1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Πολλαπλές συντάξεις: Η τελική ρύθμιση που θα βάλει τέλος στην αδικία;

Πολλαπλές συντάξεις: Η τελική ρύθμιση που θα βάλει τέλος στην αδικία;

Πολλαπλές συντάξεις: Η τελική ρύθμιση που θα βάλει τέλος στην αδικία;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο Γενικός Ελεγκτής της Κύπρου, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πρότεινε τη χρήση του μοντέλου που εφαρμόζεται στη δημόσια υπηρεσία για τη ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Οι πολλαπλές συντάξεις, ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην κοινωνία, αποτέλεσαν αντικείμενο 12 προτάσεων νόμου, που υποβλήθηκαν από βουλευτές διαφόρων κομμάτων, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι ανισότητες που παρατηρούνται.

Η βασική πρόταση του Ελεγκτή εστιάζει στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των κρατικών αξιωματούχων από τα 60 στα 65 έτη, και στη θέσπιση του συμψηφισμού των πολλαπλών συντάξεων για όσους κατέχουν παράλληλα αξιώματα. Ειδικά, προτάθηκε η ρύθμιση να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026, με σκοπό την αποφυγή συνταγματικών και δικαστικών εμπλοκών, προτείνοντας ως σημείο αναφοράς τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας το 2012.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που προκύπτουν αφορά την εθελοντική αποποίηση της σύνταξης, πρόταση που στηρίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά συνάντησε αντιδράσεις ως προς την πρακτική εφαρμογή της. Ο Γενικός Λογιστής, Ανδρέας Αντωνιάδης, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αποποίησης σύνταξης, ενώ αναφέρθηκε σε φορολογικά κίνητρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για εκείνους που επιλέγουν να δωρίσουν τη σύνταξή τους στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εισηγήθηκε την αναστολή καταβολής πολλαπλών συντάξεων κατά τη διάρκεια που ένας αξιωματούχος βρίσκεται σε ενεργό αξίωμα, προτείνοντας να καταβάλλεται μόνο η υψηλότερη σύνταξη. Αντίστοιχα, βουλευτές όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ υποστήριξαν την ανάγκη για άμεση ρύθμιση του ζητήματος, με τη Χαραλαμπίδου να προτείνει υψηλή φορολόγηση για συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δες πότε θα πάρεις τη σύνταξη ή το επίδομά σου

Το θέμα των πολλαπλών συντάξεων έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, καθώς θεωρείται ότι δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αδικίας, με πολίτες να εκφράζουν έντονα παράπονα για τις προνομιακές συνθήκες που απολαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πίεση από τα κόμματα και τους βουλευτές για γρήγορη επίλυση του ζητήματος, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.