1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Το ενδιαφέρον για το ESG στην Ευρώπη είναι αρκετό για το...

Το ενδιαφέρον για το ESG στην Ευρώπη είναι αρκετό για το net zero;

Το ενδιαφέρον για το ESG στην Ευρώπη είναι αρκετό για το net zero;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου οδηγούν σε αυξημένο ενδιαφέρον για το ESG, το οποίο οδηγεί σε ευρύτερες προσπάθειες διαφάνειας στον τομέα των ιδιωτικών πιστώσεων, σύμφωνα με τον Jon Napoli, σύμβουλο λύσεων της Clearwater Analytics.

Σε συνέντευξή του ο Napoli συζήτησε τη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς στον τομέα των ιδιωτικών πιστώσεων εν μέσω της επιτάχυνσης των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανάγκης για αξιοπιστία στις συμφωνίες, σε μια εποχή που οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στον χώρο των ιδιωτικών πιστώσεων.

Όπως επισημάνθηκε πρόσφατα από τον παγκόσμιο οργανισμό αξιολόγησης Moody’s, η ιδιωτική πίστωση βρίσκεται σε άνοδο και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι έτοιμες να συνεχίσουν να αυξάνουν τις συμμετοχές τους σε μια αγορά που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει διαρθρωτικά πλεονεκτήματα για μια σειρά ιδρυμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με έναν άλλο οίκο αξιολόγησης, την AM Best, οι συμμετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών σε ιδιωτικές πιστώσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 6% το 2023 σε σχεδόν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

“Επί του παρόντος, η εστίαση είναι στα στοιχεία που αφορούν το επίπεδο των εκπομπών άνθρακα, αλλά έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ευρύτερο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά δεδομένα και τα δεδομένα διακυβέρνησης που αξιοποιούνται για αξιολογήσεις. Η εστίαση στις εκπομπές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πρωτοβουλίες για τον καθαρό μηδενικό στόχο”, δήλωσε ο Napoli.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ερευνα ΕΥ: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα

Ένας αυξανόμενος αριθμός παγκόσμιων ασφαλιστών και αντασφαλιστών έχει πλέον θέσει στόχους net zero, και ενώ αυτοί ποικίλλουν κάπως, οι περισσότεροι έχουν δεσμευτεί για ενδιάμεσους στόχους έως το 2030 με σκοπό να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους έως το 2050.

Αυτό συνάδει με τις κυβερνήσεις και τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρό μηδενικό επίπεδο εκπομπών έως το 2050.

Στη συνέχεια, ο Napoli συζήτησε τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους φορείς να βελτιώσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και όχι μόνο.

Εξήγησε ότι, ενώ η διαφάνεια των δεδομένων και η ποιότητα των αναφορών μπορεί να διαδραματίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, οι αντασφαλιστές/ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν επίσης ενεργά καλύτερους πόρους και τεχνολογίες για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων εναλλακτικών επενδύσεων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η Clearwater Analytics, οι κλιμακούμενες λειτουργικές προκλήσεις που συνδέονται με την αυξανόμενη δημοτικότητα των ιδιωτικών αγορών ανέδειξαν την τυποποίηση των δεδομένων (28%) και την υποβολή εκθέσεων (19%) ως τους πιο πιεστικούς τομείς για βελτίωση. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τον ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η προηγμένη τεχνολογία.

“Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχουν επιτρέψει την αύξηση της διαφάνειας μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών της ιδιωτικής αγοράς. Καθώς η αυτοματοποίηση αυξάνει την αποδοτικότητα, οι εταιρείες είναι σε θέση να αναβαθμίζονται καλύτερα και να ανταποκρίνονται στη μεγαλύτερη ζήτηση από νέο πελατολόγιο”, σημείωσε ο Napoli.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ερευνα ΕΥ: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα

Πέραν όλων των παραπάνω, ο Napoli δήλωσε στο Reinsurance News ότι το νέο πελατολόγιο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταβαλλόμενη δυναμική της ιδιωτικής πιστωτικής αγοράς, με νέες απαιτήσεις και προσδοκίες, καθώς και νέο ενδιαφέρον για διαφορετικούς τύπους οχημάτων.

“Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρξε μια κίνηση προς υβριδικά και αειφόρου τύπου οχήματα”, δήλωσε.

Καθώς η αγορά έχει ωριμάσει και με την εισαγωγή πιο φιλικών προς τη λιανική αγορά κατασκευών, οι επενδύσεις λιανικής στον ιδιωτικό πιστωτικό τομέα έχουν αυξηθεί. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αγορά της ιδιωτικής πίστης θα μπορούσε να φθάσει τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, και αυτή η ανάπτυξη προσελκύει κεφάλαια από επενδυτές λιανικής.

Στο παρελθόν, οι μικροεπενδυτές δεν είχαν πρόσβαση στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ιδιωτικής πίστωσης λόγω της προστασίας των καταναλωτών που συνήθως περιόριζε τους τύπους των διαθέσιμων επενδυτικών επιλογών, αλλά η δυναμική έχει αλλάξει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι μικροεπενδυτές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω κεφαλαίων γνωστών ως εταιρείες ανάπτυξης επιχειρήσεων (BDC), οι οποίες επιτρέπουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμα. Και στην Ευρώπη, παρατηρείται αξιοσημείωτη ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Μακροπρόθεσμων Επενδυτικών Ταμείων (ELTIFs), τα οποία δρουν με παρόμοιο τρόπο.

Οι αγορές σε γενικές γραμμές παρακολουθούν σαν γεράκια για κάθε ένδειξη μετατόπισης των επιτοκίων, ωστόσο η ιδιωτική πίστη τείνει να είναι απομονωμένη από αυτόν τον κίνδυνο λόγω της φύσης των συμφωνιών και της δομής των ίδιων των συμφωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ερευνα ΕΥ: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα

“Μία από τις βασικές ανησυχίες της αγοράς είναι το πόσο γρήγορα θα πέσουν τα επιτόκια όταν μειωθούν και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά”. δήλωσε ο Napoli.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.