1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις για την πτήση με το θρίλερ αναταράξεων

Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις για την πτήση με το θρίλερ αναταράξεων

Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις για την πτήση με το θρίλερ αναταράξεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Singapore Airlines κατέβαλε αποζημιώσεις στους επιβάτες της πτήσης SQ321 που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2024 από το Λονδίνο με προορισμό τη Σιγκαπούρη και η οποία έπεσε σε σοβαρές αναταράξεις, προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς και έναν θάνατο.

Στους επιβάτες με ελαφρούς τραυματισμούς θα καταβληθούν 10.000 δολάρια, ενώ εκείνοι με σοβαρούς τραυματισμούς μπορούν να συζητήσουν τις αποζημιώσεις για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

“Στους επιβάτες που εκτιμήθηκε ιατρικά ότι έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, που απαιτούν μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη, και ζητούν οικονομική βοήθεια, προσφέρεται προκαταβολή 25.000 δολαρίων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους”, η οποία θα αποτελέσει μέρος οποιουδήποτε τελικού διακανονισμού, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

Τρεις εβδομάδες μετά την πτήση της 20ής Μαΐου, 11 επιβάτες εξακολουθούν να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομεία της Μπανγκόκ, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία.

Ένας 73χρονος επιβάτης πέθανε από καρδιακή προσβολή και δεκάδες τραυματίστηκαν αφού η πτήση SQ321 αντιμετώπισε αυτό που η αεροπορική εταιρεία περιέγραψε ως ξαφνικές, ακραίες αναταράξεις ενώ πετούσε πάνω από τη Μιανμάρ. Το αεροσκάφος εκτράπηκε προς την Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Οι επιβάτες δήλωσαν ότι το πλήρωμα και όσοι δεν ήταν δεμένοι με ζώνες έφυγαν από το πάτωμα ή τις θέσεις τους και χτύπησαν στο ταβάνι της καμπίνας, με αποτέλεσμα να ραγίσει σε ορισμένα σημεία. Ένα νοσοκομείο της Μπανγκόκ που περιέθαλψε τους επιβάτες δήλωσε ότι υπήρχαν τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, στον εγκέφαλο και στο κρανίο.

Η Singapore Airlines δήλωσε ότι θα επιστρέψει τα αεροπορικά εισιτήρια των επιβατών και θα τους αποζημιώσει για την καθυστέρηση σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Βρετανίας που καλύπτουν τα εισιτήριά τους.

Μια διεθνής συμφωνία, η Σύμβαση του Μόντρεαλ, καθιστά τις αεροπορικές εταιρείες υπεύθυνες για σωματικές βλάβες από ατυχήματα σε διεθνείς πτήσεις, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται αναταράξεις, ανεξάρτητα από το αν ήταν αμελείς.

Εάν οι επιβάτες καταθέσουν αγωγή, η αεροπορική εταιρεία δεν μπορεί να αντικρούσει αποζημιώσεις μέχρι περίπου 175.000 δολάρια, αλλά εάν ζητηθούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις, η Singapore Airlines μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει την ευθύνη αποδεικνύοντας ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει τις αναταράξεις, λένε οι δικηγόροι.

Η Allianz είναι η κύρια ασφαλιστική εταιρεία του αεροσκάφους.

Τα ταξιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια πιθανόν να καλύπτουν τραυματισμούς από αναταράξεις αεροσκαφών, αλλά οι πολιτικές μπορεί να διαφέρουν, δήλωσε η Ένωση Βρετανικών Ασφαλιστών μετά το περιστατικό.

Ο δικηγόρος ταξιδιωτικών αποζημιώσεων Πίτερ Κάρτερ δήλωσε ότι η εταιρεία του, Carter Capner Law, με έδρα την Αυστραλία, η οποία εκπροσωπεί ορισμένους επιβάτες, δίνει μεγάλη προσοχή στο τι μπορεί να λένε οι εκθέσεις ατυχημάτων σχετικά με το είδος της αναταραχής και αν οι πιλότοι θα μπορούσαν να την είχαν αποφύγει.

Οι μετοχές της Singapore Airlines υποχώρησαν κατά 0,4% την Τρίτη. Η μετοχή παραμένει ελάχιστα αλλαγμένη από το περιστατικό της 20ής Μαΐου.

Ποια ήταν η αιτία των αναταράξεων;

Σε μια προκαταρκτική έκθεση, το Υπουργείο Μεταφορών της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι μια ταχεία αλλαγή της βαρυτικής δύναμης και μια πτώση του ύψους κατά 54 μέτρα (177 πόδια) πιθανόν να προκάλεσαν την αιφνίδια εκτίναξη των επιβατών και του πληρώματος στον αέρα.

Το αεροπλάνο πιθανόν πετούσε πάνω από μια περιοχή “developing convective activity”, ανέφερε, χρησιμοποιώντας τον όρο που αναφέρεται στην ανάπτυξη κακοκαιρίας.

Η πιο συνηθισμένη αιτία αναταράξεων είναι τα ασταθή καιρικά μοτίβα που προκαλούν καταιγίδες, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν από το μετεωρολογικό ραντάρ, επιτρέποντας στους πιλότους να πετάξουν γύρω από τέτοιες πιθανές εστίες.

Ένας άλλος τύπος, η αναταραχή καθαρού αέρα, είναι μια ξαφνική και σοβαρή δίνη ακόμη και όταν δεν υπάρχουν σύννεφα. Αυτοί οι αόρατοι θύλακες αέρα είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Στην πτήση υπήρχαν 211 επιβάτες, μεταξύ των οποίων πολλοί Αυστραλοί, Βρετανοί και Σιγκαπουριανοί, και 18 μέλη του πληρώματος.

Το περιστατικό έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις πρακτικές για τις ζώνες ασφαλείας, με τις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν συνήθως στους επιβάτες να λύσουν τις ζώνες κατά τη διάρκεια κανονικών συνθηκών πτήσης, ενώ συνιστούν να τις κρατούν.

Η Singapore Airlines, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς για μεγάλο μέρος του κλάδου, δεν είχε σημαντικά περιστατικά τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.