1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι εποπτικές αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους από οικονομικά και γεωπολιτικά...

Οι εποπτικές αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους από οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα

Οι εποπτικές αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους από οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA and ESMA – οι ESAs) έχουν δημοσιεύσει την έκθεση που ετοίμασε η κοινή επιτροπή των τριών εποπτικών αρχών σχετικά με τους κινδύνους και τις ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες υψηλές οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Οι Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές προειδοποιούν τις εθνικές εποπτικές αρχές για τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που απορρέουν από αυτές τις αβεβαιότητες και ζητούν συνεχή επαγρύπνηση από όλους τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για πρώτη φορά, η Έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια διατομεακή εμβάθυνση στους πιστωτικούς κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν τη στροφή προς μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις εν αναμονή των μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων και της βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, εκτός από τη βραχύβια αλλά απότομη πτώση των τιμών των μετοχών τον Αύγουστο.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής και την αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει το ενδεχόμενο αιφνίδιων μεταβολών στις οικονομικές προοπτικές και τις προσδοκίες της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  EIOPA: Σε νέα έκθεσή της αξιολογεί τη συνεργασία εποπτικών αρχών στην ασφάλιση

Η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς τον Αύγουστο έδωσε μια γεύση της συνεχιζόμενης δυνατότητας για αιφνίδιες αλλαγές στις προοπτικές και τις προσδοκίες της αγοράς. Συνοψίζοντας, το εξαιρετικά αβέβαιο σημερινό περιβάλλον εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και λειτουργικούς κινδύνους που απαιτούν επαγρύπνηση από όλους τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτών των κινδύνων και τρωτών σημείων, η Κοινή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών συμβουλεύει τις εθνικές αρμόδιες αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα πολιτικής:

  • τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων υψηλών επιτοκίων στην πραγματική οικονομία,
  • ο πιστωτικός κίνδυνος θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται και να διαχειρίζεται προσεκτικά, καθώς η πιθανή υλοποίησή του παραμένει ανησυχητική. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για επαρκή επίπεδα προβλέψεων και εμπροσθοβαρείς πολιτικές προβλέψεων, διατηρώντας παράλληλα συνετή και επικαιροποιημένη αποτίμηση των εξασφαλίσεων,
  • τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να είναι ευέλικτα και ευκίνητα και να διαθέτουν κατάλληλα σχέδια και διαδικασίες για την αντιμετώπιση απροσδόκητων βραχυπρόθεσμων πολλαπλών προκλήσεων,
  • τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση όσον αφορά τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην ανάπτυξη προϊόντων.
  • τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση όσον αφορά τους λειτουργικούς κινδύνους και τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα μπορούσαν να προκύψουν από κινδύνους στον κυβερνοχώρο, όπως καταδεικνύεται από την παγκόσμια διαταραχή της πληροφορικής τον Ιούλιο από την αποτυχημένη ενημέρωση λογισμικού μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.