1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. 2024: Μια σημαντική εκλογική χρονιά

2024: Μια σημαντική εκλογική χρονιά

2024: Μια σημαντική εκλογική χρονιά
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Της Michaela Koller, Γενική Διευθύντρια, Insurance Europe

Το 2024 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την παγκόσμια πολιτική, με εκλογές που επηρεάζουν τον μισό κόσμο. Στην ΕΕ, οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει για πρώτη φορά στις 16 Ιουλίου. Οι εκλογές έδωσαν το έναυσμα για μια σειρά θεσμικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των προτεραιοτήτων που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που καθόρισε για τα επόμενα πέντε χρόνια και την έναρξη της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Η τελευταία πενταετία σημαδεύτηκε από πρωτοφανή γεγονότα, όπως η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η λίστα των ευρύτερων παγκόσμιων προκλήσεων περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, τη γήρανση και τη συρρίκνωση της σε ηλικίας εργασίας του πληθυσμού, τον πληθωρισμό, τις εθνικές και γεωπολιτικές εντάσεις, την ψηφιοποίηση, την αποπαγκοσμιοποίηση και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Στο σημερινό περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, η ανάγκη της Ευρώπης για την προστασία και τις επενδύσεις που μπορεί να προσφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος δεν ήταν ίσως ποτέ μεγαλύτερη. Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να εργαστούμε για την κάλυψη των κενών προστασίας, είτε πρόκειται για γνωστούς αλλά αυξανόμενους κινδύνους όπως οι φυσικές καταστροφές ή οι συντάξεις, είτε για κινδύνους που εμφανίστηκαν πιο πρόσφατα, όπως οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο.

Ασφαλιστικά θέματα

Ο τομέας μας συμβάλλει μοναδικά στην κοινωνία παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων προστασίας και αποταμίευσης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και επενδύοντας μακροπρόθεσμα στην οικονομία.

Ωστόσο, βρισκόμαστε όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με τις συνέπειες του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν κατανοούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου μας. Καθώς πολλά νέα εισερχόμενα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα φτάσουν στις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές, η Insurance Europe θα εργαστεί για να εξηγήσει τον στρατηγικό ρόλο και τη σημασία του κλάδου μας, καθώς και το επιχειρηματικό του μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κλιματική αλλαγή: Έκθεση της ΕΕ προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση του κενού ασφαλιστικής προστασίας

Με τις κατάλληλες συνθήκες, η συμβολή του κλάδου μας σε βασικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ανταγωνιστικότητα και η προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ, μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά.

Η κανονισμοί έχουν σημασία – Βασικές προκλήσεις και συστάσεις

Για να διασφαλιστεί η ευημερία, η ανθεκτικότητα, η αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις κλιματικές, τεχνολογικές, δημογραφικές και άλλες σύγχρονες προκλήσεις, είναι βασικό να αντιμετωπιστούν οι τομείς προτεραιότητας που περιγράφονται κατωτέρω.

– Αντιμετώπιση των βασικών κενών προστασίας,

– Κλιματική αλλαγή: μετριασμός και προσαρμογή,
– Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομία της ΕΕ,
– Μια νέα προσέγγιση στη ρύθμιση της ΕΕ που επιτρέπει, αντί να καταπνίγει, την καινοτομία, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση.

Οι σωστές ενέργειες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα συμβάλουν στην πρόοδο σε αυτές τις προτεραιότητες και θα επιτρέψουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν ακόμη περισσότερα. Επισημαίνουμε ορισμένες πτυχές αυτών των προτεραιοτήτων παρακάτω, μαζί με μερικές από τις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Για να μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να διαδραματίσουν το ρόλο τους τόσο ως πάροχοι προστασίας όσο και ως θεσμικοί επενδυτές, ένα κατάλληλο για το σκοπό τους ρυθμιστικό πλαίσιο είναι υψίστης σημασίας. Η υγιής και αξιόπιστη ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς βιομηχανίες της ΕΕ που μπορούν να ευδοκιμήσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η μοναδικότητα του Ασφαλιστικού Κλάδου

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η ρύθμιση έχει γίνει πιο πολύπλοκη και έχει επιβληθεί στον ασφαλιστικό κλάδο ένα αδικαιολόγητα υψηλό ρυθμιστικό βάρος. Οι λόγοι γι’ αυτό ποικίλλουν και κυμαίνονται από τον τεράστιο όγκο των νέων κανονισμών που προτάθηκαν τα τελευταία χρόνια έως το γεγονός ότι οι κανονισμοί συχνά δεν είναι προσαρμοσμένοι στις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας.

Για παράδειγμα, το 2007, εργαζόμασταν εντατικά σε 12 κείμενα της ΕΕ, στη συνέχεια, πριν από 5 χρόνια ήμασταν σε 21 και σήμερα είμαστε σε 63. Ενώ δεν απευθύνονται όλα ειδικά στον ασφαλιστικό τομέα, ο ασφαλιστικός τομέας πρέπει να συμμορφώνεται με όλα αυτά. Από την άποψη αυτή, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον στόχο της για μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων κατά 25%, αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη επανεκτίμησης και μείωσης της υποβολής εκθέσεων για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτή η δήλωση πρόθεσης να μετατραπεί σε πραγματικές μειώσεις για τους Ευρωπαίους ασφαλιστές.

Πέραν αυτού, οι κανονισμοί επί του παρόντος συχνά δεν είναι κατάλληλοι για να καλύψουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού επιχειρηματικού μοντέλου. Είναι βασικό να συμμετέχουν στην ανάπτυξή του από την αρχή όσοι γνωρίζουν τις ασφάλειες και έχουν εμπειρία στη ρύθμιση των τομέων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα «κέντρο ασφαλιστικής εμπειρογνωμοσύνης», το οποίο θα λειτουργεί ως κόμβος γνώσεων σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις. Θα διασφαλίσει ότι η ρύθμιση θα λειτουργεί για τους ασφαλιστές και θα ανταποκρίνεται στους επιδιωκόμενους στόχους χωρίς να διακυβεύεται η ασφαλιστική ικανότητα και, τελικά, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κλιματική αλλαγή: Έκθεση της ΕΕ προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση του κενού ασφαλιστικής προστασίας

Η δημιουργία ενός ειδικού κέντρου ασφαλιστικής εμπειρογνωμοσύνης θα συμβάλει επίσης στην εμβάθυνση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δεδομένα στην ικανότητα των ασφαλιστών να αναλαμβάνουν κινδύνους.

Πράγματι, η χρήση των δεδομένων και, κυρίως, η πρόσβαση σε αυτά είναι θεμελιώδους σημασίας για την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών. Τα δεδομένα επιτρέπουν στους ασφαλιστές να αξιολογούν τους συνολικούς κινδύνους και να διασφαλίζουν την καταβολή των μελλοντικών αποζημιώσεων.

Ως εκ τούτου, τα δεδομένα βρίσκονται στο επίκεντρο της βιωσιμότητας του επιχειρηματικού μοντέλου και της ικανότητας των ασφαλιστών να παρέχουν ασφάλεια και προστασία. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι η χρήση των δεδομένων και η πρόσβαση των ασφαλιστών σε αυτά απειλούνται όλο και περισσότερο, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε τις προσπάθειες να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η ασφάλιση.

Είναι βασικό να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλιστές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και μπορούν να τα χρησιμοποιούν προς όφελος των πελατών.

Η αποστολή της Insurance Europe συνεχίζει να είναι η προώθηση της αξίας της ασφάλισης και η αύξηση της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας της από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ώστε να βρεθούν ρυθμιστικές λύσεις που να λειτουργούν για τους ασφαλιστικούς πελάτες και τους παρόχους τους, καθώς και για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρώπης.

Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας εντολής και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την εμπειρογνωμοσύνη και τις απόψεις του κλάδου.

Σημείωση: Η μετάφραση έγινε από το Cyprus Insurance News. Για το πρωτότυπο κείμενο ανατρέξτε στην Αγγλική έκδοση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.