1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Άρθρο του Εμπορικού Διευθυντή Pricefox.gr κ. Ευθύμη Παπαδόπουλου το οποίο δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα Linkedin

Σε όλο τον κόσμο, η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να επιταχυνθεί γρήγορα στο μέλλον, λόγω της μεγάλης ζήτησης και των κυβερνητικών πολιτικών από πολλά Κράτη οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπολογίζεται ότι ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια τέτοια οχήματα στους δρόμους παγκοσμίως το 2030 σε σύγκριση με περίπου 26 εκατομμύρια το 2022.

Το μέλλον των μεταφορών είναι ξεκάθαρα ηλεκτρικό, αλλά η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι εύκολη και θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές όσον αφορά στον κίνδυνο για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τους προμηθευτές και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ενώ η ασφάλιση αυτοκινήτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον δεδομένη, υπάρχουν αναδυόμενοι κίνδυνοι και προκλήσεις από την άποψη της ασφάλισης αστικής ευθύνης. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν για να ανοίξει ο δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στους δρόμους μαζικά.

Τα τελευταία 5 χρόνια, έχουμε ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης: πάνω από 26 εκατ. ηλεκτρ. οχήματα κυκλοφορούσαν παγκοσμίως το 2022, αυξημένος αριθμός κατά 60% σε σχέση με το 2021 [2]. Επίσης, το 70% του παγκοσμίου στόλου οχημάτων το 2022 ήταν ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV). Η παραπάνω αύξηση είναι τεράστια αν αναλογιστούμε οτι μέχρι το τέλος του 2019 κυκλοφορούσαν 7,5 εκατομμύρια οχήματα. Επίσης, μεταξύ του 2017 και του 2022, οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν από περίπου 1 εκατ. το χρόνο σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια.

Το 2021 οι πωλήσεις ανέκαμψαν σημαντικά μετά τον Covid-19 και το 2022 ακόμα περισσότερο: οι νέες πωλήσεις EV παγκοσμίως ήταν πάνω από 10 εκατ. (αύξηση της τάξης του 55% σε σχέση με το 2021), με τα μισά περίπου από αυτά να πωλούνται στην Κίνα!

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον

Ο αντίκτυπος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους καταναλωτές αυξάνεται λόγω του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας τους και της αυξανόμενης διαθεσιμότητας μοντέλων. Πριν από την πανδημία, αναμενόταν ότι ο αριθμός των επιλογών (σε μοντέλα) ηλεκτρικών οχημάτων για τους Ευρωπαίους αγοραστές θα αυξανόταν από περίπου 100 σε 175, μέχρι το τέλος του 2020 [5]. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά οχήματα να αναδειχθούν ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.

Οι πολιτικές των Χωρών της Ευρώπης που στοχεύουν στην ‘πράσινη μετάβαση’ έχουν ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της χρήσης πιο οικολογικών οχημάτων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ΕΟΧ το 2018 [6], ένα κλασικό ηλεκτρικό όχημα (EV) εξάγει σημαντικά λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ρύπων, σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα. Σήμερα, τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη παρουσιάζουν μείωση 17-30%  στις εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα.

Οι κυβερνητικές πολιτικές παρέχουν σημαντικά κίνητρα, όπως επιδοτήσεις για οχήματα χαμηλών εκπομπών, και επιβάλλουν περιορισμούς στα οχήματα με εσωτερική καύση. Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα θεωρείται απαραίτητη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Αναμένεται ότι τέτοιες πολιτικές θα επηρεάσουν σημαντικά τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι πολιτικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται να έχουν ως επίπτωση την κυκλοφορία στο δρόμο περισσότερων από 100 εκατομμύρια ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030.

Ένας πιο φιλόδοξος στόχος παρουσιάζεται με την εκστρατεία EV30@30, η οποία επιδιώκει το 30% των οχημάτων που θα διατίθενται να είναι ηλεκτρικά έως το 2030 [7]. Αυτό θα σήμαινε σχεδόν διπλασιασμό των ετήσιων πωλήσεων (περίπου 40 εκατομμύρια οχήματα) και των αποθεμάτων (200 εκατομμύρια) ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι το 2030.

Κίνδυνοι για όλο το οικοσύστημα κατασκευής Οχημάτων και για τις Ασφαλιστικές

Σε σύγκριση με την τρέχουσα τεχνολογία ‘θερμικών’ κινητήρων και τις συνήθεις διαδικασίες παραγωγής τους, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί αν είναι η αιτία για μια ευρεία ανομοιομορφία τεχνικών, περιβαλλοντικών και λειτουργικών κινδύνων σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι για τον κλάδο παραγωγής οχημάτων παγκοσμίως που αφορούν το οικοσύστημα παραγωγής και εφοδιασμού, την ίδια τη διαδικασία παραγωγής αλλά και το ίδιο το προϊόν. Η αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους που προκύπτουν από την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Kλιματικό stress test: Πόσα μπορεί να αντέξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης;

Ας εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς παρακάτω.

1.     ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Τα ηλεκτρικά οχήματα εξακολουθούν να έχουν ομοιότητες με τα σημερινά οχήματα, και σε πολλές πτυχές, χρησιμοποιούν σχεδόν την ίδια τεχνολογία και σχεδιασμό. Ωστόσο, ενσωματώνουν υπάρχουσες τεχνολογίες από διάφορους τομείς και δημιουργούν νέες χρήσεις, που μπορεί να ενέχουν κινδύνους για ζημιές ή προβλήματα απόδοσης. Η συστηματική δοκιμή των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα είναι, επομένως, πολύ σημαντική για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την εξασφάλιση της ασφάλειας τους.

Δοκιμές που διεξήχθησαν από ανεξάρτητα κέντρα (όπως το Allianz Center for Technology – AZT), έχουν δείξει ότι τα εξαρτήματα υψηλής τάσης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα έχουν καλή προστασία και φαίνεται να μην δημιουργούν προβλήματα σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Επιπρόσθετα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατυχήματα σήμερα, καθώς χρησιμοποιούνται κυρίως για συντομότερες διαδρομές εντός της πόλης και για λίγα χιλιόμετρα.

Ωστόσο, οι ζημιές που προκαλούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν, συνήθως, υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Ειδικότερα, η αντικατάσταση της μπαταρίας μπορεί να απαιτήσει την αποζημίωση του οχήματος ως “ολική καταστροφή” (δηλαδή, αντικατάσταση ολόκληρου του οχήματος). Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες πρέπει να επισκευάζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία, χρησιμοποιώντας ακριβά ανταλλακτικά, γεγονός που αυξάνει το κόστος των επισκευών. Οι έρευνες δείχνουν ότι, παρά τη χαμηλότερη συχνότητα ατυχημάτων, τα ηλεκτρικά οχήματα προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές (σε όρους αξία), καθιστώντας το κόστος ανακατασκευής υψηλότερο.

2.     ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ/ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά πυρκαγιών που εμπλέκουν ηλεκτρικά οχήματα έχει προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, παρότι δεν υπάρχουν δεδομένα που επαρκώς αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς σε σύγκριση με τα συμβατικά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πτυχές της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων που συνεπάγονται διάφορους κινδύνους.

Ελαττωματικά ηλεκτρικά εξαρτήματα και βραχυκυκλώματα μπορούν να αποτελέσουν την αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς, ακριβώς όπως και με τα συμβατικά οχήματα, ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά σε περίπτωση ατυχήματος ή υψηλών θερμοκρασιών. Κατά τη λειτουργία τους, οι μπαταρίες υψηλής τάσης μπορεί να ενεργοποιήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση, γνωστή ως ‘θερμική διαφυγή’, όπου μια κύψελη δημιουργεί φλόγα και ενεργοποιεί μια άλλη, προκαλώντας ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, υφίστανται αναβαθμισμένα συστήματα ελέγχου των μπαταριών και μια προηγμένη τεχνολογία κυψελών, τα οποία έχουν καταστήσει τις μπαταρίες πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στη θερμική διαφυγή, ενώ με άλλα συστήματα αποτρέπεται η υπερφόρτιση των μπαταριών.

Αν και, εφόσον ξεκινήσει μια φωτιά σε ένα ηλεκτρικό όχημα, μπορεί να είναι δύσκολο να σβηστεί, και επίσης μπορεί να απελευθερωθούν υψηλά επίπεδα τοξικών αερίων, δεν έχει επιβεβαιωθεί ή συσχετιστεί αυτό με το ότι η τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι ασφαλής. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης πυρκαγιάς σε περίπτωση ατυχήματος, σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα, κάτι που πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη.

3.     ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Το πόσο θα ‘ζήσει’ μια μπαταρία και τι απόδοση θα έχει είναι 2 κρίσιμα θέματα για τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι κυψέλες των μπαταριών υψηλής τάσης έχουν καθορισμένη διάρκεια ζωής (περίπου 8-10 χρόνια). Ωστόσο, αυτή εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, όπως το κάθε πότε θα γίνει η φόρτιση/αποφόρτιση, η θερμοκρασία λειτουργίας της και η χημεία των κυψελών. Η συχνή χρήση της ‘γρήγορης φόρτισης’, για παράδειγμα, μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Λόγω του υψηλού κόστους αντικατάστασης, η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας αποτελεί ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα σε περίπτωση ζημιών, ειδικά όσον αφορά την υπολειμματική αξία ή την εγγύηση του κατασκευαστή. Η έλλειψη δεδομένων για τον ρυθμό μείωσης της ζωής της μπαταρίας δημιουργεί πολλά θέματα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Εάν οι μπαταρίες δεν πληρούν τις εγγυήσεις απόδοσης του κατασκευαστή, δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη των κατασκευαστών και το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης των μπαταριών. Εάν δεν είναι σαφές το ακριβές μέρος της μπαταρίας που προκαλεί το πρόβλημα, η ευθύνη θα ανατεθεί στον προμηθευτή ή τον υποπρομηθευτή του ελαττωματικού εξαρτήματος. Εντούτοις, εάν δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός του υπευθύνου, η ευθύνη για την αντικατάσταση ή/και την απόρριψη της μπαταρίας θα βαρύνει τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  COP29: Να περιοριστεί στους 2° Κελσίου η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Δοκιμές από το AZT υποδηλώνουν ότι οι μπαταρίες προστατεύονται κάπως από προσωρινές αλλαγές στη θερμοκρασία, αλλά η διάρκεια ζωής τους σχετίζεται με το περιβάλλον κίνησης του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, ηλεκτρικά οχήματα στην Αριζόνα έχουν παρουσιάσει γρηγορότερη μείωση της αυτονομίας σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν σε ψυχρότερες περιοχές. Η οδήγηση σε ψυχρές συνθήκες μειώνει την εμβέλεια της μπαταρίας (σε περιπτώσεις δεινού ψύχους δεν μπορεί να ξεκινήσει καν το ηλεκτρικό όχημα!), και οι μπαταρίες στο ψύχος καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, καθιστώντας απαραίτητη τη συχνότερη φόρτιση.

4.     ΑΝΗΣΥΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (CYBER)

Καθώς τα ηλ. οχήματα εξελίσσονται είναι ενδεχόμενο να υπάρχει σύνδεση του hardware με δεδομένα, αισθητήρες και ανάλογο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων Α.Ι. τα οποία θα χειρίζονται συστήματα και θα καθιστούν την αυτόνομη οδήγηση (χωρίς να παρεμβαίνει ο άνθρωπος) γεγονός.

Κάποιες εκτιμήσεις θεωρούν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ενός BEV θα είναι λογισμικό (περίπου 30%) σε λίγα χρόνια έναντι του 10% που είναι σήμερα. Αυτή η σημαντική σύνδεση με δεδομένα και λογισμικό μπορεί να να κάνει τα οχήματα ευάλωτα σε cyber επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κακόβουλων επιθέσεων (Hacking), σφάλματα και δυσλειτουργίες του συστήματος του οχήματος.

Π.χ. οι ενημερώσεις του λογισμικού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιόλογες μεταβολές του κινδύνου σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας ενός οχήματος. Οι ασφαλιστικές βλέπουν με σκεπτικισμό το πώς μια αποτυχημένη εγκατάσταση ενημερώσεων ή μια ελλιπής ενημέρωση λογισμικού μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους ασφαλείας ή ακόμα και να καταστρέφουν το hardware του οχήματος,  ειδικά αν αναλογιστούμε ότι έχουν ήδη γίνει ανακλήσεις οχημάτων για τέτοιους λόγους.

Ποιες οι συνέπειες όλων των παραπάνω για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Το ‘πέρασμα’ στα ηλεκτρικά οχήματα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις Ασφαλιστικές καθώς και για τις περιπτώσεις ζημιών τις οποίες θα καλούνται να αποζημιώνουν, καθώς όλη αυτή η τεχνολογία σημαίνει και ευθύνες των τυχόν ελλαττωματικών υπο-προϊόντων και ανταλλακτικών, η οποία θα ‘χάνεται’ μέσα στην αλυσίδα εφοδιασμού και δεν θα είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκει.

Οπότε, η κυκλοφορία των  ηλ. οχημάτων σε τόσο μεγάλη κλίμακα θα έχει σημαντικές συνέπειες για τα προϊόντα ασφάλισης Αστικής ευθύνης, αλλά και για τα ασφαλιστικά προϊόντα ασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων (Property and Casualty).

Πιο συγκεκριμένα:

I.          ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Τα ηλ. οχήματα αποτελούνται από περισσότερα ακέραια εξαρτήματα, σε σχέση με τα συνηθισμένα αυτοκίνητα, των οποίων τα εξαρτήματα μπορεί να ‘χωρίζονται’ και να αποτελούνται από άλλα μικρότερα. Π.χ. Αυτό που θα μπορούσε να χωριστεί σε 4-5 ξεχωριστά κομμάτια για ένα αυτοκίνητο σαν αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα θα μπορούσε να είναι ένα ολοκληρωμένο ανταλλακτικό για ένα EV. Αυτό σημαίνει οτι αυτά τα μικρά κομμάτια εξαρτώνται μεταξύ τους περισσότερο και, επιπλέον, υπάρχει μια διασύνδεση με μια σειρά από αισθητήρες. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και το ενσωματωμένο λογισμικό, το σύστημα γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε το πώς αυτά τα διάφορα κομμάτια αλληλοεπιδρούν και τι πρακτικά σημαίνει αυτό: ποιος θα είναι υπεύθυνος αν προκύψει οποιαδήποτε ζημιά;

Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη οτι τα EV χρησιμοποιούν πολλά ‘μικροπροϊόντα’ (Microproducts), τα οποία σχεδιάζονται και παράγονται από διαφορετικούς προμηθευτές. Αν οι κύκλοι ζωής των διαφόρων κομματιών, από τα οποία αποτελείται ένα ανταλλακτικό, δεν είναι ίδιοι για όλα (π.χ. κάποια πρέπει να αλλαχθούν σε 2 χρόνια και κάποια σε 3), αυτό έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη διάγνωση της πηγής της κάθε ζημιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εκτίναξη 50% στις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από τις ιδιωτικές πτήσεις

Η αυξανόμενη συσχέτιση του λογισμικού και της χρήσης εξαγόμενων δεδομένων με τη λειτουργία των ηλ. οχημάτων θα δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις αλλά και περαιτέρω κινδύνους. Ένα παράδειγμα είναι οι λανθασμένες ενημερώσεις λογισμικού: είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιά τόσο στον εξοπλισμό του οχήματος όσο και στο ίδιο το λογισμικό, καθώς αν αυτό δεν είναι συμβατό υπάρχει πιθανότητα για κενά ασφάλειας στα δεδομένα.

Η ασφάλιση εγγύησης προϊόντος θα αποτελεί ένα σημαντικό ασφαλιστικό συμβόλαιο, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο ζωής των ανταλλακτικών αλλά και το ότι δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για την απόδοση και το χρονικό όριο ζωής των μπαταριών.

Οι εταιρείες κατασκευής EV χρησιμοποιούν συνεχώς νέες εφαρμογές αλλά και ‘εφευρίσκουν’ πρωτοποριακές μεθόδους κατασκευής, κάτι που δεν θα βοηθήσει τις ασφαλιστικές στην εκτίμηση του κινδύνου.

II.          ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Υπάρχει σημαντική πιθανότητα φωτιάς ή ακόμα και έκρηξης, η οποία συσχετίζεται τις μπαταρίες υψηλής τάσης. Πυρκαγιές και εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις ασφαλιστικές που εκδίδουν συμβόλαια ασφάλισης περιουσίας, αφού είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τη λειτουργία αλλά και την αποθήκευση των μπαταριών. Οι ναυτασφαλιστές έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια πυρκαγιές σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από φορτία με μπαταρίες λιθίου, με ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Υπερφόρτιση ή προβλήματα με τα ηλεκτρικά κυκλώματα που έχουν οι μπαταρίες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ζημιές σε κατοικίες (κατά τη φόρτιση) ή σε εμπορικές επιχειρήσεις, αφού υπάρχουν φορτιστές σε υπόγειους χώρους στάθμευσης κτιρίων.

Άλλα ασφαλιστήρια που επηρεάζονται

Λόγω της αυξανόμενης συνδεσιμότητας, στα ηλ. οχήματα, του λογισμικού και των προσωπικών ή άλλων δεδομένων που προκύπτουν από αυτό, τα συμβόλαια ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης που προσφέρουν οι ασφαλιστικές θα πρέπει να προσαρμοστούν. Είναι σίγουρο ότι τα νέα οχήματα θα έχουν εγκατάσταση ενσωματωμένου λογισμικού. Είναι απολύτως βέβαιο ότι μελλοντικά θα υπάρχουν αξιώσεις ζημιών για επαγγελματική αστική ευθύνη και για εργοδοτική ευθύνη, όσον αφορά στα νέα προϊόντα και διαδικασίες: σε περίπτωση ατυχήματος που υπάρξουν π.χ. επικίνδυνοι καπνοί (και η πιθανότητα να γίνει εισπνοή από εργαζόμενους) και σημαντική πιθανότητα φωτιάς, κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης μερών μιας μπαταρίας. Επίσης, σε περίπτωση κινδύνων που σχετίζονται με πυρκαγιά ή μόλυνση του περιβάλλοντος από την καταστροφή των παλιών μπαταριών.

Επιπλέον, εξαιτίας της ευρείας χρήσης δεδομένων αλλά και της συνδεσιμότητας του εξοπλισμού και το λογισμικού, ένα πολύ σημαντικό συμβόλαιο θα είναι αυτό που ασφαλίζει για κινδύνους που αφορούν στον κυβερνοχώρο και στην υποκλοπή δεδομένων. Η υποκλοπή θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε π.χ. στους σταθμούς φόρτισης, που θα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ανεπαρκής ασφάλεια δεδομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα, και οποιοσδήποτε ‘καλοθελητής’ μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για απάτη, για να εκβιάσει αλλά και να κλέψει το όχημα.

Συμπέρασμα

Όλα όσα περιγράφονται πιο πάνω, μπορεί να οδηγήσουν σε νέου τύπους ζημιές και αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές. Τα πιθανά σενάρια ζημιών κυμαίνονται από υπερθέρμανση στα καλώδια της μπαταρίας με αποτέλεσμα πυρκαγιές, καταστροφή ιδιοκτησίας ή βλάβη, ακόμη και σωματική βλάβη.

Η σοβαρότητα των ζημιών ενδέχεται να αυξηθεί μελλοντικά. Το μεγάλο ύψος τιμών των μπαταριών που χρησιμοποιούνται σήμερα αλλά και η πολυπλοκότητά τους, η ανάπτυξη κάθε μορφής ηλεκτρονικών αισθητήρων και περίπλοκων ανταλλακτικών είναι σχεδόν βέβαιο ότι σημαίνουν δύσκολες και πολυδάπανες επιδιορθώσεις, αλλά και μεγαλύτερη πιθανότητα υψηλότερων ζημιών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αναθεωρήσουν την ικανότητά τους αλλά και τις διαδικασίες που εφαρμόζουν σήμερα ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτές τις μεταβολές αλλά και τους πιθανούς κινδύνους/ζημιές που θα προκαλούνται από τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.