1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. 8 Τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν παγκοσμίως το 2023 λόγω κυβερνοεγκλήματος

8 Τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν παγκοσμίως το 2023 λόγω κυβερνοεγκλήματος

8 Τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν παγκοσμίως το 2023 λόγω κυβερνοεγκλήματος
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Bloomberg Intelligence αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για ασφάλιση κυβερνοεπιθέσεων αναμένεται να αυξηθεί λόγω επεισοδίων επίθεσης κατ’ επανάληψη στον κυβερνοχώρο.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Beazley, η εξειδικευμένη πάροχος ασφάλισης κυβερνοεπιθέσεων, προβλέπει ετήσια σύνθετη αύξηση της τάξης του 18% για αυτή την κάλυψη την περίοδο 2024-2030. Παράλληλα, και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως οι Munich Re, Hiscox, Axis Capital και Chubb βλέπουν αυξανόμενη ζήτηση.

«Η United Healthcare, η οποία επεξεργάζεται ιατρικές πληρωμές μέσω της Change Healthcare και συνδέει το ένα τρίτο των Αμερικανών με πληρωμές υγειονομικής ασφάλισης, υπέστη κυβερνοεπίθεση τον Φεβρουάριο, παραλύοντας τα συστήματα πληρωμών πολλών νοσοκομείων. Η επίθεση του Μαΐου στην Ticketmaster, που έθεσε σε κίνδυνο 560 εκατομμύρια αρχεία πελατών, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της συνεχούς απειλής του κυβερνοεγκλήματος», σχολίασε ο Kevin Ryan, Ανώτερος Αναλυτής Ασφαλίσεων στο Bloomberg Intelligence.

Συνέχισε λέγοντας: «Εκτιμάται ότι το 2023 χάθηκαν παγκοσμίως 8 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω κυβερνοεγκλήματος, σύμφωνα με τους συμβούλους τεχνολογίας Cyber Security Ventures, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε εκτιμήσει η McAfee το 2018. Είναι σαφές ότι η σοβαρότητα των επιθέσεων αυξάνεται. Ως εκ τούτου, η Allianz έχει δηλώσει ότι ο κυβερνοκίνδυνος αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 ανησυχία παγκοσμίως, μαζί με τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Το 2023, σημειώθηκαν περισσότερες από 317 εκατομμύρια επιθέσεις ransomware παγκοσμίως, μια αξιοσημείωτη μείωση σε σχέση με τα 493 εκατομμύρια το 2022 και τα 623 εκατομμύρια το 2021, με τη Sonicwall, εταιρεία κυβερνοασφάλειας, να παρακολουθεί μια παγκόσμια πτώση της τάξης του 36% από έτος σε έτος. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καταγράφηκε πτώση κατά ένα τρίτο, ενώ οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 11%. Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, οι μειώσεις αυτές αντανακλούν τόσο τη βραδύτερη οικονομική δραστηριότητα όσο και τις επιτυχίες κατά των δράστων ransomware.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Allianz Trade: Στρατηγική συνεργασία με TreviPay

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σημείωσε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιθέσεων ransomware που αναφέρθηκαν μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο, σύμφωνα με την Έκθεση για τις Κυβερνοαπειλές της Corvus Insurance για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Βάσει δεδομένων από ιστότοπους διαρροών ransomware, η έκθεση κατέγραψε 1.248 θύματα μόνο στο δεύτερο τρίμηνο.

Παρά την έντονη αύξηση στα ασφάλιστρα για ασφάλιση κυβερνοεπιθέσεων που παρατηρήθηκε το 2022, τώρα αρχίζει να επιβραδύνεται, με τα ποσοστά ασφάλισης κυβερνοεπιθέσεων της Beazley να μειώνονται κατά 5% το 2023, μετά από μια αξιοσημείωτη αύξηση 40% το 2022, πρόσθεσε το Bloomberg Intelligence.

Σε ώριμες αγορές, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ασφάλιση κυβερνοεπιθέσεων μπορεί να είναι ένας από τους λίγους τομείς της ασφάλισης που θα καταγράψει «πραγματική ανάπτυξη».

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν την υποδομή για να συνεργάζονται με τους πελάτες τους και να παρέχουν υπηρεσίες πριν και μετά από περιστατικά κακόβουλου λογισμικού, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες αρνητικών αποτελεσμάτων. Οι κυβερνοαπειλές και οι τεχνικές διείσδυσης κινούνται πλέον σε πιο παρατεταμένα επίπεδα – γνωστά ως “προηγμένες επίμονες απειλές” – απομακρυνόμενες από γρήγορες, μεμονωμένες ενέργειες», πρόσθεσε ο Ryan.

Επιπλέον, σύμφωνα με την QBE, ο αριθμός των καταστροφικών και διαταρακτικών κυβερνοεπιθέσεων που συμβαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο αναμένεται να αυξηθεί κατά 105% μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.