γεωπολιτική ατμόσφαιρα

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) προβλέπουν συνεχή ετήσια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων κατά 30% από το 2022 έως το 2030, με τα ηλεκτρικά οχήματα να προβλέπεται ότι θα αποτελούν το ήμισυ όλων των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως έως το 2035, φθάνοντας κατ’ εκτίμηση τα 73 εκατομμύρια πωληθέντα αυτοκίνητα το 2040.

Ταυτόχρονα, η ασφαλιστική αγορά για τα EV επεκτείνεται με ανάλογο ρυθμό, με μελέτες που προβλέπουν διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2030, με αποκορύφωμα το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς να ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030, από 51 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και το κόστος επισκευής παρουσιάζουν άμεσες προκλήσεις αναδοχής, γεγονός που ενδεχομένως καθιστά αναγκαία τη βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των ασφαλιστικών και των κατασκευαστών EV για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων.

Η άνοδος των EVs εισάγει νέα στοιχεία κινδύνου για τις ασφαλιστικές, που απορρέουν από τις αλλαγές στις οδηγικές συμπεριφορές, τους κινδύνους των οχημάτων και το κόστος επισκευής. Η ταχεία επιτάχυνση των EVs σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, με την Κίνα να αναφέρει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό ατυχημάτων για τα EVs σε σύγκριση με τα οχήματα ICE.

Ανησυχίες προκύπτουν επίσης σχετικά με την υποδομή φόρτισης, την ανταλλαγή μπαταριών και τη συσσώρευση κινδύνων πυρκαγιάς και έκρηξης. Το κόστος επισκευής για τα EV τείνει να είναι υψηλότερο, με μελέτες να δείχνουν σημαντικές διαφορές που κυμαίνονται από 26,6% στις ΗΠΑ έως 35% στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Νορβηγία σπάει όλα τα ρεκόρ στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα υψηλότερα κόστη περιλαμβάνουν την τοποθέτηση κρίσιμων εξαρτημάτων, την αυξημένη χρήση ψηφιακών συσκευών ανίχνευσης και ραντάρ και την πολυπλοκότητα της διάγνωσης και των επισκευών λόγω του εκτεταμένου ενσωματωμένου λογισμικού και της ενσωμάτωσης εξαρτημάτων.

Για να ενισχύσουν τις πωλήσεις, οι κατασκευαστές EV εισέρχονται στην ασφαλιστική αγορά ή συνεργάζονται με ασφαλιστικές, αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι και το κόστος επισκευής των EV παρουσιάζουν προκλήσεις. Στην Κίνα, τα ασφάλιστρα για τα EV ήταν 81% υψηλότερα από τα ασφάλιστρα για τα συνήθη αυτοκίνητα το 2023, με παρόμοιες τάσεις να παρατηρούνται και στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ασφάλιστρα EV διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, φτάνοντας τις 1344 λίρες Αγγλίας (1700 δολάρια ΗΠΑ) μέχρι το 2023.

Παρά τις αυξήσεις αυτές, τα ασφάλιστρα ενδέχεται να μην καλύπτουν τις ζημίες ανάληψης κινδύνων, με τους Κινέζους ασφαλιστές EV να αναφέρουν συνδυασμένους δείκτες άνω του 100 τοις εκατό. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ασφαλιστικών και των παραγωγών EV θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, αξιοποιώντας τη γνώση του κινδύνου του οχήματος και τα δεδομένα οδήγησης για ασφαλιστικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των οδηγών.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.