1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. EIOPA: Αξιολόγηση ποιότητας-τιμής για προϊόντα unit-linked και υβριδικά ασφαλιστικά προϊόντα

EIOPA: Αξιολόγηση ποιότητας-τιμής για προϊόντα unit-linked και υβριδικά ασφαλιστικά προϊόντα

EIOPA: Αξιολόγηση ποιότητας-τιμής για προϊόντα unit-linked και υβριδικά ασφαλιστικά προϊόντα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τη μεθοδολογία της για την καθορισμό των benchmarks αξίας για χρήματα (value-for-money) για προϊόντα ασφαλιστικών συμβολαίων που συνδέονται με επενδύσεις και υβριδικά προϊόντα.

Αυτά τα benchmarks είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειες της EIOPA και των εθνικών εποπτικών αρχών να υιοθετήσουν μια ολοένα και πιο δεδομένα-κατευθυνόμενη και βασισμένη σε ρίσκο προσέγγιση στην εποπτεία των κινδύνων αξίας για χρήματα. Θα επιτρέψουν στους εποπτικούς φορείς να εντοπίζουν καλύτερα προϊόντα με υψηλούς κινδύνους αξίας για χρήματα και να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές τοποθετούνται στο κέντρο των ασφαλιστικών προϊόντων.

Μέσα στα χρόνια, οι εποπτικές αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει συνεχώς προβλήματα σε ορισμένα μέρη της αγοράς των προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις και υβριδικών προϊόντων. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται συχνά με τη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων αποδόσεων των καταναλωτών και των πραγματικών ωφελημάτων που λαμβάνουν, ή με αδικαιολόγητα κόστη, τέλη και ποινές. Αν και τα προϊόντα που δεν προσφέρουν αξία για χρήματα δεν είναι διαδεδομένα, τα δεδομένα από το Eurobarometer της EIOPA δείχνουν ότι μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες και να εντοπιστούν προληπτικά τα προϊόντα που προσφέρουν κακή αξία για χρήματα, η EIOPA έχει θέσει την αξία για χρήματα ως κεντρική προτεραιότητα από το 2020. Η μεθοδολογία για τα benchmarks αξίας για χρήματα που δημοσιεύτηκε σήμερα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους εποπτικούς φορείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους κινδύνους στην αγορά των προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις και των υβριδικών προϊόντων που επηρεάζουν τους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το έργο της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για το 2025

Η μεθοδολογία περιγράφει μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη δημιουργία αναφοράς benchmarks:

Βήμα 1 – Ομαδοποίηση προϊόντων: Τα προϊόντα που συνδέονται με επενδύσεις και τα υβριδικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ποικίλα στην Ευρώπη και τα ίδια benchmarks δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα προϊόντα. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να ομαδοποιηθούν προϊόντα με παρόμοια χαρακτηριστικά σε ομάδες με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Η μεθοδολογία καθορίζει μια λίστα κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση των προϊόντων. Αυτό το θεμελιώδες βήμα έχει σκοπό να προσφέρει τη σημαντική συγκρισιμότητα στα προϊόντα που διατίθενται σε όλη την Ευρώπη.

Βήμα 2 – Δείκτες αξίας για χρήματα: Η μεθοδολογία των benchmarks καθορίζει δείκτες για τα κόστη και τις αποδόσεις γύρω από τους οποίους υπολογίζονται τα benchmarks αξίας για χρήματα. Ειδικοί δείκτες επιτρέπουν μια πιο διαφανή, αποτελεσματική και αξιόπιστη σύγκριση των προϊόντων. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση προϊόντων που προσφέρουν κακή ή μη αξία στους καταναλωτές και θα οδηγήσει σε περισσότερη εποπτική προσοχή.

Βήμα 3 – Καθορισμός benchmarks: Η EIOPA θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που συλλέγει για την Έκθεση Κόστους και Παρελθόντος Απόδοσης για να υπολογίσει τα benchmarks. Η EIOPA δεν θα ζητήσει επιπλέον αναφορά για να ελαχιστοποιήσει την επιβάρυνση στην αγορά.

Εκτός από αυτά τα βήματα, οι εθνικοί εποπτικοί φορείς θα είναι σε θέση να εξετάσουν και άλλα ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη που προσφέρουν τα προϊόντα που συνδέονται με επενδύσεις και τα υβριδικά προϊόντα στους καταναλωτές και να τα λάβουν υπόψη τους κατά την εκτίμηση της αξίας για χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΕIOPA: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του Solvency II

Η διασφάλιση ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα προσφέρουν αξία για χρήματα στους καταναλωτές διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εποπτεία της EIOPA. Όταν οι εκτιμήσεις αξίας για χρήματα είναι καλά ενσωματωμένες σε όλη την αλυσίδα αξίας της ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών, των διανομέων, των διαχειριστών περιουσίας και των μεσολαβητών, διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές πληρώνουν μια δίκαιη τιμή για το ασφαλιστικό τους προϊόν, που καλύπτει τα κόστη, τις υπηρεσίες και τις αποδόσεις.

Δείτε τη σχετική συγκριτική αξιολόγηση εδώ: EIOPA

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.