1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Atradius: Αναμένεται παγκόσμια αύξηση των πτωχεύσεων

Atradius: Αναμένεται παγκόσμια αύξηση των πτωχεύσεων

Atradius: Αναμένεται παγκόσμια αύξηση των πτωχεύσεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η παγκόσμια αύξηση των πτωχεύσεων αναμένεται να φτάσει το 23% το 2024, ακολουθούμενη από μια μικρή μείωση το 2025. Στις περισσότερες χώρες, οι πτωχεύσεις αυξάνονται φέτος. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια προσαρμογή μετά την πανδημία, η οποία καθοδηγείται από την απώλεια μεγάλης κλίμακας κυβερνητικής υποστήριξης. Ένας άλλος λόγος είναι το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού. Τα αποθέματα ρευστότητας που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις μετά την πανδημία τώρα βρίσκονται υπό πίεση λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης. Το αυξημένο βάρος χρέους που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γίνεται δυσκολότερο να εξυπηρετηθεί σε ένα περιβάλλον με υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη ανάπτυξη.

Σε αρκετές αγορές, οι πτωχεύσεις έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδο άνω του φυσιολογικού. Σε ορισμένες αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία, οι πτωχεύσεις σταθεροποιούνται σε ένα δυσμενές νέο κανονικό, ενώ σε άλλες αγορές, όπως η Αυστρία, ο Καναδάς και η Σουηδία, υπάρχει μια προσωρινή αύξηση των πτωχεύσεων το 2024.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει μέτρια ανάπτυξη 2,7% φέτος. Ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι σταθερή, παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα, καθώς οι προηγούμενες νομισματικές αυστηροποιήσεις περιορίζουν τη ζήτηση. Παρά το σχετικά αργό ξεκίνημα του έτους, οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ για το 2024 παραμένουν θετικές. Οι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ φαίνονται ισορροπημένοι και το πιθανότερο σενάριο είναι μια σταδιακή επιβράδυνση κατά το υπόλοιπο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Deputy Managing Director της Atradius Hellas ο Γρηγόρης Σταματόπουλος

Στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική φέτος. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, τα πηγαίνουν σχετικά καλά λόγω της αύξησης του τουριστικού τομέα, της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και της δημοσιονομικής υποστήριξης μέσω των προγραμμάτων NextGenerationEU. Η Γερμανία παραμένει ένα αδύναμο σημείο λόγω της υποτονικής της μεταποιητικής βιομηχανίας. Η εικόνα ανάπτυξης το 2025 φαίνεται ελαφρώς καλύτερη για την ευρωζώνη, καθώς ένα πιο ευνοϊκό πληθωριστικό περιβάλλον θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Οι έρευνες τραπεζικού δανεισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη δείχνουν περαιτέρω αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού για τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες. Οι τράπεζες της ευρωζώνης ανέφεραν μικρή επιπλέον αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Αντίστοιχα, οι τράπεζες των ΗΠΑ επίσης αυστηροποίησαν ελαφρώς τα πρότυπα δανεισμού προς επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο οι τράπεζες της ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ επικαλούνται ένα πιο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ως τον κύριο λόγο πίσω από τη σύσφιξη των χρηματοδοτικών προτύπων. Μαζί με τα πιεσμένα περιθώρια κέρδους, αυτό επιβαρύνει τα αποθέματα ρευστότητας των επιχειρήσεων και τις οδηγεί να λειτουργούν σε ένα πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα της ATRADIUS

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.