1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Ανδρέας Παναγιώτου: «Η πειθαρχία και το όραμα οδηγούν στην επιτυχία στον...

Ανδρέας Παναγιώτου: «Η πειθαρχία και το όραμα οδηγούν στην επιτυχία στον ασφαλιστικό κλάδο»

Ανδρέας Παναγιώτου: «Η πειθαρχία και το όραμα οδηγούν στην επιτυχία στον ασφαλιστικό κλάδο»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο Ανδρέας Παναγιώτου, Διευθυντής Ομάδας στην Universal Life, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για το τι χρειάζεται ένας ασφαλιστικός σύμβουλος για να ξεχωρίσει και να πετύχει σήμερα στον τομέα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Με έμφαση στην πειθαρχία και το όραμα, επισημαίνει πώς αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν τη βάση για μακροχρόνια επιτυχία και διακρίσεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Cyprus Insurance, μας μιλάει για το ταξίδι του στην ασφαλιστική βιομηχανία, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και το πως νιώθει για την απόφαση του να ενταχθεί στην ομάδα του Αβραάμ Πεκρή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παναγιώτου αναφέρεται στη σημασία της εξέλιξης και της συνεχούς μάθησης. Μοιράζεται τις σκέψεις του για τη στρατηγική που ακολουθεί στην ηγεσία της ομάδας του, ενώ εξηγεί τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τους συνεργάτες του και τα χαρακτηριστικά που θεωρεί απαραίτητα για έναν επιτυχημένο ασφαλιστικό σύμβουλο. Επιπλέον, δίνει έμφαση στη σημασία του ανθρωποκεντρικού ρόλου που έχει ο σύμβουλος, υπογραμμίζοντας πως η δουλειά τους είναι ουσιαστικά λειτούργημα.

Στη συνέντευξη, συζητάμε επίσης για το ρόλο της τεχνολογίας και των social media, τα οποία, όπως εξηγεί, είναι σημαντικά εργαλεία αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή και εμπιστοσύνη που χτίζει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος με τους πελάτες του.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτου το πως βλέπει το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, επισημαίνοντας ότι μόνο οι πειθαρχημένοι και αφοσιωμένοι επαγγελματίες θα καταφέρουν να παραμείνουν στην κορυφή.

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη.

Ξεκινώντας, πείτε μας λίγα λόγια για τη δική σας πορεία στον ασφαλιστικό κλάδο. Ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσετε και πώς αξιολογείτε την πορεία σας ως σήμερα;

Στον ασφαλιστικό κλάδο ξεκίνησα το 2013 ως broker για έναν φίλο μου, για διάστημα ενός χρόνου. Στη συνέχεια, μετά από προτροπή μιας φίλης που μου έβαλε την ιδέα να γίνω ασφαλιστικός σύμβουλος, σκέφτηκα: «Γιατί να μην το κάνω εγώ ο ίδιος;». Έτσι, πήγα για συνέντευξη στη CNP CYPRIALIFE.

Ξεκίνησα τα μαθήματα για να περάσω τις εξετάσεις και να πιστοποιηθώ, ενώ παράλληλα άρχισα να δουλεύω στο επάγγελμα, το οποίο μου άρεσε, κι έτσι παρέμεινα σε αυτό.

Στην CNP CYPRIALIFE έμεινα μέχρι το τέλος του 2018, και ακολούθως έκανα 2,5 χρόνια αποχής από τον τομέα λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισα. Σήμερα, ευτυχώς, όλα είναι καλά και έτσι επέστρεψα στην ασφαλιστική βιομηχανία το 2021, ξεκινώντας με τον γενικό κλάδο. Στη συνέχεια, εντάχθηκα το 2022 στο δυναμικό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, όπου παρέμεινα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Από τότε, είμαι στο δυναμικό της πιο ιστορικής ασφαλιστικής εταιρείας της Κύπρου, της UNIVERSAL LIFE, όπου κατέχω τον ρόλο του Διευθυντή Ομάδας.

Τους πρώτους 6 μήνες δυσκολεύτηκα πάρα πολύ, προσπαθώντας να κατανοήσω πώς λειτουργεί η ασφαλιστική βιομηχανία και να βρω τους δικούς μου ρυθμούς. Όπως κάθε νέος ασφαλιστικός σύμβουλος, ξεκίνησα με το πιο δύσκολο, που είναι οι άγνωστοι πελάτες, γιατί με τους γνωστούς μου ήταν ακόμη πολύ δύσκολο. Όλοι ήταν αρνητικοί: «Πού πήγες και μπήκες; Τι είναι αυτή η δουλειά; Οι ασφαλιστές είναι ζητιάνοι», κ.λπ. Όμως εγώ τους απάντησα: «Ευχαριστώ, αλλά εγώ μπήκα εδώ για να πετύχω και θα σας αποδείξω ότι κάνετε λάθος». Και τελικά, αυτό έκανα. Στη συνέχεια, άλλαξαν πραγματικά γνώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Έρχεται το 2ο Insurance Talks για φέτος – Στείλτε τις ερωτήσεις σας

Στην αρχή ήμουν ένας μέτριος, θα έλεγα, ασφαλιστής, όμως όταν έβλεπα πετυχημένους συναδέλφους μου, έλεγα: «Πώς τα καταφέρνουν αυτοί και εγώ όχι;». Ψαχνόμουν μέχρι που βρήκα αυτό που για μένα έφερε τα πρώτα μου μεγάλα αποτελέσματα και διακρίσεις.

Επιπλέον, από το 2016 είμαι πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος από την IFA ACADEMY. Επίσης, είμαι μέλος της LIMRA και του MDRT, και έχω παρακολουθήσει πολλές εκπαιδεύσεις και σεμινάρια τους.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετώπισες σε αυτή την πορεία;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν ότι έπρεπε να ξεκινήσω από άγνωστο κόσμο και, χωρίς να με ξέρουν οι άλλοι, και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία, δεν με εμπιστεύονταν τόσο.

Όμως, ο κόσμος με αγκάλιασε και συνεχίζει να με στηρίζει μέχρι σήμερα. Επίσης, πρόκληση ήταν να ανεβάσω το επίπεδο και να φτάσω σε υψηλά νούμερα, ώστε να μπορώ να παρακολουθήσω σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σε επίπεδο MDRT και LIMRA.

Επιπλέον, για μένα, μια πρόκληση ήταν όταν πρωτομπήκα στο management, καθώς το να είσαι προϊστάμενος και υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι εύκολο, ειδικά λόγω του χάσματος των διάφορων ηλικιών που υπάρχει σε μια ομάδα ανθρώπων.

Πρέπει να προσεγγίζεις διαφορετικά τον καθένα, αλλά χαίρομαι γιατί νιώθω και βλέπω ότι έχω τους καλύτερους, που μπορώ να πω ότι εξελίσσονται σε πρότυπα στην ασφαλιστική αγορά με επαγγελματισμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνουν, ενώ συνεχώς επιδιώκουν να μαθαίνουν.

Αυτή τη στιγμή είστε Διευθυντής Ομάδας στην Universal Life στο Υποκατάστημα του κ. Αβραάμ Πεκρή. Πείτε μας δύο λόγια για την απόφασή σας να ενταχθείτε στην Universal Life και ποιοι είναι οι στόχοι σας.

Ναι, και χαίρομαι πολύ για την απόφαση που πήρα να αναλάβω αυτόν τον ρόλο στην UNIVERSAL LIFE με τον κ. Αβραάμ Πεκρή, έναν άνθρωπο που, παρά το πλούσιο βιογραφικό του και τις υψηλές θέσεις στις οποίες έχει διατελέσει στην ασφαλιστική βιομηχανία, διατηρεί κύρος και σεβασμό.

Είναι κάποιος που, με τον τρόπο που θα σου μιλήσει, θα σου δείξει πάντα αγάπη. Είναι έντιμος και τίμιος. Νοιάζεται για τους ανθρώπους του και τους συναδέλφους του. Ξέρει να κρατά ισορροπίες και, όσο τον γνωρίζεις, τόσο περισσότερο τον εκτιμάς και τον αγαπάς κάθε μέρα.

Και φυσικά, είναι επαγγελματίας στη δουλειά του, και μαζί του μαθαίνεις καθημερινά όλο και περισσότερα. Επίσης, είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσουν οι μετριότητες, όπως και σε εμένα. Στην ουσία, το μόνο που είναι μέτριο είναι ο καφές του! Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαι εδώ, γιατί είναι ένας άνθρωπος που σε εμπνέει.

Την εμπιστοσύνη που του έδειξα, μου την ανταπέδωσε, και γι’ αυτό το ότι είμαι μαζί του με κάνει πάρα πολύ χαρούμενο. Δεν αμφέβαλα ποτέ για την απόφασή μου. Ήταν ίσως η πιο σωστή που έχω πάρει στη ζωή μου, και τον ευχαριστώ πολύ για όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Universal Life: Επενδύει στην ανάπτυξη Νέων Διευθυντών Ομάδας

Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα με τους πιο επαγγελματίες, διακεκριμένους και πετυχημένους ασφαλιστικούς συμβούλους της ασφαλιστικής αγοράς, που θα αποτελούν πρότυπο για όλη την Κύπρο.

Όταν θα σκέφτεσαι ασφάλεια, θέλουμε να έρχεται στο μυαλό σου ο δικός μας ασφαλιστικός σύμβουλος, γιατί θα παρέχει όλα τα ουσιώδη για κάθε συμβόλαιο ξεχωριστά, με επαγγελματισμό και αφοσίωση, πάντα με βάση τις ανάγκες του κάθε υποψήφιου πελάτη, και στη συνέχεια θα του προσφέρει την καλύτερη συνεχή εξυπηρέτηση που αρμόζει σε έναν ασφαλιστικό σύμβουλο προς τον πελάτη του.

Πείτε λίγα λόγια για τον ρόλο σας ως Διευθυντής Ομάδας Ασφαλιστικών Συμβούλων. Πώς είναι η καθημερινότητά σας και ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τα χρόνια που ήσασταν απλά Ασφαλιστικός Σύμβουλος;

Αμάν, τι ερώτηση!

Μπορώ να πω ότι δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ούτε και εξαιρετικά δύσκολο, φυσικά, γιατί έχεις να κάνεις με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, όπως ανέφερα και πριν. Η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει συνεχώς την αναζήτηση ατόμων που να είναι ιδιαίτερα και ξεχωριστά και να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το σπουδαίο επάγγελμα, το οποίο για μένα είναι λειτούργημα.

Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι τίμια και να έχουν όρεξη για δουλειά. Επίσης, πρέπει συνεχώς να παρακολουθείς τις δραστηριότητές τους και να τους καθοδηγείς. Αυτό δεν είναι εύκολο, ειδικά αν η ομάδα αποτελείται από 10 άτομα και άνω.

Οι διαφορές είναι ότι, ως ασφαλιστικός σύμβουλος, ψάχνεις πελάτες και προσπαθείς να τους κάνεις συμβόλαιο. Ωστόσο, ως διευθυντής ομάδας ασφαλιστικών συμβούλων, ψάχνεις ανθρώπους που θα πρέπει να αξιολογήσεις αν κάνουν για αυτήν τη δουλειά και έχεις την ευθύνη για ό,τι κάνουν.

Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι να διασφαλίσεις ότι θα φέρνουν λεφτά στο σπίτι τους, αλλά πάντα με σωστή δουλειά. Γιατί, αν είναι μια οικογένεια με 3 παιδιά και δεν μπορέσουν να φέρουν λεφτά για να ζουν άνετα, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια.

Επίσης, έχεις την ευθύνη για τη συνεχή ανάπτυξή τους, για κάθε τους κίνηση — πώς θα μιλήσουν, πώς θα ντυθούν — και για την ομαλή λειτουργία του γραφείου. Βασικά, ως διευθυντής, είσαι συνεχώς στην «πρίζα» με πολλές ευθύνες, ενώ ως ασφαλιστικός σύμβουλος, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα άτομα που θα ενταχθούν στην ομάδα σας; Ποιο είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ή δεξιότητα που βλέπετε στους συνεργάτες σας;

Για να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα μου, τα σημαντικά κριτήρια που θέτω είναι να είναι χαρούμενος άνθρωπος, να έχει το χαμόγελο, να είναι σοβαρός και τίμιος, και να έχει όρεξη για δουλειά. Πρέπει να βλέπει τον εαυτό του σε βάθος χρόνου ως έναν από τους καλύτερους ασφαλιστικούς συμβούλους της Κύπρου. Χρειάζεται να έχει υψηλούς στόχους, να είναι επίμονος και να είναι ανήσυχο πνεύμα. Εννοείται ότι πρέπει να θέλει να εξελίσσεται, να ακούει συμβουλές και να είναι πειθαρχημένος. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μου δείξει ότι ήρθε για να μείνει. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μου να τον καθοδηγήσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γίνε και εσύ μέλος στο ευρετήριο μας! Είναι ΔΩΡΕΑΝ

Πώς παρακινείτε και ενθαρρύνετε την ομάδα σας να πετύχει τους στόχους της;

Την ομάδα μου την παρακινώ και την ενθαρρύνω 24 ώρες το 24ωρο, παρέχοντάς τους κίνητρα και έμπνευση (motivation), υπενθυμίζοντας τους πώς ήταν η προηγούμενη τους δουλειά σε σύγκριση με αυτήν. Φυσικά, λειτουργούμε σαν ομάδα σε όλα. Κάθε μήνα κάνουμε τα events μας, και ο ένας δίνει ώθηση στον άλλον, σαν μια πραγματική οικογένεια.

Πως βλέπετε εσείς το μέλλον της Διαμεσολάβησης και ποια η στρατηγική σας έτσι ώστε η ομάδα σας να είναι πάντα μπροστά από τις εξελίξεις;

Το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης το βλέπω συνεχώς αναπτυσσόμενο. Η αγορά μεγαλώνει συνεχώς, αλλά μόνο οι πειθαρχημένοι και αυτοί που το βλέπουν ως λειτούργημα θα αντέξουν σε αυτό το επάγγελμα, γιατί όσο μεγαλώνει η αγορά, τόσο περισσότερες απαιτήσεις έχει. Η στρατηγική μας είναι να προχωράμε ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών και να εξελισσόμαστε με βάση τις τάσεις και τις αλλαγές της εποχής.

Ποια η γνώμη σας για την τεχνολογία και ειδικότερα για την αξιοποίηση των Social Media από τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους ως μέσω επικοινωνίας με τους υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες τους;

Σήμερα, η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και φυσικά είναι πολύ βοηθητική. Ωστόσο, μέχρι ένα σημείο, γιατί ο ασφαλιστικός σύμβουλος, παρά τις προσπάθειες κάποιων να τον αντικαταστήσουν, είναι αναντικατάστατος. Θεωρώ επίσης ότι οι δικοί μου ασφαλιστικοί σύμβουλοι, τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους μελλοντικούς πελάτες, χρησιμοποιούν τα Social Media στο έπακρο και εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές τους στο μέγιστο βαθμό.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει μια καριέρα ως ασφαλιστικός σύμβουλος;

Η συμβουλή που θα έδινα σε έναν νέο ασφαλιστικό σύμβουλο που σκέφτεται να ξεκινήσει σήμερα, είναι να ξέρει ότι αυτή η δουλειά είναι λειτούργημα, ένα επάγγελμα μέσα από το οποίο προσφέρεις στην κοινωνία. Είναι μια καριέρα που πρέπει να την αντιμετωπίσεις σαν δική σου επιχείρηση, και εσύ είσαι υπεύθυνος για το πόσο καλά θα πάει. Αλλάζει τη ζωή σου, γιατί μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα, εξελίσσεσαι τόσο σαν άτομο όσο και σαν επαγγελματίας, και έχεις πολλές ευκαιρίες ανέλιξης. Είναι μια δουλειά ανθρωποκεντρική, επικεντρωμένη στον άνθρωπο. Δηλαδή, ό,τι δώσεις σε αυτή τη δουλειά, αυτό θα πάρεις πίσω. Αν δώσεις με έκπτωση, θα πάρεις με έκπτωση. Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις, πρέπει να βλέπεις τον εαυτό σου σε βάθος χρόνου, να φαντάζεσαι πού και τι θα είσαι στο μέλλον. Και επίσης, για μένα, αν ξεκινήσεις αυτήν την καριέρα, το μόνο που θα πρέπει να είναι μέτριο είναι ο καφές σου, τίποτα άλλο! Γι’ αυτό είναι και το σλόγκαν μου!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.