6+1 εταιρείες διεκδικούν τον τίτλο του επόμενου ελληνικού «μονόκερου». Μία ασφαλιστική ανάμεσα τους!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Μετά τη Viva Wallet, η οποία ύστερα από την εξαγορά του 49% των μετοχών της από την J.P. Morgan αποτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ, ακόμη 6+1 εταιρείες βρίσκονται στον… προθάλαμο του συγκεκριμένου club
Ηταν το 2013 όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος «μονόκερος» για να περιγράψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις που καταφέρνουν να πιάσουν αποτίμηση άνω του ενός δισ. δολαρίων.
Η επιλογή του μυθικού πλάσματος, όπως παραδέχεται και η Αϊλίν Λι, που εμπνεύστηκε τον όρο, μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για μία startup να περάσει πάνω από αυτόν τον πήχη. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου κατά κοινή ομολογία η συγκεκριμένη σκηνή βρισκόταν για αρκετά χρόνια σε εμβρυακό στάδιο, με τις τοποθετήσεις των επενδυτών να είναι επιλεκτικές και εστιασμένες σε συγκεκριμένους κλάδους.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Σχεδόν εννέα χρόνια μετά και ύστερα από αρκετά σκαμπανεβάσματα (από την οικονομική κρίση μέχρι και την πανδημία), η χώρα μας απέκτησε τον πρώτο της «μονόκερο», τη Viva Wallet, η οποία μετά την εξαγορά του 49% των μετοχών της από την J.P. Morgan αποτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 6+1 εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης και της PeopleCert που ήδη έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε αξία) βρίσκονται στον… προθάλαμο του συγκεκριμένου club.
Blueground
Αποτελεί την πλέον επιτυχημένη ελληνική εταιρεία από άποψη άντλησης κεφαλαίων, έχοντας καταφέρει να «σηκώσει» περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ στα σχεδόν εννέα χρόνια της λειτουργίας της. Μόνο πέρυσι η startup του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου έλαβε χρηματοδότηση ύψους 154 εκατ. ευρώ, με το Bloomberg να υπολογίζει την αποτίμησή της στα 750 εκατ. δολάρια, μία ανάσα δηλαδή από το όριο που τίθεται για τους «μονόκερους». Δραστηριοποιούμενη στον χώρο της φιλοξενίας, η Blueground μισθώνει σε στελέχη εταιρειών, πρεσβειών και άλλων οργανισμών πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα διαμερίσματα, ενώ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο πέριξ των 5.500 κατοικιών σε 18 αγορές. Σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της, αυτά προβλέπουν επέκταση σε 50 πόλεις, με περισσότερα από 30.000 διαμερίσματα έως το 2025.
PeopleCert
Αποτίμηση περί το 1,1 δισ. ευρώ έχει η PeopleCert μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής AXELOS Limited, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που έκανε στροφή στο επιχειρηματικό της μοντέλο, εστιάζοντας στη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων σε πιστοποιήσεις, συνεργάζεται σήμερα με περισσότερους από 800 κρατικούς φορείς και 50.000 εταιρείες ανά τον κόσμο, ενώ μετρά πάνω από 700 εργαζομένους, με το 80% αυτών να απασχολείται στην Ελλάδα. «Με σκληρή δουλειά, έμφαση στην ποιότητα και με το φιλότιμο των Ελλήνων, όλα είναι εφικτά», τόνιζε σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου ο ιδρυτής της Βύρων Νικολαΐδης, εκτιμώντας πως το 2022 τα κέρδη της PeopleCert θα κυμανθούν στα 80 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση.
Persado
Συνολικά κεφάλαια ύψους άνω των 83 εκατ. ευρώ έχει αντλήσει από το 2012 η Persado, διεκδικώντας -και μάλιστα με αξιώσεις- τον τίτλο του «unicorn», αφού στη χρηματοδότησή της συμμετείχαν μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα του χώρου του venture capital, όπως η Bain και η StarVest, αλλά και κολοσσοί, όπως η Citigroup και η American Express. Η εταιρεία του Αλεξ Βρατσκίδη έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη, ενώ δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ, παρέχοντας μία πλατφόρμα τεχνολογίας, η οποία προσφέρει έναν αυτοματοποιημένο τρόπο δημιουργίας αποτελεσματικών μηνυμάτων επικοινωνίας με τους καταναλωτές.
Skroutz
Ξεκίνησε ως μία μηχανή αναζήτησης τιμών, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο marketplace, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν όχι μόνο να κάνουν τις αγορές τους, αλλά και να λαμβάνουν χρηματοδότηση για αυτές. Παράλληλα, η εταιρεία εισήλθε στο last mile, εξαγοράζοντας την MYJOBNOW Delivery, με την εμπορική ονομασία SendX. «Το Skroutz Last Mile είναι η εκδοχή μας να κάνουμε τα δύσκολα εύκολα, να δημιουργήσουμε έναν στόλο από την αρχή και να αυξήσουμε από λίγες σε χιλιάδες τις παραδόσεις την ημέρα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Για να πετύχουμε αυτό το όραμα έπρεπε να αυξήσουμε το μέγεθος της ομάδας μας από 250 σε σχεδόν 700 Skroutzer σε λιγότερο από δύο χρόνια, ένα απαραίτητο βήμα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε», ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτηση στα social media ο ένας από τους ιδρυτές, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου. Η Skroutz, λοιπόν, αδιαμφισβήτητα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει τον επόμενο «unicorn», γεγονός που ενισχύεται από την παρουσία του CVC στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Hellas Direct
Υποψηφιότητα για τον επόμενο ελληνικό «μονόκερο» θέτει από την πλευρά της και η Hellas Direct, η οποία έχει καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 56 εκατ. ευρώ από γνωστούς διεθνείς επενδυτές, όπως την EBRD, την Παγκόσμια Τράπεζα (IFC – World Bank), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και τον καναδικό Ομιλο Power Corporation of Canada. «Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει λόγω σημαντικών εξελίξεων στο εποπτικό πλαίσιο, στην τεχνολογία και στις ανάγκες των καταναλωτών. Οι εταιρείες που θα πάνε μπροστά και θα κάνουν τη διαφορά είναι αυτές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν την καινοτομία στο DNA τους. Αυτό βλέπουν και οι δικοί μας επενδυτές ως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Hellas Direct», τονίζει στο «business stories» ο Αλέξης Πανταζής, ένας από τους ιδρυτές, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση περαιτέρω επέκτασης, αρχής γενομένης από την αγορά της Ρουμανίας.
Flexcar + Spotawheel
Σε status «μονόκερου» βρίσκονται δύο εταιρείες που έχουν στο επίκεντρό τους το αυτοκίνητο. Ο λόγος για τις FlexCar και Spotawheel που βοηθούν τους Ελληνες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: την απόκτηση ενός Ι.Χ.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη μισθώνει τον στόλο της (στον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, συμπεριλαμβάνονται και μοτοσικλέτες), με τον πελάτη να είναι απαλλαγμένος από τέλη κυκλοφορίας, συντήρηση, επισκευές, ζηµιές, αναλώσιµα, µεικτή ασφάλεια και φόρους. Η δεύτερη αποτελεί το κορυφαίο ελληνικό marketplace αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Βρίσκει, δηλαδή, τα πιο αξιόπιστα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε περισσότερες από 10 χώρες και τα διαθέτει μέσα από την πλατφόρμα της προς απευθείας αγορά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με τα σημαντικά κεφάλαια που έχουν σηκώσει, την ανάγκη για τη λύση που παρέχουν και το σημαντικό μέγεθος στις αγορές τους έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στα υψηλά επίπεδα αποτίμησης του 1 δισ. δολαρίων.