1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Κεντρική Ευρώπη: Ξεπερνούν τα 2 δισ. οι ζημιές από πλημμύρες

Κεντρική Ευρώπη: Ξεπερνούν τα 2 δισ. οι ζημιές από πλημμύρες

Κεντρική Ευρώπη: Ξεπερνούν τα 2 δισ. οι ζημιές από πλημμύρες
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η παγκόσμια εταιρεία αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης Gallagher Re εκτιμά ότι οι ασφαλισμένες ζημίες από τις σοβαρές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, οι οποίες συνέβησαν κυρίως από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 2,0 και 3,0 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 έως 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

Ένα αργά κινούμενο σύστημα χαμηλής πίεσης προκάλεσε συνεχείς βροχοπτώσεις σε όλη την κεντρική Ευρώπη, οδηγώντας σε σοβαρές και δαπανηρές πλημμύρες, επηρεάζοντας κυρίως την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Gallagher Re, οι πλημμύρες προκάλεσαν τουλάχιστον 24 θανάτους: 10 στην Πολωνία, 7 στη Ρουμανία, 4 στην Τσεχία και 3 στην Αυστρία. Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν από τα ανερχόμενα νερά, ενώ χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, οχήματα, υποδομές και γεωργικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Επιδείνωσης Καιρού (ESWD) κατέγραψε περισσότερα από 1.120 περιστατικά έντονων βροχοπτώσεων από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Στο αποκορύφωμα των πλημμυρών, περίπου 300.000 καταναλωτές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Σε ορισμένες περιοχές της Αυστρίας και της Τσεχίας, το συνολικό ύψος βροχής έφτασε ή ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά, ενώ αρκετοί σταθμοί στη νοτιοδυτική Πολωνία κατέγραψαν πάνω από 150 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Howden Re: Ισχυρή κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο

Το γεγονός αυτό προβλέφθηκε επαρκώς από τα μετεωρολογικά μοντέλα και εκδόθηκαν δημόσιες προειδοποιήσεις αρκετές ημέρες πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις. Οι ενισχυμένες προειδοποιήσεις και οι πρόσφατες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των ζημιών.

Η Gallagher Re σημειώνει ότι οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση με τις πλημμύρες στην Ευρώπη, δεδομένης της πρόσφατης τάσης σημαντικών καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Η εταιρεία δήλωσε: «Η έκταση των συνεχιζόμενων πλημμυρών στην Κεντρική Ευρώπη είναι αρκετά εκτεταμένη και αναπτύσσεται μια αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτό το γεγονός μπορεί να καταταχθεί μεταξύ των πιο δαπανηρών καιρικών/κλιματικών συμβάντων που έχουν καταγραφεί σε αυτό το τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.