1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Πλήρης οδηγός προστασίας από τον καύσωνα για εσάς, το σπίτι και...

Πλήρης οδηγός προστασίας από τον καύσωνα για εσάς, το σπίτι και το αυτοκίνητό σας

Πλήρης οδηγός προστασίας από τον καύσωνα για εσάς, το σπίτι και το αυτοκίνητό σας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες! Παρόλο που είναι αναμενόμενος ο καύσωνας το καλοκαίρι, το να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με ασφάλεια αλλά και με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος είναι μια καθημερινή πρόκληση.

Για την ασφάλειά μας είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε ορισμένα βήματα για να προστατευτούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ζώα και φυσικά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το σπίτι μας δροσερό. Επίσης, δείτε πώς μπορείτε να φροντίσετε και το αυτοκίνητό σας από τη ζέστη, ώστε οδηγώντας να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη δροσιά!

Προσέξτε τη θερμοπληξία – Συμπτώματα θερμοπληξίας

Χρειάζεται πρώτα όμως να τονίσουμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη συμπτωματολογία της πιθανής θερμοπληξίας. Καλό είναι να μποορύμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και σε περίπτωση ανάγκης να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές για την κατάλληλη περίθαλψη.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα επικίνδυνα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, η κόπωση και η εξάντληση, η τάση για λιποθυμία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι έμετοι και η ταχυπαλμία.

Τα συμπτώματα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα στις περιπτώσεις θερμοπληξίας η οποία εξελίσσεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης.

Η θερμοπληξία είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση καθώς μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου με επακόλουθο την κωματώδη κατάσταση ή και τον θάνατο.

Μέτρα προστασίας κατά τον καύσωνα

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο με αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων.

2. Ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό και οπωσδήποτε χρήση -ανοιχτόχρωμου- καπέλου (από υλικό που επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού) ή ομπρέλας.

3. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν καύσωνας με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

4.Πρόσληψη άφθονων υγρών, νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

5. Δίαιτα λίγων θερμίδων, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών.

6. Συχνά ντους. Μπορείτε να δροσιστείτε και με βρεγμένες πετσέτες ή μπλουζάκια που μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω σας.

7. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λπ.

8. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Tόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 

Επίσης, περιλαμβάνονται και τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

9. Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

10. Συστήνεται οι χώροι εργασίας να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή τουλάχιστον απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.

11. Βάλτε νεράκι σε κάποια μπωλ στη σκιά ώστε τα ζωάκια που είναι έξω να μπορούν να δροσιστούν και να πιουν νερό. Αν βρείτε κάποιο πτηνό π.χ. σταχτάρα στο μπαλκόνι σας να μοιάζει τραυματισμένο, είναι κατά πάσα πιθανότητα αφυδατωμένο. Καλέστε την ορνιθολογική εταιρεία για να σας δώσει κατευθυντήριες και φροντίστε με νερό, ελαφριά τροφή και δροσιά το ζωάκι. Θα επανέλθει και θα συνεχίσει το ταξίδι του.

12. Να έχετε στην τσάντα -σε περίπτωση που βγείτε από το σπίτι- ιαματικό νερό σε σπρέυ από το φαρμακείο για να ψεκάζεστε και να δροσίζεστε. Διατηρήστε το στο ψυγείο για ακόμη καλύτερη δροσιά! Σας ανανεώνει και ηρεμεί από την ένταση της ζέστης. Ψεκάστε σε πρόσωπο και σε χέρια, πόδια.

13. Η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση! Αν πίνετε καφέ, τότε μια γουλιά καφέ χρειάζεται δυο γουλιές νερό για να διατηρηθείτε στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, λόγω ζέστης χρειάζεται ο οργανισμός σας πολύ περισσότερο νερό. Φανταστείτε ότι 1,5 λίτρο νερού είναι απλά απαραίτητο για τις βασικές λειτουργίες των οργάνων του σώματός μας. Αν αφυδατώνεστε και δεν πίνετε το νερό που χρειάζεστε, τότε το σώμα σας τραβάει νερό από άλλα όργανα…και αυτό είναι κάτι που δε θέλετε!

Οι άνθρωποι αρχίζουν να διψούν αφού έχουν χάσει το 2% των σωματικών τους υγρών. Είναι καλύτερα να πίνετε νερό πριν συμβεί αυτό.

Τα ούρα σας θα σας δείξουν εάν είστε αφυδατωμένοι. Αν το χρώμα τους γίνει πιο σκούρο, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετό νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι αλλαγές θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

Είναι καλύτερα να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά να πίνετε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά.

14. Αν ιδρώνετε υπερβολικά μια μιρκή ποσότητα αλατιού ίσως βοηθήσει. Δείτε αν μπορείτε να προσθέσετε και ηλεκτρολύτες στο νερό σας.

Δροσερό σπίτι: Η πρόληψη είναι το παν!

Κρατήστε τη ζέστη εκτός

Τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή ρολά στα παράθυρα και ειδικότερα στα δυτικά για να εμποδίσετε τη ζέστη από τον απογευματινό ήλιο.

Μια ακόμα πηγή θερμότητας μέσα στο σπίτι είναι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές: τηλεόραση, λάμπες, φούρνος κλπ ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο σας.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε φυτά με πυκνό φύλλωμα στα ανατολικά και δυτικά παράθυρα του σπιτιού σας για να δημιουργήσετε σκιά και να δροσίσετε το χώρο σας με φυσικό τρόπο.

Βρέξτε τα μπαλκόνια σας

Νωρίς το πρωί και μετά τη δύση του ηλίου βρέξτε τα μπαλκόνια σας και τους τοίχους, αυτό θα βοηθήσει ώστε να δροσίσει το σπίτι και σε συνδυασμό με τον καλό ανεμιστήρα ή και κλιματισμό η δροσιά θα κρατήσει περισσότερο. Το πολύ ζεστό τσιμέντο ανεβάζει τη θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα! Δροσίστε το…

Έπειτα κατεβάστε τις τέντες όταν ο ήλιος είναι ψηλά και μαζέψτε τες όταν δύσει ώστε να επιτρέψετε στο αεράκι να εισέλθει και να δροσίσει το σπίτι σας.

Αφήστε τον αέρα να κυκλοφορήσει

Η κίνηση του αέρα μέσα στο σπίτι κατά τους θερμούς μήνες του θέρους, ακόμα και ανεπαίσθητη, κάνει μεγάλη διαφορά. Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα στο ταβάνι (ή πάρτε έναν απλό ανεμιστήρα) για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα και να δροσίσετε το δωμάτιο χωρίς να καταναλώσετε πολλή ενέργεια.

Τα ανοιχτά παράθυρα βοηθούν, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του μεσημεριού όταν η θερμοκρασία έξω βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το μυστικό για δροσιά μέσα στο σπίτι είναι να έχετε ανοίξει τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας την προηγούμενη μέρα ή τουλάχιστον πολύ νωρίς το πρωί.

Είναι σημαντικό να αεριστεί το σπίτι πάντως και να ανανεωθεί η ατμόσφαιρα! Αφού αεριστεί μετά κλείστε τα παράθυρα και κατεβάστε τα παντζούρια των δωματίων που ο ήλιος χτυπά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας!

Η δροσερή νύχτα φροντίζει για δροσερές μέρες

Συνήθως οι νύχτες του καλοκαιριού είναι δροσερές σε σύγκριση με τις ημέρες. Ένας ειδικός εξαεριστήρας που συλλέγει τον δροσερό αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και απομακρύνει τον θερμό αέρα που έχει συγκεντρωθεί μέσα στην ημέρα μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική λύση. Διατηρήστε τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας και το σπίτι μπορεί να μείνει αναπάντεχα δροσερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Καρκίνος: Τα 6 ύποπτα σημάδια

“Θωρακίστε” το σπίτι

Η καλή μόνωση του σπιτιού και των σημείων από όπου διαρρέει αέρας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του καλοκαιρινού καύσωνα.

Κλιματιστικό με σωστή χρήση

Το κλιματιστικό είναι μια εύκολη λύση αλλά μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί βλαβερή για την υγεία μας για πολλούς λόγους γι αυτό χρειάζεται την κατάλληλη συντήρηση. Οπωσδήποτε πλένουμε τα φίλτρα για να καθαρίζονται από σκόνη και φυσικά να φιλτράρεται καλύτερα ο αέρας. Το πού είναι τοποθετημένο το κλιματιστικό παίζει ρόλο…ειδικά αν δε θέλετε να σηκωθείτε την επόμενη μέρα με ψύξη.

Αν στο σπίτι δε διαθέτε ούτε κλιματιστικά, ούτε ανεμιστήρες, τότε καλό θα ήταν να περάσετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας σε ένα mall, μια δημόσια βιβλιοθήκη, ένα σινεμά ή να πάτε κάπου που να έχει δροσιά. Πολλές πόλεις έχουν σημεία με κλιματισμό ανοικτά για τους πολίτες τις μέρες που έχει καύσωνα.

Επιβίωση στο αυτοκίνητο από τη ζέστη!

Η ζέστη στο αυτοκίνητο αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την κυκλοφορία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, όσο αυξάνει η θερμοκρασία, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες οι οδηγοί κουράζονται πιο γρήγορα και αντιδρούν πιο αργά.

Παρκάρετε σε σημεία με σκιά ή ιδανικά σε υπόγειο γκαράζ.

Χρησιμοποιήστε ηλιοπροστασίες και σκίαστρα και στα πλαϊνά παράθυρα για να κρατήσετε μακριά τη ζέστη.

Εννοείται πως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή μίας θέσης στάθμευσης σε ανοικτό χώρο, ότι ο ήλιος δε μένει… στάσιμος. Έτσι, μία θέση στη σκιά τώρα, μπορεί σε λίγες ώρες να είναι μέσα στη… λάβα. Οπωσδήποτε, μην ξεχνάτε ότι με εξωτερική θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θα βρείτε έπειτα από μισή ώρα 50! Έτσι, μην αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο πίσω κάθισμα.

Προτού βάλετε μπρος αερίστε καλά το αυτοκίνητο. Ανοίξτε όλες τις πόρτες και την πόρτα του χώρου αποσκευών και στη συνέχεια ξεκινήστε την οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα για λίγο μέχρι να βγει έξω η ζέστη και ανοίξτε το κλιματιστικό ώστε να δροσιστεί πιο γρήγορα τώρα το αυτοκίνητό σας.

Φροντίστε να έχετε πάντα δροσερό νερό στο αυτοκίνητο. Ιδανικά ένα ψυγειάκι είναι μια καλή λύση ειδικά αν ετοιμάζεστε για μια μεγάλη διαδρομή. Τοποθετήστε και παγοθήκες ώστε να διατηρήσετε τα νερά σας και τα φρούτα σας δροσερά!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.