1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Μπορούν τα τατουάζ να προκαλέσουν καρκίνο;

Μπορούν τα τατουάζ να προκαλέσουν καρκίνο;

Μπορούν τα τατουάζ να προκαλέσουν καρκίνο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με μια παρατηρησιακή μελέτη από τη Σουηδία, τα τατουάζ συνδέονται με αυξημένο κατά 21% κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος, μιας μορφής καρκίνου του αίματος. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund και δημοσιεύθηκε στο eClinical Medicine, ανέλυσε στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου της Σουηδίας. Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι το μέγεθος του τατουάζ δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές ήταν ήδη ενήμεροι για τις εν δυνάμει καρκινογόνες ιδιότητες ορισμένων μελανιών τατουάζ, ωστόσο, η επίδραση που μπορεί να έχουν στον κίνδυνο καρκίνου δεν είχε εξεταστεί διεξοδικά μέχρι τώρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που τους οδήγησε να πραγματοποιήσουν αυτήν την έρευνα.

Η σχέση τατουάζ και καρκίνου

Η καθηγήτρια Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε ότι η χημική σύνθεση των μελανιών τατουάζ έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία 10 χρόνια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Πολλές φορές, τα μελάνια περιέχουν χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε άτομα που εκτίθενται σε αυτές λόγω επαγγέλματος.

Η Nielsen ανέφερε επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να απομακρύνει τα ξένα σωματίδια του μελανιού από το δέρμα, μεταφέροντάς τα στους λεμφαδένες, όπου αποθηκεύονται μόνιμα. Αυτό το εύρημα τους οδήγησε να ερευνήσουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της αποθήκευσης στον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ζωή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο - Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην αποκατάσταση

Αυξημένος κίνδυνος λεμφώματος μέσα σε 2 χρόνια από το τατουάζ

Στη μελέτη εξετάστηκαν άτομα ηλικίας 20-60 ετών που διαγνώστηκαν με λέμφωμα μεταξύ 2007 και 2017. Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 1.398 άτομα με λέμφωμα και 4.193 άτομα χωρίς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 21% των ατόμων με λέμφωμα είχε τατουάζ, σε σύγκριση με το 18% των ατόμων που δεν είχαν καρκίνο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος ήταν κατά 81% υψηλότερος στα άτομα που είχαν κάνει τατουάζ τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εφαρμογή του. Αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε την περίοδο 3-10 ετών μετά το τατουάζ, ενώ μετά από 11 χρόνια αυξήθηκε ξανά, φτάνοντας σε 19% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη δεν βρήκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος του τατουάζ και τον κίνδυνο λεμφώματος, ενώ οι δύο μορφές λεμφώματος που συνδέθηκαν περισσότερο με τα τατουάζ ήταν το διάχυτο μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα και το θυλακιώδες λέμφωμα.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου;

Αν και η μελέτη δεν κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα για το λόγο που τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, το κάπνισμα και η οικογενειακή κατάσταση, ώστε να περιορίσουν την επίδραση του κοινωνικοοικονομικού προφίλ και του τρόπου ζωής στα αποτελέσματα.

Ο αιματολόγος και ογκολόγος Dr. Wael Harb, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι ενώ τα τατουάζ αποτελούν παράγοντα κινδύνου, ο τρόπος ζωής των ατόμων που κάνουν τατουάζ, όπως το κάπνισμα ή η χρήση ουσιών, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο. Η μελέτη προσαρμόστηκε για αυτούς τους παράγοντες, αλλά ο Dr. Harb τονίζει την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για να διαχωριστούν οι επιπτώσεις των τατουάζ από τους σχετιζόμενους παράγοντες του τρόπου ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ζέστη και υγρασία: Πόσο επικίνδυνες είναι για τους καρδιοπαθείς και υπερτασικούς

Η Rachel Orritt από το Cancer Research UK συμφωνεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αν τα τατουάζ αυξάνουν πραγματικά τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς οι διαφορετικές χημικές ουσίες στα μελάνια καθιστούν την ανάλυση δύσκολη.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα τατουάζ;

Πέρα από το μελάνι, οι άνθρωποι εκτίθενται και στους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση της βελόνας. Ένας από αυτούς είναι η πιθανή μετάδοση της ηπατίτιδας C, εάν οι βελόνες δεν αποστειρωθούν σωστά. Η ηπατίτιδα C έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για μη-Χότζκιν λέμφωμα.

Η Nielsen σημείωσε ότι οι Σουηδοί καλλιτέχνες τατουάζ είναι καλά εκπαιδευμένοι σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, επομένως δεν πιστεύει ότι αυτός ο παράγοντας μπορεί να εξηγήσει τα ευρήματα της μελέτης.

Όχι πανικός, αλλά προσοχή

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι τα τατουάζ έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, περίπου το 20% των Ευρωπαίων και έως 30% των Αμερικανών έχουν τατουάζ. Ωστόσο, ο μακροχρόνιος αντίκτυπος που μπορεί να έχουν στην υγεία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Η Nielsen υπογραμμίζει ότι, παρόλο που το 21% αύξηση του κινδύνου είναι σημαντική, το απόλυτο ρίσκο για την εμφάνιση λεμφώματος παραμένει χαμηλό. Ωστόσο, θεωρεί ότι είναι σημαντικό τα άτομα με τατουάζ να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους και να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα αν εμφανίσουν συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πόνος στο στήθος: Πότε πρέπει να πάω στο νοσοκομείο;

Η ερευνητική ομάδα της Nielsen αναμένεται να δημοσιεύσει σύντομα αποτελέσματα για δύο τύπους καρκίνου του δέρματος, ενώ προγραμματίζονται νέες μελέτες που θα εξετάσουν αν τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού, όπως η θυρεοειδίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.