1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Τα παγκόσμια ασφάλιστρα ναυτικής ασφάλισης θα φτάσουν τα 38,9 δισ. δολάρια

Τα παγκόσμια ασφάλιστρα ναυτικής ασφάλισης θα φτάσουν τα 38,9 δισ. δολάρια

Τα παγκόσμια ασφάλιστρα ναυτικής ασφάλισης θα φτάσουν τα 38,9 δισ. δολάρια
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στην 150ή ετήσια διάσκεψή της στο Βερολίνο της Γερμανίας, η Διεθνής Ένωση Ναυτικής Ασφάλισης (IUMI), ένας παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τους ασφαλιστές στον τομέα της ναυτικής ασφάλισης, παρουσίασε την ανάλυσή της για τις τελευταίες τάσεις στην αγορά ναυτικής ασφάλισης.

Το 2023, η παγκόσμια βάση ασφαλίστρων στη ναυτική ασφάλιση έφτασε τα 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Καταγράφηκε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, με τον τομέα της Ασφάλισης Υπεράκτιας Ενέργειας να σημειώνει άνοδο 4,6%, την ασφάλιση φορτίων να αυξάνεται κατά 6,2% και τα ασφάλιστρα για κύτη πλοίων (Ocean Hull) να αυξάνονται κατά 7,6%.

Η κατανομή των ασφαλίστρων παρέμεινε κατά μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2022. Η ασφάλιση φορτίων κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο με 56,9%, ακολουθούμενη από την ασφάλιση κύτους πλοίων με 23,6%, την Υπεράκτια Ενέργεια με 11,9%, και την Αστική Ευθύνη Ναυτιλίας με 7,7%.

Ανά περιοχή, η Ευρώπη διατήρησε το μεγαλύτερο ποσοστό των παγκόσμιων ασφαλίστρων με 48,5%, ακολουθούμενη από την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού με 28,1%, τη Λατινική Αμερική με 10,9%, τη Βόρεια Αμερική με 7,0%, και το υπόλοιπο του κόσμου με 5,5%.

Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα έχουν παρουσιάσει θετική τάση από το 2019, ενώ η αγορά της Ασίας ανακάμπτει σταθερά από το 2016. Η Λατινική Αμερική και η Βόρεια Αμερική επίσης παρουσίασαν μέτρια ανάπτυξη στη βάση των ασφαλίστρων τους.

Η Astrid Seltmann, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Στοιχείων και Αριθμών της IUMI, σχολίασε: «Τα παγκόσμια ασφάλιστρα αντικατοπτρίζουν έναν συνδυασμό ασφαλίσιμων όγκων και τιμών ανά μονάδα. Οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των ασφαλίστρων περιλαμβάνουν κυρίως την συνεχιζόμενη αύξηση των παγκόσμιων εμπορικών όγκων και αξιών (φορτία), σε συνδυασμό με την αύξηση της αξίας των πλοίων (κύτος), καθώς και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία ενισχύει τη δραστηριότητα στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας.»

Πρόσθεσε: «Σε ευρύτερο επίπεδο, οι γεωπολιτικές συνθήκες επηρέασαν τα ασφάλιστρα σε αρκετές περιοχές, όπως και οι γενικές συνθήκες της αγοράς, ιδίως η ικανότητα κάλυψης. Συνολικά, το 2023 φαίνεται να ήταν μια θετική χρονιά για τις ναυτασφαλιστικές. Το άλλο μέρος της εξίσωσης είναι ο αντίκτυπος των απαιτήσεων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν σχετικά ήπιος, παρά τις μεμονωμένες σοβαρές αξιώσεις που προκάλεσαν ανησυχία, όπως πυρκαγιές, καθώς και την ορατή επίδραση του πληθωρισμού στο μέσο κόστος των ζημιών.»

«Ωστόσο, τα ολοένα και μεγαλύτερα πλοία, η αύξηση των συγκεντρώσεων αξίας, οι αλλαγές στην τεχνολογία και τα καύσιμα, καθώς και οι αλλαγές στις εμπορικές διαδρομές, συνεπάγονται μια αλλαγή στο ρίσκο, το οποίο πρέπει να παρακολουθείται και να λαμβάνεται υπόψη στο μέλλον.»

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.