1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Η αυτοματοποίηση της εργασίας και τα νέα δεδομένα

Η αυτοματοποίηση της εργασίας και τα νέα δεδομένα

Η αυτοματοποίηση της εργασίας και τα νέα δεδομένα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, είναι αναμενόμενο να αυξάνεται και η ανησυχία γύρω από το πώς θα επηρεάσει αυτή η αυτοματοποίηση την αγορά εργασίας. Θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας; Θα εξαφανιστούν από το χάρτη της αγοράς εργασίας παραδοσιακά επαγγέλματα; Ωστόσο, όταν μια πόρτα κλείνει, ανοίγει μία άλλη. Αντί, λοιπόν, να ανησυχούμε για το μέλλον, ας βελτιώσουμε και ας αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας,  για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε νέα ευκαιρία.

Τι είναι η αυτοματοποίηση;

Με απλά λόγια, η αυτοματοποίηση αναφέρεται σε κάτι που μπορεί να λειτουργεί από μόνο του, είτε πρόκειται για διαδικασία, σύστημα ή μηχάνημα. Σήμερα, ο όρος αναφέρεται συχνότερα σε τεχνολογία που ελέγχει και παρακολουθεί την παραγωγή και παράδοση αγαθών και υπηρεσιών. Για παράδειγμα, σκεφθείτε την Amazon, στις αποθήκες της «φιλοξενεί» πάνω από 100.000 ρομπότ, που είναι υπεύθυνα για τη συλλογή των προϊόντων!

Δύο όροι-κλειδιά που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό  με την αυτοματοποίηση είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και η μηχανική μάθηση, ένα υποπεδίο της Πληροφορικής που ασχολείται με τη δημιουργία μηχανών που μπορούν να σκέφτονται και να αντιδρούν όπως οι άνθρωποι. Χρησιμοποιείται ευρέως σε τομείς που ούτε καν έχουμε σκεφθεί. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο φωνητικός έλεγχος με μηχανισμό αναγνώρισης ομιλίας, όπως π.χ. η Siri της Apple, ή η δυνατότητα πολλών εφαρμογών και ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως το Netflix, να προβλέπουν τι θα μας αρέσει βάσει των επιλογών μας και της αλληλεπίδρασής μας μαζί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης θα χρησιμοποιεί ΑΙ για τη βελτίωση της εποπτείας εισηγμένων εταιρειών

Υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε απειλή;

Πολλά ακούγονται γύρω από την αυτοματοποίηση, από το ότι θα εκτοπίσει πολλές θέσεις εργασίας μέχρι τα ηθικά διλήμματα τα οποία θα θέσει, για το αν, π.χ. είναι συνετό να χρησιμοποιηθεί η ΤΝ στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Πώς είναι δυνατό να προγραμματιστεί ένας υπολογιστής, ώστε να μπορεί να λάβει τη σωστή απόφαση σε μια επικίνδυνη κατάσταση;

Μέσα σ’ όλον αυτόν τον φόβο, υπάρχει και μια ευκαιρία. Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν κάποιες χειρωνακτικές εργασίες, μόνο το 5% περίπου των επαγγελμάτων μπορεί να αυτοματοποιηθεί πλήρως. Σε μεγαλύτερο, επομένως, κίνδυνο, βρίσκονται τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων ή που περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα, όπως ο χειρισμός μηχανημάτων.

Ποιες νέες ευκαιρίες ανοίγονται;

Ένα από τα πιο σπουδαία οφέλη της αυτοματοποίησης είναι η δυνατότητα να επιταχύνει πολλές από τις ενοχλητικές και χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες, δίνοντας έτσι τεράστια ώθηση στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. Στην πραγματικότητα, η αυτοματοποίηση από μόνη της μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα έως και κατά 1,4%. Για παράδειγμα, στον κλάδο του ψηφιακού μάρκετινγκ η δυνατότητα άντλησης και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων επιτρέπει στις εταιρείες marketing να εξατομικεύουν και να βελτιστοποιούν τον τρόπο που προσεγγίζουν χιλιάδες καταναλωτές μέσα σε μια στιγμή.

Μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης θα χρησιμοποιεί ΑΙ για τη βελτίωση της εποπτείας εισηγμένων εταιρειών

Όταν κλείνει μία πόρτα, ανοίγει μία άλλη. Μπορεί η αυτοματοποίηση να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει όμως πολλές νέες. Ένας πρώτος κλάδος που θα επηρεαστεί, είναι φυσικά ο τεχνολογικός, με τις δεξιότητες στους τομείς της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και του Προγραμματισμού να αποτελούν όλο και πιο περιζήτητα επαγγελματικά προσόντα. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε ότι κλάδοι, όπως αυτός των εφαρμογών που απασχολεί σήμερα 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πριν από μόλις δύο δεκαετίες δεν υπήρχαν καν. Η εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey προβλέπει ότι περίπου το 10% των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν μέχρι και το 2030, θα είναι σε τομείς που σήμερα δεν υπάρχουν.

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι μηχανές μπορεί να εξελίσσονται, όμως έχουν και πάλι περιορισμένες δυνατότητες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον άνθρωπο. Ειδικά όταν πρόκειται για δεξιότητες, όπως η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργικότητα ή η λογική. Αυτές είναι πάρα πολύ δύσκολο να διδαχθούν σ’ ένα ρομπότ με τον ίδιο τρόπο που τις κατέχουν οι άνθρωποι από τη φύση τους. Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι δεξιότητες αυτές θα είναι ακόμη πιο σημαντικές, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του μέλλοντος να χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη διαχείριση, αλληλεπίδραση και επικοινωνία με ανθρώπους.

Σε ποιες δεξιότητες θα πρέπει να επενδύσετε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης θα χρησιμοποιεί ΑΙ για τη βελτίωση της εποπτείας εισηγμένων εταιρειών

Με τις νέες τεχνολογίες να αντικαθιστούν σταδιακά χειρωνακτικές διαδικασίες, η αγορά εργασίας μεταβάλλεται συνεχώς. Η προσαρμογή σ’ αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας θα είναι πολύ πιο εύκολη, εάν κατέχουμε βασικές τουλάχιστον γνώσεις για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες προς όφελός μας. Μάλιστα, σε ένα ποσοστό περίπου 60% των επαγγελμάτων, το ένα τρίτο σχεδόν των δραστηριοτήτων θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί.

Στις μέρες μας, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να αποκτήσουμε αυτές τις δεξιότητες. Πολλοί οργανισμοί, όπως η CodeAcademy και η Udemy, έχουν δημιουργηθεί με σκοπό ακριβώς αυτό, να παρέχουν δηλαδή μαθήματα πληροφορικής και προγραμματισμού.

Φυσικά, τα πάντα στη ζωή έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η τεχνολογία δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί αφενός να εκτοπίσει ορισμένους ρόλους και να μας αναγκάσει να είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι σ’ ένα περιβάλλον εργασίας που συνεχώς αλλάζει, όμως αναμφισβήτητα φέρνει πολλές ευκαιρίες κι ανοίγει νέες πόρτες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, για παράδειγμα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για εργασία με ευέλικτο ωράριο από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να γνωρίζει αύξουσα τάση και οι μη τεχνικές δεξιότητες, γνωστές και ως soft skills, θα αποτελούν ολοένα και πιο δημοφιλή προσόντα.

Ίσως, τελικά, το μέλλον της εργασίας να είναι ένας κόσμος “ανθρώπου και μηχανής”, ένας κόσμος όπου άνθρωπος και μηχανή θα συνεργάζονται αρμονικά για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Πηγές

https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/jobs-lost-jobs-gained-what-the-future-of-work-will-mean-for-jobs-skills-and-wages

https://www.salesforce.com/blog/2018/12/james-manyika-automation-reskill

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.