1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. 21 Συμβουλές κυβερνοασφάλειας και βέλτιστες πρακτικές για την επιχείρησή σας

21 Συμβουλές κυβερνοασφάλειας και βέλτιστες πρακτικές για την επιχείρησή σας

21 Συμβουλές κυβερνοασφάλειας και βέλτιστες πρακτικές για την επιχείρησή σας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι αναμφίβολα ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα στον κόσμο και συνεχίζει να επηρεάζει τις επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους.

Αν δεν θέλετε το όνομα της εταιρείας ή της εταιρείας σας να καταλήξει στους τίτλους των εφημερίδων ως αποτέλεσμα παραβίασης ασφάλειας, πρέπει να γνωρίζετε τις πιο ενημερωμένες συμβουλές και βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις είναι πρόκληση. Είναι δύσκολο να συμβαδίσουμε όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν επίμονα νέους τρόπους για να εκθέσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Κορυφαίες συμβουλές κυβερνοασφάλειας το 2023:

1. Διατηρήστε τα λογισμικά σας ενημερωμένα

Οι εταιρείες λογισμικών παρέχουν συνήθως ενημερώσεις λογισμικού για 3 λόγους: για να προσθέσουν νέες δυνατότητες, να διορθώσουν γνωστά σφάλματα και να αναβαθμίσουν την ασφάλεια.

Πάντα να ενημερώνετε στην πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού σας για να προστατεύεστε από νέες ή υπάρχουσες ευπάθειες ασφαλείας.

2. Αποφύγετε το άνοιγμα ύποπτων email

Εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαίνεται ύποπτο, μην το ανοίξετε γιατί μπορεί να πρόκειται για απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος «Phishing».

Κάποιος μπορεί να υποδύεται ένα άλλο άτομο ή εταιρεία για να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία. Μερικές φορές τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν συνημμένα ή συνδέσμους που μπορεί να μολύνουν τις συσκευές σας.

3. Διατηρήστε το υλικό ενημερωμένο

Το παλιό υλικό υπολογιστή ενδέχεται να μην υποστηρίζει τις πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις ασφαλείας λογισμικού. Επιπλέον, το παλιό υλικό καθιστά πιο αργή την απόκριση σε κυβερνοεπιθέσεις εάν συμβούν. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε υλικό υπολογιστή που είναι πιο ενημερωμένο.

4. Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή λύση κοινής χρήσης αρχείων για την κρυπτογράφηση δεδομένων

Εάν μοιράζεστε τακτικά εμπιστευτικές πληροφορίες, πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια ασφαλή λύση κοινής χρήσης αρχείων. Τα κανονικά email δεν προορίζονται για την ανταλλαγή ευαίσθητων εγγράφων, γιατί εάν τα email υποκλαπούν, μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στα πολύτιμα δεδομένα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυβερνοασφάλεια: Αύξηση 15%-20% ετησίως έως το 2026

Από την άλλη πλευρά, η χρήση μιας ασφαλούς λύσης κοινής χρήσης αρχείων θα κρυπτογραφεί αυτόματα τα ευαίσθητα αρχεία, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για παραβίαση δεδομένων. Να θυμάστε ότι τα αρχεία σας είναι τόσο ασφαλή όσο και τα εργαλεία με τα οποία επιλέξατε να τα μοιραστείτε.

5. Χρησιμοποιήστε anti-virus και anti-malware λογισμικά

Εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, είναι αδύνατο να έχετε πλήρη προστασία από κακόβουλα λογισμικά. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την ευπάθειά σας διασφαλίζοντας ότι έχετε εγκατεστημένο στους υπολογιστές σας προγράμμαυτα προστασίας από ιούς.

6. Χρησιμοποιείτε VPN (Virtual Private Network) για να ιδιωτικοποιήσετε τις συνδέσεις σας

Για ένα πιο ασφαλές και ιδιωτικοποιημένο δίκτυο, χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Θα κρυπτογραφήσει τη σύνδεσή σας και θα προστατεύσει τα προσωπικά σας στοιχεία, ακόμη και από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας.

7. Ελέγξτε τους συνδέσμους πριν κάνετε κλικ

Οι σύνδεσμοι μπορούν εύκολα να μεταμφιεστούν ως κάτι που δεν είναι, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε ξανά πριν κάνετε κλικ σε έναν υπερσύνδεσμο. Στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, μπορείτε να δείτε τη διεύθυνση URL-στόχου τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από τον σύνδεσμο. Κάντε αυτό για να ελέγξετε τους συνδέσμους προτού κάνετε κλικ σε αυτούς.

8. Μην τεμπελιάζετε με τους κωδικούς σας!

Καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια στη δημιουργία των κωδικών πρόσβασής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως: Διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπου μπορέιτε να δημιουργήσετε και αποθήκευσετε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς.

9. Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρειάζεστε

Οι συσκευές μπορούν να παραβιαστούν μέσω Bluetooth και στη συνέχεια να κλαπούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν δεν υπάρχει λόγος να έχετε ενεργοποιημένο το Bluetooth, απενεργοποιήστε το!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  44 δισ. κόστισαν οι κυβερνοεπιθέσεις σε επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

10. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων (2FA – Factor Authentication)

Πολλές πλατφόρμες σάς επιτρέπουν πλέον να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων (2FA) για να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας πιο ασφαλείς. Είναι ένα άλλο επίπεδο προστασίας που βοηθά στην επαλήθευση ότι στην πραγματικότητα είστε εσείς που έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας και όχι κάποιος που δεν είναι εξουσιοδοτημένος. Ενεργοποιήστε αυτήν τη δυνατότητα ασφαλείας όταν μπορείτε.

11. Αφαιρέστε το adware από τους υπολογιστές σας

Το Adware συλλέγει πληροφορίες για εσάς για να σας προβάλλει πιο στοχευμένες διαφημίσεις. Είναι καλύτερο να απαλλάξετε τον υπολογιστή σας από κάθε είδους adware για να διατηρήσετε το απόρρητό σας.

12. Διπλός έλεγχος για HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) σε ιστότοπους

Όταν βρίσκεστε σε έναν ιστότοπο που δεν χρησιμοποιεί πρωτόκολλο HTTPS, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η μεταφορά πληροφοριών μεταξύ εσάς και του διακομιστή του ιστότοπου είναι ασφαλής. Ελέγξτε ξανά ότι ένας ιστότοπος χρησιμοποιεί HTTPS προτού δώσετε προσωπικές ή ιδιωτικές πληροφορίες.

13. Μην αποθηκεύετε σημαντικές πληροφορίες σε μη ασφαλή μέρη

Όταν αποθηκεύετε πληροφορίες στο διαδίκτυο, θέλετε να τις διατηρήσετε σε μια τοποθεσία που δεν είναι προσβάσιμη από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.

14. Σαρώστε εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης για ιούς

Οι εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης είναι εξίσου επιρρεπείς σε κακόβουλο λογισμικό με τις συσκευές εσωτερικής αποθήκευσης. Εάν συνδέσετε μια μολυσμένη εξωτερική συσκευή στον υπολογιστή σας, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εξαπλωθεί. Πάντα να σαρώνετε εξωτερικές συσκευές για κακόβουλο λογισμικό πριν αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές.

15. Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων WiFi

Όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, μοιράζεστε το δίκτυο με όλους όσοι είναι επίσης συνδεδεμένοι. Οποιεσδήποτε πληροφορίες στέλνετε ή ανακτάτε στο δίκτυο είναι ευάλωτες. Μείνετε μακριά από δημόσια δίκτυα ή χρησιμοποιήστε ένα VPN όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα δημόσιο δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυβερνοασφάλεια: Αύξηση 15%-20% ετησίως έως το 2026

16. Αποφύγετε τη νοοτροπία «είμαι αρκετά ασφαλής».

Αν δεν είστε εντελώς απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως να είστε «αρκετά ασφαλής». Μεγάλες εταιρείες όπως το Facebook επενδύουν μια περιουσία στην ασφάλεια κάθε χρόνο, αλλά εξακολουθούν να επηρεάζονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

17. Επενδύστε σε αναβαθμίσεις ασφαλείας

Ακολουθώντας την προηγούμενη συμβουλή, προσπαθήστε να επενδύσετε σε αναβαθμίσεις ασφαλείας όταν είναι διαθέσιμες. Είναι καλύτερα να τρώτε το κόστος της ασφάλειας παρά να πληρώνετε για τις συνέπειες μιας παραβίασης της ασφάλειας!

18. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών δεδομένων (Backup)

Σημαντικά δεδομένα μπορεί να χαθούν ως αποτέλεσμα παραβίασης ασφάλειας. Για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να επαναφέρετε δεδομένα μόλις χαθούν, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δημιουργούνται συχνά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών πληροφοριών σας στο cloud ή σε μια τοπική συσκευή αποθήκευσης.

19. Επενδύστε στην εκπαίδευση των εργαζομένων

Το κλειδί για να λειτουργήσει η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι να διασφαλίσετε ότι οι εργαζόμενοι σας είναι καλά εκπαιδευμένοι, συγχρονισμένοι και εφαρμόζουν με συνέπεια τις καλές πρακτικές ασφάλειας. Μερικές φορές, ένα λάθος από έναν ακατάλληλα εκπαιδευμένο εργαζομένο μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος ασφαλείας.

20. Χρησιμοποιήστε HTTPS στον ιστότοπό σας

Η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL και η ενεργοποίηση του HTTPS στον ιστότοπό της επιχείρησης σας θα σας βοηθήσει να κρυπτογραφήσετε όλες τις πληροφορίες που ταξιδεύουν μεταξύ του προγράμματος περιήγησης ενός επισκέπτη και του διακομιστή ιστού σας.

21. Προσλάβετε έναν hacker “White Hat”.

Δεν είναι όλοι οι χάκερ κακοί. Μερικοί χάκερ εκθέτουν κινδύνους για την ασφάλεια για να βοηθήσουν άλλους να βελτιώσουν την κυβερνοασφάλειά τους, κρατώντας τους ενήμερους για ελαττώματα ασφαλείας και διορθώνοντάς τους. Αυτοί οι χάκερ είναι γνωστοί ως χάκερ «λευκού καπέλου» οι οποίοι είναι ηθικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε κινδύνους που δεν ξέρατε ότι είχατε.

Πηγή: csirt.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.