Γιατί η γενιά Z γερνά γρηγορότερα από τις προηγούμενες γενιές;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Κάθε millennial παραδέχεται αστειευόμενος πως νιώθει ακόμα 20 χρονών -ή και 16 τουλάχιστον στο μυαλό- και σίγουρα σε καμία περίπτωση κοντά στα 30 ή στα 40. Μήπως είναι το αντιγηραντικό μυστικό που κρατά αυτή τη γενιά λιγότερο γερασμένη σε σύγκριση με την αμέσως επόμενη, τη γενιά Ζ;
Αν και η συζήτηση έχει ξεκινήσει στην πλατφόρμα του Tik Tok, με τους TikTokers της γενιάς Ζ – γεννημένοι μεταξύ του 1997 και 2012- να μετρούν ρυτίδες, διαφορετικοί παράγοντες οδηγούν στην πιο επιταχυμένη γήρανση, όπως το αυξημένο στρες, το γρήγορο φαγητό, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, η καθιστική ζωή και η έλλειψη ενός σκοπού για τη ζωή.
Παρότι και η γενιά των millennials – γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1996- ήρθε αντιμέτωπη με διαφορετικές προκλήσεις, όπως η οικονομική κρίση, και η γενιά Ζ αντιμετωπίζει ακόμα παρόμοιες προκλήσεις στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής της, όπως το αυξημένο κόστος ζωής και τους αντίστοιχα χαμηλότερους μισθούς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 26χρονου Tik Toker, του Jordan Howlett, ο οποίος σόκαρε το κοινό του, όταν αποκάλυψε την ηλικία του, καθώς σχεδόν όλοι εκτιμούσαν ότι είναι τουλάχιστον 34 ετών. Για το λόγο αυτό, δήλωσε ότι πιστεύει πως η γενιά Z γερνά γρηγορότερα από τις προηγούμενες γενιές.
Τι ισχυρίζονται οι ειδικοί;
Η Δρ Suzanne Ferree, επικεφαλής ιατρός στο Vine Medical Associates στην Ατλάντα, παραδέχτηκε ότι το γεγονός ότι η γενιά Z γερνάει ταχύτερα από τους millennials δεν ήταν κάτι στο οποίο είχε δώσει προσοχή, έχει όμως κάποια λογική: «Η συγκεκριμένη γενιά έχει μεγαλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιθανότατα από πολύ μικρή ηλικία. Συνεπώς, η σύγκριση με τους υπόλοιπους είναι αρκετά μεγάλη και δημιουργεί άγχος» επισημαίνει.
Υπάρχουν, όμως και άλλοι παράγοντες που συμπληρώνει, όπως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: «Η γενιά Ζ δεν καπνίζει, αλλά ατμίζει, και αυτό σίγουρα θα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, αν όχι και σε άλλα μέρη του σώματός».
Όσον αφορά το στρες, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιολογική ηλικία αυξάνεται ως συνέπεια, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη στο DNA των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση: «Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται στο σώμα μας ως απάντηση στο στρες. Γερνάει το πρόσωπο, δημιουργώντας τη διάσπαση του κολλαγόνου, αλλά και αποδομεί τον εγκεφαλικό ιστό και τον εντερικό βλεννογόνο, αυξάνοντας τη φλεγμονή. Σίγουρα και η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση».
Από την πλευρά του, ο Δρ Robert Friedland, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Louisville, δήλωσε: «Η καθιστική ζωή είναι το κάπνισμα αυτής της γενιάς. Λόγω του χρόνου που περνούν τα άτομα αυτά στις οθόνες, διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, επιταχύνοντας αντίστοιχα τη γήρανση, ενώ παράλληλα και τον ύπνο. Το μπλε φως απενεργοποιεί τη φυσική παραγωγή μελατονίνης και τη φυσική λειτουργία της επίφυσης στον εγκέφαλο, η οποία είναι το κέντρο του κιρκάδιου ρυθμού, του διακόπτη ημέρας-νύχτας».
Συμπληρωματικά, ο Δρ Friedland δήλωσε ότι υπάρχει πλέον «περισσότερο γρήγορο φαγητό, περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, μεγαλύτερη κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών που δεν είναι θρεπτικά».
Εκτός από τις σωματικές αιτίες, τα συναισθήματα και η ψυχική υγεία μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα, επιταχύνοντας τη γήρανση: «Βλέπω πολλούς της γενιάς Z να έρχονται στο ιατρείο μου, χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους».
Τη μεγάλη αντίθεση μεταξύ των δύο γενιών επιτείνουν η πιο υγιεινή διατροφή, η καλύτερη γνώση της περιποίησης του δέρματος που είχαν πρόσβαση οι Millennials κατά τη διάρκεια της ζωής τους.