1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ναυτιλιακή ασφάλιση: Το κρίσιμο τώρα και το μεταβαλλόμενο μέλλον

Ναυτιλιακή ασφάλιση: Το κρίσιμο τώρα και το μεταβαλλόμενο μέλλον

Ναυτιλιακή ασφάλιση: Το κρίσιμο τώρα και το μεταβαλλόμενο μέλλον
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο Adam Watkins, επικεφαλής του τμήματος Ναυτιλίας και Ενέργειας στη Swiss Re, ανέλυσε σε πρόσφατη έκθεση τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την τρέχουσα καμπή του κλάδου. Κατά τον Watkins, η βιομηχανία εξετάζει προσεκτικά τις συνεχιζόμενες αλλαγές, ενώ ορισμένα παραδοσιακά πρότυπα συνεχίζουν να διατηρούν τη σημασία τους. Ωστόσο, νέες τάσεις εμφανίζονται και φέρνουν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, αναγκάζοντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν.

Οι τρεις κρίσιμες παράμετροι

Ο Watkins εντόπισε τρεις θεμελιώδεις παράγοντες που επηρεάζουν τη ναυτιλιακή ασφαλιστική βιομηχανία: οι οικονομικές συνθήκες, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ενεργειακές εξελίξεις. Οι παράγοντες αυτοί είναι αλληλένδετοι και η διαχείρισή τους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους (αντ)ασφαλιστές. Η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων δεν υπήρξε ποτέ πιο επιτακτική.

Σύμφωνα με τον Watkins, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων κατά 3,3% φέτος, σε αντίθεση με τη συρρίκνωση του 9,2% το 2020. Παρά τη φαινομενική ανάκαμψη, ο Watkins προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών παραμένει εύθραυστη, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να επηρεάζεται από μακροοικονομικές και γεωπολιτικές μεταβολές.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ως παράγοντας κλειδί

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κλάδο της ναυτιλιακής ασφάλισης. Ο Watkins σημείωσε ότι το 2023, ο κόσμος βίωσε τον υψηλότερο αριθμό βίαιων συγκρούσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται από τις χώρες τους. Η Ουκρανία, η Γάζα και άλλες περιοχές συγκρούσεων έχουν επιφέρει σοβαρές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που μεταφράζεται σε αυξανόμενα κόστη για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέο επίπεδο ισορροπίας για την αντασφαλιστική αγορά P&C λέει ο CFO της Swiss Re

Ένα πρόσφατο παράδειγμα, σύμφωνα με τον Watkins, είναι οι δραστηριότητες των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες ανάγκασαν πλοία να αλλάξουν πορεία, αυξάνοντας το κόστος αποστολής. Αυτές οι αναταραχές, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό και τη χρήση δασμών και κυρώσεων, συνεχίζουν να πιέζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν σε νέες πραγματικότητες.

Η Ενεργειακή μετάβαση και οι ευκαιρίες

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο που καθορίζει το μέλλον της ναυτιλιακής ασφάλισης. Ο Watkins τόνισε ότι η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050, με την ανάγκη για απαλλαγή από τον άνθρακα να γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Παρά τις στρατηγικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πρόοδος είναι άνιση, δημιουργώντας νέους κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Watkins υπογράμμισε ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι που συνδέονται με τις ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στα ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια του μέλλοντος, αναγκάζοντας τις εταιρείες να προσαρμόζουν διαρκώς τις στρατηγικές τους.

Το μέλλον της ναυτιλιακής ασφάλισης

Καθώς οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις συνεχίζουν να μεταβάλλουν το τοπίο της ναυτιλιακής (αντ)ασφάλισης, η ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά από αναδυόμενους κινδύνους, διατηρώντας την προσοχή τους στις διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Επαναδιατυπώνει τους στόχους της επηρεασμένη από τη γεωπολιτική ατμόσφαιρα

Το μέλλον της ναυτιλιακής ασφαλιστικής βιομηχανίας θα καθοριστεί από την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις νέες γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές πραγματικότητες, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στους πελάτες της.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.