Φώτος Φωτιάδης
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Μεγαλοεπιχειρηματίας, βιομήχανος. Γεννήθηκε στην Αγκαστίνα στις 25 Οκτωβρίου 1920. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, το 1939. Λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέστειλε τα σχέδιά του για πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό. Σπούδασε με αλληλογραφία, Δημοσιογραφία, Short Story Writing, Λογιστική, Οικονομικά και Νομικά. Το 1990 απέκτησε το Ph.D στα Οικονομικά και Business Administration.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής, αλλά ύστερα από δύο χρόνια τον κέρδισε η επιχείρηση, ακολουθώντας τα βήματα του αυτοδημιούργητου μεγαλοεπιχειρηματία πατέρα του ο οποίος ξεκίνησε το 1892. Το 1942 ίδρυσε την πρώτη δική του εταιρεία, Φώτος Φωτιάδης & Σία, και ασχολήθηκε με το γενικό εμπόριο στην Κύπρο. Σύντομα επεκτάθηκε στο εξωτερικό με γραφεία, κατά χρονολογική σειρά στην Αλεξάνδρεια, τη Βηρυτό, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Κάιρο, τη Λωζάνη, το Βελιγράδι, τη Σόφια, το Βουκουρέστι και το Ζάγκρεμπ.
Ανέπτυξε ιδιαίτερα το Private Barter Business με σχεδόν όλες τις χώρες του τότε Σοσιαλιστικού συνασπισμού και την Κίνα η οποία του εμπιστεύθηκε την αποκλειστική αντιπροσώπευσή της για όλα της τα προϊόντα για την Κύπρο και την Ελλάδα, επί 12ετία.
Ο Φώτος Ια. Φωτιάδης υπήρξε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης (πάνω από 40 εταιρείες στη Κύπρο και στο εξωτερικό). Ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, διεθνές εμπόριο, βιομηχανία, εισαγωγές, εξαγωγές και διανομή με σύγχρονα δίκτυα διανομής στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται στον κλάδο αυτό. Μια από τις ιθύνουσες εξαρτώμενες εταιρείες του Ομίλου Φώτου Φωτιάδη είναι και η Universal Life Insurance Public Co. Ltd.
Ο Όμιλος επιδίδεται επίσης σε μεγαλοαναπτύξεις γης στην Κύπρο, στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό για τη δημιουργία νέων πόλεων, οικιστικών και τουριστικών μονάδων ανώτατης ποιοτικής στάθμης κ.α.
Η επιχειρηματική του πορεία
Το 1947 άνοιξε το πρώτο γραφείο στην Αλεξάνδρεια, το 1948 στη Βηρυτό και το 1949 στην Αθήνα όπου εξήγε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα (χαρούπια, σταφίδα, κρασί, ξηρούς καρπούς κ.α.) στην περιοχή της Μέση Ανατολής και της Αφρικής. Τη δεκαετία του ‘60, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, η εταιρεία επέκτεινε τις εμπορικές της εργασίες στις Ανατολικές Σοσιαλιστικές Χώρες και στην Κίνα. Μάλιστα για την Κίνα, είχε εξασφαλίσει την αποκλειστική αντιπροσωπεία για όλα της τα προϊόντα σε Κύπρο και Ελλάδα με την βάση το ανταλλακτικό εμπόριο (barter). Σταθμός της περιόδου εκείνης υπήρξε η εξασφάλιση της αποκλειστικής παγκόσμιας αντιπροσωπείας των ελληνικών λεπίδων ΑΣΤΟΡ, το 1964.
Όταν το 1958 πρόβλεψε ότι οι Άγγλοι θα πρόσφεραν κάποιας μορφής ανεξαρτησίας, άρχισε να μελετά τις βιομηχανικές ανάγκες της Κύπρου. Επέλεξε δύο για τις οποίες ετοίμασε τις σχετικές μελέτες και υπέβαλε πρώτος και ο μόνος, στις 2 Αυγούστου 1960, αιτήσεις για Τσιμεντοποιείο και Ζυθοποιείο. Μετά την άρνηση της έκδοσης άδειας για Ζυθοποιείο προχώρησε στην αγορά του Ζυθοποιείου Πλατάνη για την εξασφάλιση της άδειας.
Ακολούθησε ο σκληρός αγώνας διαπραγματεύσεων με την Carlsberg Δανίας, διάρκειας περίπου πέντε ετών, ο οποίος έληξε τελικά με την εξασφάλιση της πρώτης άδειας παραγωγής της μπύρας Carlsberg εκτός Δανίας, όταν ο οξυδερκής Φωτιάδης τους υπέβαλε την τελευταία του μελέτη που έκλεινε με την εξής φράση: «Έχετε την ευκαιρία με την εισήγηση μου να καταστήσετε την Carlsberg την Coca Cola των μπυρών στον κόσμο. Διαφορετικά κάποιος από τους ανταγωνιστές σας θα το πράξει και εσείς θα χάσετε το τρένο».
Ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης προς τον Φώτο Ια. Φωτιάδη για την καθοριστική συμβολή του στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, η Κυβέρνηση της Δανίας του απένειμε δύο φορές βραβείο. To 2013 έλαβε τιμητική διάκριση σε ειδική τελετή από την Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο κ. Kirsten Geelan και το 2017 τιμήθηκε από τον Πρέσβη της Δανίας Michel Braad και το CEO της Carlsberg Δανίας κ. Cees ’t Hart, κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης του Ομίλου.
Πολιτιστική και ανθρωπιστική δράση
Ο Φ. Φωτιάδης είχε επίσης αναπτύξει πλούσια δράση και στον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα με κορυφαίο έργο του την ίδρυση του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» με κύριο στόχο τη διατήρηση, ανάπτυξη και προβολή του κυπριακού και ελληνικού Πολιτισμού αλλά και την παράλληλη προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Το «Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», ένα από τα έργα του Ιδρύματος, αποτελεί σημαντική προσφορά στον τόπο.
Ανέλαβε την αναστήλωση πολιτιστικών μνημείων (αρχοντικό Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου), ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων (αρχαίος Ρωμαϊκός συνοικισμός), ανέγερση μνημείων και κατασκευή προτομών ιστορικών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων του ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη και της εθνικής τραγουδίστριας Σοφίας Βέμπο.
Το 2004 ανέλαβε την προώθηση και διάδοση, με διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, του ανά το πανελλήνιο αναγνωρισμένου ποιητικού έργου του μεγάλου ποιητή της Κύπρου Κώστα Μόντη, καθώς και τη φιλοτέχνηση προτομής του ποιητή και τη διοργάνωση Ετήσιων Βραβείων Κώστα Μόντη. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθιερώθηκε από τη σχολική χρονιά 2008-2009 Ετήσιος Μαθητικός Μουσικός Διαγωνισμός Σύνθεσης «Μάριος Τόκας». Αθλοθέτης των Βραβείων του διαγωνισμού είναι το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», το οποίο ανέλαβε και τη φιλοτέχνηση και τοποθέτηση προτομής του πρόωρα χαμένου μεγάλου μουσουργού.
Ο ΦώτοςΦωτιάδης υπήρξε επίτιμος γενικός πρόξενος της Δομινικανικής Δημοκρατίας, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Harvard-Cyprus International Institute, ιδρυτής και πρόεδρος επί σειράν ετών του Παγκύπριου Συνδέσμου Διαφημιζόντων, και ο εισηγητής της «Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου». Είναι, επίσης, ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποτοποιίας. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος του Εκδρομικού Φυσιολατρικού Συνδέσμου καθώς και μέλος επί εικοσαετία του Δ.Σ. του Κυπριακού Εμπορoβιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, κ.α.
Άρθρα, μελέτες και ομιλίες του πάνω σε ποικίλα οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου και του εξωτερικού. Έχει λάβει ενεργό μέρος σε διάφορα διεθνή οικονομικά και επιστημονικά συνέδρια. Υπήρξε μέλος της πρώτης Διαφωτιστικής Αποστολής στο εξωτερικό για το Κυπριακό, που τον Οκτώβριο του 1974, επισκέφθηκε την Ελλάδα, τη Βρετανία, Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε ομιλία του και συνομιλίες στο Σικάγο, εισηγήθηκε πρώτος την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. (ΕΟΚ τότε) ως πολιτική λύση του Κυπριακού. Για το ίδιο θέμα αλληλογράφησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και άλλους αρχηγούς κρατών.
Πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2018.