Νομοθεσία για Τεχνητή Νοημοσύνη: Στους κλάδους υψηλού ρίσκου συμπεριλήφθηκε ο Ασφαλιστικός Τομέας – Αντιδρά η Insurance Europe!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Insurance Europe επικρίνει τη συμπερίληψη του ασφαλιστικού κλάδου στον κατάλογο υψηλού κινδύνου όσον αφορά την προτινόμενη νομοθεσία (Artificial Intelligence (AI) Act) που έρχεται να ρυθμίσει ζητήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Insurance Europe η συμπερίληψη του κλάδου στον κατάλογο υψηλού ρίσκου έγινε χωρίς προηγούμενη εκτίμηση επιπτώσεων.
Ο William Vidonja, που κατέχει τη θέση Head of conduct and business στην Insurance Europe εξέφρασε την απογοήτευση εκ μέρους των Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ευρώπης για τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με μόνη εξαίρεση μια περίπτωση περιορισμένης χρήσης που σχετίζεται με στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια σε ψηφιακές υποδομές, ο Ασφαλιστικό Κλάδος είναι ο μόνος τομέας που περιλήφθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον κατάλογο υψηλού κινδύνου του παραρτήματος III της νομοθεσίας, χωρίς να έχει διενεργηθεί κατάλληλη ανάλυση ή εκτίμηση επιπτώσεων. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον William Vidonja, αντιβαίνει στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βελτίωση της νομοθεσίας και δεν προωθεί την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής από την ΕΕ.
Συνεχίζει ότι «Οι ασφαλιστές χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πελατών, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, να έχουν καλύτερη οπτική για τις ανάγκες των πελατών και να βελτιώσουν τους μηχανισμούς για εντοπισμό περιπτώσεων απάτης. Υπόκεινται επίσης σε ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ όσον αφορά τόσο τους κανόνες προληπτικής εποπτείας όσο και τους κανόνες δεοντολογίας. Στη συνέχεια, αυτό συμπληρώνεται από εθνικά πλαίσια και νομικές απαιτήσεις της ΕΕ σε ευρύ φάσμα διαφορετικών τομέων, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα και η προστασία των δεδομένων. Και, υπόκεινται σε αυστηρή εποπτεία από τις εποπτικές αρχές.»
Θα έπρεπε, συμπλήρωσε, να είχε διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων για να αξιολογηθεί κατά πόσον το υφιστάμενο κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο αντιμετωπίζει ήδη κατάλληλα τους δυνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλιση. Με τον τρόπο αυτό θα είχαν αποφευχθεί οι ασυνέπειες και η αλληλεπικάλυψη των κανόνων που απλώς θα παρεμπόδιζαν την καινοτομία χωρίς να αποφέρουν οφέλη στους καταναλωτές.