Μείωση 17,8% στα θανατηφόρα – Αποδίδεται στις κάμερες
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Τους λιγότερους νεκρούς από τροχαίες οδικές συγκρούσεις από τον καιρό που τηρούνται στοιχεία από την Τροχαία, καταγράφει φέτος η χώρα μας, γεγονός ενθαρρυντικό για να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Τρεις ημέρες πριν φύγει το 2022 και μετρούμε 37 νεκρούς στην άσφαλτο, οκτώ λιγότερους από πέρσι. Οι 37 ψυχές που χάθηκαν στους δρόμους μόνο θλίψη προκαλούν, ωστόσο υπάρχει και το ενθαρρυντικό πως για πρώτη φορά καταγράφεται τόση μείωση, αφού η αμέσως προηγούμενη «καλύτερη» χρονιά το 2012 είχε αφήσει πίσω της 44 νεκρούς. Το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας διά του βοηθού διευθυντή του Χάρη Ευριπίδου, αποδίδει σαφώς τη μείωση – ρεκόρ στο συνολικό αριθμό θανάτων στους δρόμους, στην φωτοεπισήμανση. «Δεν κάναμε ως Τροχαία και ως αρμόδιες υπηρεσίες κάτι διαφορετικό ή κάτι άλλο που δεν κάναμε τα τελευταία χρόνια από πλευράς πρόληψης των οδικών συγκρούσεων. Αυτό που έγινε φέτος σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα χρόνια, είναι η έλευση των καμερών της Τροχαίας», τονίζει ο κ. Ευριπίδου.
Η έλευση και λειτουργία έστω και μικρού αριθμού σταθερών και κινητών καμερών, λειτούργησε καταλυτικά στο να υπάρξει αυτή η ενθαρρυντική μείωση στους θανάτους στους δρόμους, εξηγεί ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας. Κατά τον ίδιο και μόνο το γεγονός ότι οι οδηγοί γνωρίζουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί αν παρανομήσουν, να καταγραφούν από τις κάμερες, επέφερε μεγαλύτερη συμμόρφωση στις παρανομίες στους δρόμους, εξού και τα θετικά αποτελέσματα όπου σώθηκαν ζωές.
Ο κ. Ευριπίδου αναφέρει ότι η μεγαλύτερη συμμόρφωση που παρατηρείται είναι στην ανάπτυξη ταχύτητας, αφού οι οδηγοί πλέον κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες, οδηγούν πιο προσεκτικά και τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η μείωση στους νεκρούς που παρατηρείται φέτος αφορά στους οδηγούς οχημάτων, αφού φέτος καταγράφηκαν 10 θάνατοι οδηγών σε σύγκριση με 20 πέρσι (μείωση 50%) και 16 το 2020. Μικρή μείωση στα θύματα της ασφάλτου εμφανίζεται και στους οδηγούς μοτοσικλετών αφού φέτος καταγράφονται εννιά θάνατοι, σε σχέση με 11 πέρσι και 13 το 2020.
Μείωση φαίνεται να παρουσιάζουν και οι σοβαροί τραυματισμοί συνεπεία οδικών συγκρούσεων, ωστόσο τα στοιχεία δεν έχουν ακόμα εξαχθεί. Ο κ. Ευριπίδου ήταν κατηγορηματικός ως προς κατά πόσον η έλευση των καμερών βγάζει αυτομάτως και εκτός δρόμων την Τροχαία. Όπως τονίζει, η εμπειρία άλλων χωρών που εγκατέστησαν εδώ και χρόνια συστήματα φωτοεπισήμανσης και μείωσαν τη φυσική παρουσία αστυνομικών στους δρόμους, έδειξε ότι δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ανθρώπινη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο χρειάζεται, έστω κι αν οι κάμερες βοηθούν στο να μειωθούν οι οδικές συγκρούσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν κάποιος οδηγός καταγραφεί από τις κάμερες με μια πολύ μεγάλη ταχύτητα, θα εντοπιστεί μετά από ένα ή δύο μήνες. Αν όμως πιαστεί από μέλη της Τροχαίας, θα οδηγηθεί άμεσα στο δικαστήριο για να λογοδοτήσει.
Τέλος, ανέφερε ότι τώρα η Τροχαία θα επικεντρωθεί στο άλκοτεστ και νάρκοτεστ που δεν μπορεί να ελέγξουν οι κάμερες.
Λεμεσός: Θλιβερή πρωτιά θανάτων
Τη θλιβερή πρωτιά στους θανάτους σε δυστυχήματα έχει η Λεμεσός, που παρουσιάζει αύξηση τεσσάρων νεκρών. Από τους εννιά νεκρούς που καταγράφηκαν το 2021, φέτος αυξήθηκαν στους 13. Σημαντική μείωση ωστόσο σε θύματα οδικών συγκρούσεων καταγράφει η Λευκωσία, αφού από τα 14 θύματα που υπήρξαν πέρσι, φέτος μειώθηκαν στα οκτώ. Μείωση θανάτων στους δρόμους καταγράφει φέτος και η επαρχία Πάφου, αφού από τους εννιά νεκρούς πέρσι, φέτος καταγράφηκαν πέντε. Στη Λάρνακα η κατάσταση έμεινε αμετάβλητη αφού και φέτος και πέρσι έχασαν τη ζωή τους έξι συνάνθρωποί μας (ανά έτος). Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκαν φέτος πέντε θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις ενώ το 2021 έξι, ενώ στην επαρχία Μόρφου δεν χάθηκε καμιά ζωή φέτος σε σύγκριση με έναν νεκρό σε τροχαίο πέρσι.
Όσον αφορά στην κατάσταση των θυμάτων, οι 10 ήταν οδηγοί οχημάτων και άλλοι τέσσερις επιβάτες, άλλοι εννιά ήταν οδηγοί μοτοσυκλετών, δύο επιβάτες μοτοσυκλετών, τέσσερις ποδηλάτων, έξι πεζοί και ένας οδηγός ηλεκτρικού σκούτερ.
Το πλέον θλιβερό είναι πως από τους 14 νεκρούς φέτος στην άσφαλτο (οδηγούς και επιβάτες) μόνο οι τέσσερις φορούσαν ζώνη ασφάλειας. Οι υπόλοιποι εννιά δεν έφεραν, ενώ για έναν είναι άγνωστο κατά πόσον ήταν προσδεδεμένος με τη ζώνη. Όσον αφορά στους 12 νεκρούς μοτοσυκλετιστές και επιβάτες, μόνο οι πέντε έφεραν κράνος, ενώ οι υπόλοιποι εφτά δεν το έφεραν. Επίσης οι έξι από τα 12 θύματα της ασφάλτου που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, δηλαδή το 50% ήταν κάτω των 25 ετών.