1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Δικαίωμα των ασφαλιστικών να επιλέγουν το ρίσκο που θέλουν να πάρουν...

Δικαίωμα των ασφαλιστικών να επιλέγουν το ρίσκο που θέλουν να πάρουν – Όλα όσα συζητήθηκαν στη βουλή

Δικαίωμα των ασφαλιστικών να επιλέγουν το ρίσκο που θέλουν να πάρουν – Όλα όσα συζητήθηκαν στη βουλή
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε όπως προωθήσει πρόταση νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην ασφάλιση.

Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 7 Οκτωβρίου 2024, όπου συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα οχημάτων για ηλικιωμένους οδηγούς.

Δηλώσεις βουλευτών

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καταθέσει πρόταση νόμου για να επιβληθεί μέσα από νομοθεσία οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα τραπεζικά ιδρύματα να λαμβάνουν υπόψη τους, κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων από ηλικιωμένους πολίτες, στατιστικά δεδομένα.

Είπε, ακόμα, ότι θα σταλεί επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας που θα ζητά να κατατεθούν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τα οδικά ατυχήματα στα οποία να φαίνεται ο βαθμός εμπλοκής ηλικιωμένων οδηγών και να διαφανεί αν δικαιολογείται η επιβολή ψηλών ασφαλίστρων ή η άρνηση ασφάλισης από εταιρείες.

Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε την ενόχλησή της για την «αναφορά του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για έλλειψη συνεργασίας από πλευράς ΟΑΥ στην προσπάθεια να διασυνδεθούν τα δυο ηλεκτρονικά συστήματα και αρχεία, ώστε το ΤΟΜ να λαμβάνει άμεσα πληροφόρηση για την υγεία ηλικιωμένων οδηγών που αποτείνονται για ανανέωση άδειας οδηγού και να μην προκαλείται επιπρόσθετη ταλαιπωρία στους ηλικιωμένους. Θα σταλεί επιστολή και προς τον ΟΑΥ για αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ελάχιστα τα παράπονα για τις ασφαλιστικές στο Γραφείο της Χρηματοοικονομικής Επιτρόπου

Σημείωσε, ακόμα, ότι το κράτος περιθωριοποιεί τους ηλικιωμένους πολίτες και τους οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, λόγω ανύπαρκτων δημόσιων συγκοινωνιών, «ενώ την ίδια ώρα οι διαδικασίες για χορήγηση και ανανέωση άδειας οδήγησης είναι εξοντωτικές» με τους ηλικιωμένους οδηγούσες να καταβάλλουν δυσβάσταχτο κόστος για τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων τους, όπως είπε. 

Η εισηγήτρια του θέματος, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι στη συζήτηση διαφάνηκε πως, από μία ηλικία και πάνω οι οδηγοί θεωρούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ως αυξημένου κινδύνου και γι’ αυτό είτε δεν ανανεώνεται το συμβόλαιό τους, είτε ανανεώνεται με πολύ αυξημένο κόστος, είτε παραπέμπονται στην κοινοπραξία που έχουν κάνει ασφαλιστικές εταιρείες για ασφάλειες με ειδικούς κινδύνους που δεν θέλουν να αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σημείωσε, δε, ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία για το ποιοι ευθύνονται για τα δυστυχήματα, αλλά για το ποιοι χάνουν τη ζωή τους από τροχαία δυστυχήματα, σημειώνοντας ότι άτομα της τρίτης ηλικίας είναι πολύ πιο εύκολο να χάσουν τη ζωή τους λόγω του ευάλωτου της ηλικίας τους.

Τοποθετήσεις εμπλεκόμενων φορέων

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ανέφερε ότι παρουσιάζεται μια σημαντική εμπλοκή των ατόμων άνω των 60 ετών σε οδικές συγκρούσεις, αφού όπως ανέφερε οι περισσότερες νεκρές γυναίκες είναι πάνω από τη συγκεκριμένη ηλικία, σε ποσοστό 45,5%. Όπως εξήγησε, εξάλλου, από το συνολικό ποσοστό θανάτων, το 28,4% είναι άνω των 60 ετών. Επιπρόσθετα είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες για τα άτομα τρίτης ηλικίας, διότι παρατηρείται δυσκολία στα αντανακλαστικά τους και υπάρχουν λειτουργικές αδυναμίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΑΣΥΔΥ: Άλυτα προβλήματα συνταξιούχων με τράπεζες και ασφαλιστικές

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ανέφερε ότι η άδεια οδήγησης είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν μπορούν να έχουν άδεια, επειδή δεν αξιολογούν σωστά τις δυνατότητές τους». Λόγω του γεγονότος ότι τέθηκε επί τάπητος και το πρόβλημα των συγκοινωνιών στην Κύπρο, σημείωσε ότι «επειδή δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες, δεν σημαίνει ότι θα ανανεώνουμε τις άδειες χωρίς τους ανάλογους ελέγχους».

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρείων Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης, επεσήμανε πως δεν είναι απέναντι στους ηλικιωμένους. «Έχουμε 22 εταιρείες που ασφαλίζουν οχήματα και θεωρώ ότι είναι αρκετές, υπάρχει ανταγωνισμός. Εάν αποφασίσουν οι ασφαλιστικές ότι το ρίσκο που θέλουν να πάρουν δεν θα ξεπερνά άτομα των 80 ετών, είναι δικαίωμά τους. Δεν θεωρώ ότι είναι ηλικιακός ρατσισμός. Στην κοινοπραξία τους ασφαλίζει μέχρι 16 άλογα αυτοκίνητο με 505 ευρώ τον πρώτο χρόνο και με 10% έκπτωση, ενώ το δεύτερο με 440 ευρώ και 20% έκπτωση».

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως επανεξετάσει το θέμα σε επόμενη συνεδρία, όταν θα ληφθούν τα απαραίτητα στοιχεία αναφορικά με τα αναλυτικά στατιστικά για τα οδικά ατυχήματα, τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων ΤΟΜ και ΟΑΥ, καθώς και όταν προχωρήσει με τη σύνταξη της σχετικής πρότασης νόμου.

Σε συνεργασία με συντακτική ομάδα Nomoplatform

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.