Βιωσιμότερη χρηματοδότηση ζητούν 3 Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA και ESMA – ESAs) δημοσίευσαν μια από κοινού γνωμάτευση για την αξιολόγηση του Κανονισμού Γνωστοποίησης Βιώσιμων Χρηματοδοτήσεων (SFDR). Οι ESAs ζητούν ένα συνεκτικό πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης που να εξυπηρετεί τόσο τη μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη όσο και την ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από τη λειτουργία του SFDR.
Η βιώσιμη χρηματοδότηση αναφέρεται γενικά στη διαδικασία συνεκτίμησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών πτυχών αλλά και θεμάτων διακυβέρνησης κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οδηγώντας σε αυξημένες μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και έργα.
Οι ESAs επικεντρώνονται σε τρόπους εισαγωγής απλών και σαφών κατηγοριών για τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Οι απλουστεύσεις συνίστανται σε δύο εθελοντικές κατηγορίες προϊόντων, τη “βιώσιμη” και τη “μετάβαση”, τις οποίες οι συμμετέχοντες στη χρηματοπιστωτική αγορά θα πρέπει να χρησιμοποιούν για να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές κατανοούν τον σκοπό των προϊόντων.
Οι κανόνες για τις κατηγορίες θα πρέπει να έχουν σαφή στόχο και κριτήρια ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι “πράσινου ξεπλύματος” (greenwashing).
Το greenwashing (στα ελληνικά «πράσινο ξέπλυμα») είναι μία τακτική στον χώρο του μάρκετινγκ, κατά την οποία ένα προϊόν ή μία υπηρεσία παρουσιάζεται ως περισσότερο ωφέλιμη για το περιβάλλον απ’ όσο είναι πραγματικά.
Οι ESAs προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την εισαγωγή ενός δείκτη βιωσιμότητας που θα βαθμολογεί τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια, τις ασφαλίσεις ζωής και τα συνταξιοδοτικά προϊόντα.
Επιπλέον, η πρόταση καλύπτει επίσης τα ακόλουθα θέματα:
- κατάλληλες γνωστοποιήσεις για προϊόντα εκτός των δύο κατηγοριών για τη μείωση του πράσινου ξεπλύματος,
- βελτιώσεις στον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων,
- απλοποίηση του τρόπου παρουσίασης των πληροφοριών στους επενδυτές,
- άλλες τεχνικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που θα πρέπει να υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του SFDR και πώς να βελτιωθούν οι γνωστοποιήσεις σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο των επενδύσεων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον,
- και την ανάγκη διενέργειας ελέγχων από τους καταναλωτές πριν από την υποβολή οποιωνδήποτε προτάσεων πολιτικής για την αναθεώρηση του SFDR, όπως η εισαγωγή ενός συστήματος κατηγοριοποίησης και/ή ενός δείκτη.