1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Γιατί δεν εμφανίζονται νέες αντασφαλιστικές εταιρείες;

Γιατί δεν εμφανίζονται νέες αντασφαλιστικές εταιρείες;

Γιατί δεν εμφανίζονται νέες αντασφαλιστικές εταιρείες;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Oι αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο στον τομέα της αντασφάλισης είναι οι υψηλότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών, ωστόσο, η τρέχουσα “σκληρή” αγορά διαφέρει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις. Σε παλαιότερες εποχές, μεγάλες καταστροφές όπως τυφώνες και τρομοκρατικές επιθέσεις οδήγησαν στη δημιουργία νέων αντασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτή τη φορά, η συνεχής συσσώρευση μικρότερων ζημιών από φυσικές καταστροφές από το 2017 και μετά έχει αυξήσει τις τιμές και βελτιώσει τους όρους για τους υφιστάμενους αντασφαλιστές.

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές για την είσοδο νέων εταιρειών, δεν έχουν δημιουργηθεί νέες αντασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η AM Best σημειώνει ότι, ενώ υπήρξε προσπάθεια και υπάρχουν ικανά στελέχη, το βασικό εμπόδιο ήταν η δυσκολία συγκέντρωσης κεφαλαίων. Μεγάλοι επενδυτές όπως κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και συνταξιοδοτικά ταμεία εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τον τομέα, αλλά οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον.

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα ασφαλιστικών συνδεδεμένων τίτλων (ILS) φαίνεται να απορροφά το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές προτιμούν τα βραχυπρόθεσμα ILS εργαλεία λόγω των σκληρυμένων συνθηκών της αγοράς. Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένεται εισροή κεφαλαίων προς νέες αντασφαλιστικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

Ο Dan Hofmeister, Associate Director, AM Best, σχολίασε: “Μια τάξη νέων αντασφαλιστών συνήθως σχηματίζεται γρήγορα για να επωφεληθεί από τη διακοπή της ισορροπίας ζήτησης-προσφοράς αντασφάλισης. Πολλοί από αυτούς τους νέους σχηματισμούς αντασφαλιστών συγχωνεύονται ή εξαγοράζονται καθώς ο κύκλος της αγοράς επιστρέφει στη μαλακή φάση του κύκλου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Υποβαθμισμένος ο κλάδος προσωπικών ασφαλίσεων στην Αμερική

Ανεξάρτητα από τα αίτια και τις διαφορές αυτής της αγοράς, η AM Best θεωρεί ότι θα χρειαστούν “τουλάχιστον μερικά χρόνια” για να μαλακώσουν τόσο οι τιμές όσο και οι συνθήκες.

“Η AM Best έχει εκδώσει αρκετές προκαταρκτικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για επιχειρηματικά σχέδια από ομάδες διοίκησης υψηλού προφίλ, οι οποίες αντιμετώπισαν παρόμοιες δυσκολίες στη συγκέντρωση κεφαλαίων”, δήλωσε ο Carlos Wong-Fupuy, ανώτερος διευθυντής της AM Best. “Πολλές από αυτές σημειώνουν ότι οι μεγάλοι, παθητικοί επενδυτές κεφαλαίων, όπως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, τα κληροδοτήματα και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, εξακολουθούν να έχουν υγιή επίπεδα ενδιαφέροντος για τον κλάδο”.

Η έκθεση της AM Best αναφέρει επίσης ότι οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων-επενδυτικών κεφαλαίων δεν ενδιαφέρονται επί του παρόντος να στηρίξουν νεοφυείς αντασφαλιστικές εταιρείες non-life.

Μέρος του λόγου αυτής της έλλειψης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την AM Best, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις ανταγωνιστικές συνθήκες στην αντασφαλιστική αγορά και τη διαθεσιμότητα των ασφαλιστικά συνδεδεμένων τίτλων (ILS) που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα σε μια σκληρή αντασφαλιστική αγορά, δεδομένης της συγκεντρωτικής τους φύσης.

“Η ύπαρξη μιας υγιούς αγοράς ILS φαίνεται να έχει μειώσει την αξία franchise των επιχειρήσεων καταστροφών περιουσίας για τους επενδυτές. Οι επενδυτές σήμερα εμφανίζονται πολύ πιο πρόθυμοι να διαθέσουν κεφάλαια σε βραχυπρόθεσμα μέσα ILS για να επωφεληθούν από τις σκληρότερες συνθήκες αναδοχής, παρά σε έναν αξιολογούμενο ισολογισμό. Όσο υπάρχουν αυτά τα εναλλακτικά σημεία εισόδου, δεν προβλέπουμε ότι τα κεφάλαια θα εισρεύσουν στους νέους αντασφαλιστές για να υποστηρίξουν τα σκληρότερα ποσοστά και τις συνθήκες ασφάλισης ακινήτων”, αναφέρει η AM Best.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.