Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις περνούν στην εποχή της ψηφιοποίησης
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει η ψηφιακή οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να αποκτούν γρήγορες συνδέσεις, να χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις και να υιοθετούν εφαρμογές cloud και λύσεις AI.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021, η συντριπτική πλειοψηφία (94%) των επιχειρήσεων της ΕΕ με τουλάχιστον 10 υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους χρησιμοποίησαν σταθερή ευρυζωνική σύνδεση για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις της ΕΕ ήταν επίσης παρούσες σε αυτό: το 78% διέθετε ηλεκτρονική σελίδα, το 59% χρησιμοποιούσε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 22% πραγματοποιούσε πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (το 2020).
Καθώς σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις διέθεταν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης, η ταχύτητα αυτών των συνδέσεων εξακολουθεί να αξίζει προσοχής, μιας και η χρήση προηγμένων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις βασίζεται συχνά στις υψηλές ταχύτητες. Το 2021, το 13% των επιχειρήσεων στην ΕΕ διέθεταν ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο κάτω από 30 Mb/s, με υψηλότερα μερίδια να έχουν σύνδεση ταχύτητας ίσης ή μεγαλύτερης από 30 Mb/s αλλά λιγότερο από 100 Mb/s (29%) και μεγαλύτερης ή ίσης από 100 Mb/s αλλά λιγότερης από 500 Mb/s (επίσης 29%).
Μία στις οκτώ επιχειρήσεις (ένα ποσοστό, δηλαδή, που φτάνει στο 13%) διέθετε σύνδεση ταχύτερη ή ίση με 500 Mb/s αλλά λιγότερη από 1 Gb/s, ενώ οι πιο γρήγορες συνδέσεις Διαδικτύου (τουλάχιστον 1 Gb/s) χρησιμοποιήθηκαν από το ένα δέκατο (10%) των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, το μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης (ταχύτητες μεγαλύτερης ή ίσης από 1 Gb/s) ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από το ποσοστό που καταγράφηκε για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ιστοσελίδες και social
Την ίδια στιγμή, το 2021, το 78% των επιχειρήσεων της ΕΕ διέθετε ιστότοπο, με πολύ υψηλότερο μερίδια να εντοπίζονται στις μεγάλες επιχειρήσεις (94%) σε σύγκριση με τις μικρές (75%). Η πιο δημοφιλής λειτουργικότητα που παρείχαν οι ιστότοποι των επιχειρήσεων αφορούσε στην περιγραφή αγαθών και υπηρεσιών και τιμοκαταλόγους (62% του συνόλου), καθώς και συνδέσμους ή παραπομπές στα προφίλ των επιχειρήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (41%).
Όσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επιχειρήσεις τα χρησιμοποίησαν για branding και marketing, για την απόκτηση πληροφοριών από πελάτες, την επικοινωνία και την αναζήτηση ταλέντου. Οι τέσσερις πιο γνωστές κατηγορίες δικτύωσης περιλαμβάνουν τα κοινωνικά δίκτυα (για παράδειγμα Facebook, LinkedIn, Xing), εταιρικά ιστολόγια ή μικρομπλογκ όπως το Twitter, ιστότοποι κοινής χρήσης περιεχομένου πολυμέσων (π.χ. YouTube, Instagram, Flickr) και εργαλεία ανταλλαγής γνώσεων (wiki).
Το 2021, το μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούσαν 250 ή περισσότερα άτομα, που χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε είδος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ήταν 83% και σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό που καταγράφηκε για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούσαν 10 έως 49 άτομα (48%). Πάνω από τα τρία τέταρτα των μεγάλων επιχειρήσεων (83%) είχαν λογαριασμό και χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, κάτι περισσότερο από τις μισές μικρές επιχειρήσεις (53%) χρησιμοποιούσαν κοινωνικά δίκτυα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πιο δημοφιλή μεταξύ των επιχειρήσεων στη Μάλτα, όπου το 84% των εταιρειών ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν κάποια κατηγορία social networking. Σε άλλα έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Δανία, Ολλανδία, Κύπρος, Σουηδία, Βέλγιο και Φινλανδία) τα καταγεγραμμένα ποσοστά ήταν υψηλότερα από 70%. Το μερίδιο των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν χαμηλότερο από 40% στη Ρουμανία (36%) και στη Βουλγαρία (39%).
Εξελιγμένες τεχνολογίες
Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν εφαρμογές ERP, καθώς το σχετικό ποσοστό έφτασε στο 38% το 2021. Η υιοθέτηση εφαρμογών ERP ήταν ιδιαίτερα χαμηλή για τις μικρές επιχειρήσεις, με μερίδιο 33%, σχεδόν δύο φορές χαμηλότερο από εκείνο που καταγράφηκε για τις μεσαίες (62%) και πάνω από δυόμισι φορές χαμηλότερο από το ποσοστό για τις μεγάλες επιχειρήσεις (81%). Οι εφαρμογές διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των επιχειρήσεων της ΕΕ το 2021.
Το 41% των επιχειρήσεων με περισσότερους από 10 υπαλλήλους ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους. Η υιοθέτηση του cloud computing βρέθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων, με μερίδιο 72%. Σχεδόν το ένα τρίτο (32%) βασίστηκε σε μια λύση cloud για email. Περισσότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (27%) χρησιμοποίησαν το cloud για την αποθήκευση αρχείων. Το 25% ανέφερε ότι το χρησιμοποιούσε για λογισμικό γραφείου και το 24% για λογισμικό ασφαλείας, ενώ περίπου το 19% το χρησιμοποίησε για να φιλοξενήσει βάση δεδομένων.
Την ίδια στιγμή, περισσότερο από το ένα τέταρτο (29%) των επιχειρήσεων με περισσότερους από 10 υπαλλήλους χρησιμοποίησαν συσκευές ή συστήματα που μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου. Το μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων (48%) που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν συσκευές ή συστήματα IoT ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με τις μεσαίες (37%) και τις μικρές (26 %). Οι συσκευές IoT χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για την ασφάλεια χώρων, με το 21% να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα για το σκοπό αυτό. Σε μικρότερο βαθμό, IoT χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας (9%) και για την παροχή συντήρησης βάσει συνθηκών (7%).
Το 2021, το 8% των επιχειρήσεων στην ΕΕ με περισσότερους από 10 υπαλλήλους ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν μία ή περισσότερες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Αν και σε χαμηλό επίπεδο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν συνήθως AI για την εκτέλεση ανάλυσης γραπτού λόγου, για μηχανική μάθηση και για τεχνολογίες που αυτοματοποιούν ροές εργασίας. Και πάλι, το μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν αυτούς τους τύπους τεχνολογιών ήταν 3 έως 5 φορές υψηλότερο.
Επέκταση του ecommerce
Φτάνοντας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πάνω από το ένα πέμπτο (22%) των επιχειρήσεων στην ΕΕ πραγματοποίησαν πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (το συγκεκριμένο στατιστικό αφορά στο 2020). Αυτές οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αντιπροσώπευαν το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών που δημιουργήθηκε το 2020. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι επιχειρήσεις δημιούργησαν το 7% του συνολικού τζίρου τους από πωλήσεις μέσω web κατά τη διάρκεια του 2020, που συνίστανται σε πωλήσεις μέσω ιστότοπου ή εφαρμογών.
Το 4% του συνολικού κύκλου εργασιών προήλθε από πωλήσεις web σε άλλες επιχειρήσεις και το δημόσιο (B2BG), ενώ το 3% από πωλήσεις σε καταναλωτές (B2C). Η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ρουμανία ήταν τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανέφεραν ότι η πλειονότητα του κύκλου εργασιών τους από τις διαδικτυακές πωλήσεις το 2020 προήλθε από πωλήσεις σε καταναλωτές. Κατά τη διάρκεια του 2020, το 17% των επιχειρήσεων στην ΕΕ χρησιμοποίησαν δικό τους ιστότοπο ή εφαρμογές για πωλήσεις, ενώ το 8% χρησιμοποιούσε μια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου (marketplace).