1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. 1,7 τρις δολάρια τα ιδιωτικά πιστωτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών το...

1,7 τρις δολάρια τα ιδιωτικά πιστωτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών το 2023

1,7 τρις δολάρια τα ιδιωτικά πιστωτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών το 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας AM Best, η δεκαετής τάση της μέτριας αύξησης των ιδιωτικών πιστωτικών χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, αποτελώντας το 44% των ομολόγων που κατέχει ο ασφαλιστικός τομέας, σε σύγκριση με περίπου 27% το 2013.

Μια νέα έκθεση της AM Best αποκαλύπτει ότι τα ιδιωτικά πιστωτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 5,7% το 2023 σε σχεδόν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η ετήσια αύξηση ήταν η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αφού αυξήθηκε κατά περίπου 10% ετησίως από το 2019-2022. Ο οργανισμός εξηγεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν σε ιδιωτικές πιστώσεις εδώ και δεκαετίες, αλλά ο τύπος του εκδότη συνέχισε να μεταβάλλεται.

Πηγαίνοντας πίσω στο 2013, οι υποχρεώσεις εκδοτών – δανεισμός απευθείας σε εταιρείες – αντιπροσώπευαν σχεδόν το 78% της ιδιωτικής πίστης, ωστόσο μετά από μια σταθερή μείωση από τότε, οι υποχρεώσεις εκδοτών αντιπροσώπευαν το 59% της ιδιωτικής πίστης το 2023.

Η AM Best σημειώνει ότι τη θέση τους έχουν πάρει οι δομημένοι τίτλοι που δεν υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια (non-MBS), οι συμμετοχές των οποίων έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 2013. Στην πραγματικότητα, τα μη-MBS αντιπροσώπευαν σχεδόν το 27% των χαρτοφυλακίων ιδιωτικών πιστώσεων το 2023, από 16% το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ελλάδα: Δικαίωμα στη λήθη - Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Η μετατόπιση αυτή συνέπεσε επίσης με το γεγονός ότι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν ιδιωτικά κεφάλαια/διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (PE/AM) που κατέχουν πλειοψηφικές συμμετοχές μαζί με θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, πρόσθεσε ο οργανισμός. Επιπλέον, η AM Best αναφέρει επίσης ότι τα κενά δανεισμού που δημιουργήθηκαν από την υποχώρηση των παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν καλυφθεί όλο και περισσότερο από μη τραπεζικούς δανειστές, όπως οι εταιρείες PE/AM.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι εταιρείες PE/AM συνεχίζουν να εισέρχονται στην αμερικανική αγορά ζωής/προσόδων (L/A) με διάφορους τρόπους.

Μεταξύ αυτών των προσεγγίσεων είναι οι άμεσες εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών για να χρησιμοποιηθούν ως πλατφόρμες προκειμένου να παρέχουν μόνιμο κεφάλαιο και να αποκτήσουν πρόσθετα επιχειρηματικά τμήματα, καθώς και μέσω μειοψηφικών επενδύσεων ή παρόμοιας συμφωνίας, για να κερδίσουν εισόδημα από αμοιβές από τη διαχείριση μεγάλων τμημάτων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μιας εταιρείας.

Η AM Best καταλήγει, τονίζοντας ότι πάνω από το 41% των αμερικανικών ασφαλιστικών εταιρειών ζωής/συντάξεων ανέθεσαν σε εξωτερικούς συνεργάτες πάνω από το 10% των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων τους το 2023, οριακά αυξημένο σε σχέση με το 2022 -αλλά αυξημένο σε σχέση με μόλις το ένα τρίτο των εταιρειών το 2016.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!