H επόμενη μέρα της Ψηφιακής Ασφάλισης για τους Επαγγελματίες Διαμεσολαβητές στην Κύπρο!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της ψηφιακής ασφάλισης στη χώρα μας, είναι ο βαθμός που θα υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες και τάσεις οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, επιτρέποντας τους να μετεξελιχθούν ψηφιακά.
Αυτό ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης του δημιουργού του Cyprus Insurance News Παναγιώτη Σοφοκλέους, με τον Πάνο Τσιολή, Διευθύνων Σύμβουλο της Ideal Insurance και οργανωτικό γραμματέα του ΠΣΕΑΔ. Το πάνελ συζήτησης έλαβε χώραν στο 6ο Insurtech Conference που διοργάνωσε η Boussias στην Αθήνα.
Ο κ. Τσιολής αναφέρθηκε τόσο στην αξιοποίηση σήμερα της τεχνολογίας από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όσο και στα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω εξέλιξη των επαγγελματιών στον κλάδο αυτόν, ενώ χρησιμοποιώντας το ρητό του Mahatma Gandhi που λέει ότι «The future depends on what you do TODAY» έστειλε το μήνυμα ότι οι σημερινές ενέργειες του κάθε επαγγελματία θα καθορίσουν την μελλοντική του επιτυχία.
Διαβάστε πιο κάτω ολοκληρωμένη τη συζήτηση μας.
Σε ποιους τομείς αξιοποιούν σήμερα την τεχνολογία οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές στην Κύπρο;
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι Κύπριοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές κατάφεραν να αντιδράσουν άμεσα τα τελευταία χρόνια και θα έλεγα ότι έγιναν «σημαιοφόροι» της τεχνολογίας. Φυσικά, αυτό έγινε τόσο αναγκαστικά λόγω της πανδημίας αλλά ίσως και αργοπορημένα, αφού τόσο οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες είμασταν πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την ψηφιακή μετεξέλιξη και τη χρήση της τεχνολογίας.
Έτσι τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν αρκετά χρήματα, έτσι ώστε να μπουν στη ζωή μας διάφορα εργαλεία, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τόσο το υφιστάμενο πελατολόγιο μας αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιο μας.
Παρότι η Κύπρος είναι μια κλειστή κοινωνία με πιο μικρές αποστάσεις, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κατάφεραν να συνδυάσουν την τεχνολογία με την προσωπική επαφή που πάντα θα είναι αναγκαία αφού η ασφάλιση προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πετυχαίνοντας να βαδίσουν μπροστά και να την μετατρέψουν σε ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Ποια τα περιθώρια πιστεύετε για περεταίρω αξιοποίηση της τεχνολογίας και σε ποιους τομείς;
Καταρχάς να πούμε ότι τα αποτελέσματα της σωστής αξιοποίησης της τεχνολογίας διαφαίνονται τόσο από τη συνεισφορά γενικά του κλάδου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αλλά θα έλεγα και από τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων που συμμετέχουν σε παγκόσμιους οργανισμούς όπως το Million Dollar Round Table (MDRT).
Μέχρι τώρα έχουμε πετύχει διάφορες διακρίσεις εν μέσω αυτών των δυσκολιών πράγμα που καταδεικνύει ότι συνάδελφοι αξιοποιούν την τεχνολογία. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκπαίδευση μέσω των διαφόρων σεμιναρίων που διοργανώθηκαν τόσο από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών όσο και από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ούτως ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να χρησιμοποιούν τις διάφορες πλατφόρμες.
Επίσης βλέπουμε, μία φοβερή ανάπτυξη στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία προβάλει τους συναδέλφους και τα διάφορα προϊόντα που έχουν στη γκάμα τους ενώ εννοείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης ώστε η τεχνολογία να είναι ακόμη μεγαλύτερος σύμμαχός για εμάς.
Η ασφάλιση είναι ένα λειτούργημα που έχει μετατραπεί σήμερα σε επιστήμη η οποία έχει να κάνει με τη διασπορά του κινδύνου και πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα πολύ σοβαροί σε αυτό το κομμάτι.
Στο εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες διαμεσολάβησης που διανέμουν ασφαλιστικά προϊόντα μέσω διαδικτύου ή σε άλλες περιπτώσεις να έχουν δημιουργήσει λύσεις όπου οι πελάτες τους μπορούν να έχουν πρόσβαση στα συμβόλαια τους ανεξαρτήτως εταιρείας που είναι ασφαλισμένοι..
Ποια η κατάσταση στην Κύπρο σε αυτόν τον τομέα και πόσο πιθανό είναι να δούμε τέτοιες λύσεις στη χώρα μας;
Από τους περίπου 1200 – 1300 ενεργούς επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς εξαρτώνται από την τεχνολογία που μπορεί να τους προσφέρει η ασφαλιστική εταιρεία που συνεργάζονται.
Εκείνο που ξεκίνησαν ήδη και πρέπει να επιταχύνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι να δημιουργήσουν επαγγελματικές ιστοσελίδες για τα γραφεία τους, να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απ’ ότι στο παρελθόν ενώ πρέπει να είναι ανοικτοί σε νέες τεχνολογίες που διαφαίνονται σιγά σιγά όπως για παράδειγμα να δούμε στο μέλλον το Avatar συναδέλφων να εξυπηρετούν τον πελάτη στο metaverse. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών σχεδίων χορηγιών που είναι ενεργά κατά καιρούς.
Κάτι άλλο που βλέπουμε κάποιους συναδέλφους πράκτορες να κάνουν σε μικρότερο βαθμό, είναι να έχουν ενοποιήσει τα συστήματα και τις πλατφόρμες τους, ούτως ώστε να υπάρχουν τα προϊόντα όλων των ασφαλιστικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται.
Βλέπουμε ακόμα συναδέλφους να χρησιμοποιούν συστήματα CRM, να ενοποιούν δηλαδή το πελατολόγιο που έχουν με κάθε ασφαλιστική εταιρεία, για να μπορέσουν να έχουν μία καλύτερη εικόνα των πελατών τους και να μπορούν να τους εξυπηρετούν ενώ και ταυτόχρονα να μπορούν να κάνουν και cross selling που τους βοηθά να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους.