1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Μεγάλη απειλή ο Milton για τις ασφαλιστικές ακινήτων στη Φλόριντα

Μεγάλη απειλή ο Milton για τις ασφαλιστικές ακινήτων στη Φλόριντα

Μεγάλη απειλή ο Milton για τις ασφαλιστικές ακινήτων στη Φλόριντα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σε ένα νέο σχόλιο, η AM Best προειδοποιεί ότι ο τυφώνας Μίλτον αποτελεί σοβαρή απειλή για τις ασφαλιστικές εταιρείες ακινήτων που είναι συγκεντρωμένες στη Φλόριντα και στερούνται διαφοροποίησης. Η AM Best εκτιμά ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες που είναι καλά διαφοροποιημένες θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις ζημιές από τον τυφώνα Μίλτον, ανάλογα με την ένταση, την τοποθεσία και το μέγεθος του τυφώνα. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι συγκεντρωμένες στη Φλόριντα μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντική απώλεια αποθεμάτων.

Τα διαδοχικά πλήγματα από τους τυφώνες Ελένη και Μίλτον θα έχουν αθροιστικό αντίκτυπο για τις ασφαλιστικές εταιρείες της Φλόριντα, ανάλογα με τις απώλειες που θα υποστούν και τα αντασφαλιστικά τους προγράμματα. «Τα ερείπια από τον τυφώνα Ελένη που δεν έχουν ασφαλιστεί ή απομακρυνθεί ενδέχεται να παρασυρθούν στον αέρα μόλις ο τυφώνας Μίλτον φτάσει στην ξηρά, αυξάνοντας τις πιθανές ζημιές στα ακίνητα», δήλωσε ο Christopher Graham, ανώτερος αναλυτής της AM Best.

Η AM Best προβλέπει ότι οι απώλειες από την Ελένη στις πληγείσες πολιτείες, σε συνδυασμό με τις πιθανές ζημιές από τον Μίλτον, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όρια των αντασφαλιστικών προγραμμάτων που έχει εξασφαλίσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Πλημμυρών (NFIP), μαζί με την κάλυψη που προσφέρουν τα ενεργά ομόλογα καταστροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τυφώνας Helene: Μπορεί να κοστίσει έως και 6 δισεκατομμύρια στην ασφαλιστική βιομηχανία

Η επικείμενη προσγείωση του τυφώνα στην περιοχή της Τάμπα, μια πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή από τη ζώνη Big Bend όπου έπληξε η Ελένη, έχει οδηγήσει την AM Best στο να πιστεύει ότι το NFIP θα αντιμετωπίσει ένα σημαντικό κύμα απαιτήσεων, που θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες απώλειές του.

Το NFIP θα μπορούσε να διεκδικήσει πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αντασφάλιση το 2024, αν και για να συμβεί αυτό, οι ζημίες από μια συγκεκριμένη καταιγίδα θα πρέπει να φτάσουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραδοσιακή αντασφάλιση, τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ομόλογα καταστροφών του 2021 και 2022, τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια για το ομόλογο του 2023 και τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια για το ομόλογο του 2024.

Παρά το γεγονός ότι ο τυφώνας Μίλτον έφτασε στο Siesta Key, Sarasota, νότια του Tampa Bay, ως τυφώνας κατηγορίας 3, τα χειρότερα σενάρια για τη θαλάσσια πλημμύρα δεν συνέβησαν.

Σε σχέση με τις συνθήκες της αγοράς, η συρρίκνωση της αγοράς αντασφάλισης, οι πιθανές τοπικές χρεοκοπίες και η μείωση του κεφαλαίου των ασφαλιστών που είναι συγκεντρωμένοι στη Φλόριντα θα πιέσουν σημαντικά την αγορά ασφάλισης ακινήτων της πολιτείας.

Η AM Best σημείωσε ότι «ο τυφώνας Μίλτον πιθανότατα θα εμποδίσει την χαλάρωση των τιμών και των όρων στην αγορά αντασφάλισης ακινήτων, χωρίς να οδηγήσει όμως σε αυξημένη αυστηρότητα. Με καμία προοπτική χαλάρωσης στον ορίζοντα και με ενδεχόμενες απώλειες κεφαλαίων από τον τυφώνα Μίλτον, ορισμένες ασφαλιστικές ίσως βρεθούν σε δύσκολη θέση να υποστηρίξουν τα επίπεδα έκθεσής τους.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εκρηκτικός ο τυφώνας Milton - Η νέα πρόκληση των ασφαλιστικών;

Η Citizens Property Insurance Corporation έχει καταβάλει προσπάθειες να μειώσει τον αριθμό των συμβολαίων της μεταφέροντάς τα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές. Ωστόσο, τυχόν μείωση της δυναμικότητας άλλων ασφαλιστικών θα αυξήσει τον αριθμό των ακινήτων που καλύπτονται από την Citizens.

Άλλοι κλάδοι που επηρεάζονται είναι η ασφάλιση αυτοκινήτων, λόγω της πιθανής πλημμύρας και της θαλάσσιας αύξησης. Ο Μίλτον ενδέχεται επίσης να επηρεάσει την έκδοση και τις αποδόσεις των ασφαλιστικών τίτλων και των ομολόγων καταστροφών, τα οποία είχαν μια κερδοφόρα χρονιά, με την απόδοση του δείκτη ομολόγων καταστροφών της Swiss Re να έχει αυξηθεί κατά 13% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μια μεγάλη απώλεια θα μπορούσε να ενεργοποιήσει διάφορα ομόλογα καταστροφών και ασφαλιστικούς τίτλους, μειώνοντας πιθανώς την όρεξη των επενδυτών και τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Πολλοί αντασφαλιστές βασίζονται σε ασφαλιστικούς τίτλους για κεφαλαιακή επανασφάλιση, οπότε η μείωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη δυνατότητά τους να προσφέρουν κάλυψη σε πρωτογενείς ασφαλιστές.

Ανάλογα με το μέγεθος των απωλειών από την πλημμύρα ή την βροχόπτωση, αντί για τον άνεμο, τα ομόλογα καταστροφών του ομοσπονδιακού προγράμματος πλημμυρών που εκδόθηκαν από τη FloodSmart Re μπορεί να βρίσκονται υπό απειλή.

Παράλληλα, οι επικείμενες ανανεώσεις των προγραμμάτων αντασφάλισης ακινήτων την 1η Ιανουαρίου ενδέχεται να είναι πιο δύσκολες για τους πρωτογενείς ασφαλιστές λόγω των επιπτώσεων των φθινοπωρινών τυφώνων του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ισχυρή η ανθεκτικότητα στις αμερικανικές ασφαλιστικές P&C

Ο Chris Draghi, Associate Director της AM Best, ανέφερε ότι «οι μεγάλες απώλειες θα ενεργοποιήσουν πολλές συνθήκες αντασφάλισης καταστροφών ακινήτων, την ώρα που οι ανανεώσεις αντασφάλισης για το 2025 τιμολογούνται. Οι επερχόμενες ανανεώσεις την 1η Ιανουαρίου θα είναι πιο προβληματικές για τους πρωτογενείς ασφαλιστές λόγω των πρόσφατων τυφώνων.»

Οι αναλυτές της RBC Capital Markets έχουν ήδη επισημάνει ότι ο τυφώνας Μίλτον απειλεί με ζημίες δισεκατομμυρίων ασφαλισμένων κεφαλαίων, επηρεάζοντας και τους αντασφαλιστές.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.