1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ζωής & Υγείας
  6. »
  7. Τι είναι οι περίοδοι αναμονής στην Ασφάλιση Υγείας και πότε δεν...

Τι είναι οι περίοδοι αναμονής στην Ασφάλιση Υγείας και πότε δεν ισχύουν;

Τι είναι οι περίοδοι αναμονής στην Ασφάλιση Υγείας και πότε δεν ισχύουν;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όταν αποκτούμε για πρώτη φορά ένα συμβόλαιο Ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, μπορεί να νομίζουμε ότι η κάλυψη θα ξεκινήσει αμέσως με την πληρωμή και την έναρξη του συμβολαίου, καλύπτοντας όλα όσα προβλέπει. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο Υγείας στην αγορά που η κάλυψη του να ξεκινά άμεσα. Ο λόγος είναι γιατί σε όλα τα συμβόλαια ασφάλισης υγείας θα συναντήσουμε τις «Περιόδους Αναμονής».

Τι είναι όμως οι «Περίοδοι Αναμονής»;

Οι «Περίοδοι Αναμονής» έχουν συνήθως τη μορφή ενός πίνακα ή μιας λίστας με ιατρικές καταστάσεις για τις οποίες η κάλυψη θα ξεκινήσει μετά την πάροδο μίας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Οι «Περίοδοι Αναμονής» είναι πιθανών να διαφέρουν ανάμεσα στα ασφαλιστικά συμβόλαια των διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών, όμως υπάρχουν ορισμένες παθήσεις που θα τις συναντήσουμε σχεδόν σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Τι ισχύει στην πράξη;

Η πρώτη και πιο απλή περίοδος που θα συναντήσουμε αφορά το σύνολο των ασθενειών και αυτή συνήθως είναι στον ένα μήνα. Δηλαδή τον πρώτο μήνα που θα είναι το συμβόλαιο μας σε ισχύ, αυτό δεν θα καλύπτει καμία ασθένεια παρά μόνο την περίπτωση που έχουμε κάποιο ατύχημα.

Ακολούθως συναντάμε ασθένειές που η κάλυψη τους ξεκινά μετά της πρώτους 3 ή 6 μήνες του συμβολαίου ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός καλύψεων που η κάλυψη θα ξεκινήσει τον 2ο χρόνο του συμβολαίου μας (δηλαδή μετά από 1 χρόνο περίοδο αναμονής).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο ρόλος της ασφάλισης υγείας στην πρόληψη ασθενειών

Ο σκοπός της ύπαρξης αυτών των περιόδων είναι για να διασφαλίζεται ότι η Ασφαλιστική Εταιρεία δεν θα κληθεί να πληρώσει για ασθένειες που προϋπήρχαν της σύναψης του συμβολαίου, ακόμα κι αν ο πελάτης δεν ήταν ενήμερος για αυτές.

Πότε δεν ισχύουν οι περίοδοι αναμονής;

Τις «Περιόδους Αναμονής» θα τις συναντήσουμε ως επί το πλείστων σε όλα τα ασφαλιστικά συμβόλαια Ατυχημάτων και Υγείας. Υπάρχει μόνο μία περίπτωση οι περίοδοι αυτοί να απαλειφθούν από το συμβόλαιο μας.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που είχαμε ήδη ένα συμβόλαιο ασφάλισης υγείας και το μεταφέρουμε από μία ασφαλιστική εταιρεία σε άλλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, η νέα ασφαλιστική μας εταιρεία θα απαλείψει τις περιόδους αυτές νοούμενου ότι η κάλυψη θα είναι συνεχής.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο μας συμβόλαιο θα πρέπει γίνει πριν τη λήξη του προηγούμενου και η κάλυψη θα ξεκινάει με τη λήξη του προηγούμενου. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενημερωνόμαστε πάντα για τις περιόδους αναμονής και να διαβάζουμε το μέρος του συμβολαίου μας που τις περιγράφει.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.