1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Allianz: Το 70% των θανάτων σε αστικούς δρόμους αφορά πεζούς, ποδηλάτες...

Allianz: Το 70% των θανάτων σε αστικούς δρόμους αφορά πεζούς, ποδηλάτες ή μοτοσικλετιστές

Allianz: Το 70% των θανάτων σε αστικούς δρόμους αφορά πεζούς, ποδηλάτες ή μοτοσικλετιστές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στο πλαίσιο του 12ου Allianz Motor Day, η Allianz τόνισε την ανάγκη για ενισχυμένη προστασία των πεζών και των ποδηλατών στις πόλεις, απευθύνοντας συγκεκριμένα αιτήματα προς τους πολιτικούς, τους κατασκευαστές οχημάτων και τους φορείς διαχείρισης οδικών υποδομών.

Αναγνωρίζοντας τον ανησυχητικά υψηλό αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, ο Klaus-Peter Roehler, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz SE, ζήτησε τη βελτίωση του εξοπλισμού ασφαλείας, ειδικά για τα βαν και τα φορτηγά, μιλώντας από το Κέντρο Τεχνολογίας της Allianz (AZT) στο Ismaning. «Παρατηρούμε ταχύτατες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας, όμως αποτυγχάνουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη ζωή στους δρόμους. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ένα τρίτο όλων των ατυχημάτων μεταξύ φορτηγών και πεζών ή ποδηλατών θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση δύο γνωστών συστημάτων ασφαλείας. Καλούμε τους κατασκευαστές οχημάτων, τους πολιτικούς, τους μεταφορείς και εμάς ως ασφαλιστές να αναλάβουμε δράση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ανεξαρτήτως κόστους».

Το Allianz Motor Day συγκεντρώνει ειδικούς και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν τις τάσεις και τις προκλήσεις της μετακίνησης στο μέλλον. Η θεματική για το 2024 είναι «Μεγάλοι έναντι μικρών: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τις ευάλωτες ομάδες στις αστικές περιοχές».

Στόχος της Ε.Ε. για μηδενικούς θανάτους από τροχαία έως το 2050

Ο Roehler επισήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πολύ υψηλός, με περίπου 20.400 θανάτους το 2023. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2050. Δυστυχώς, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτόν τον στόχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  To πρόγραμμα Value της ΑΝΥΤΙΜΕ ανανεώθηκε για να καλύπτει ΚΑΘΕ ανάγκη!

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο αριθμός των θυμάτων θα έπρεπε να είχε μειωθεί κατά 18% μεταξύ 2022 και 2023. Αντί αυτού, η μείωση που σημειώθηκε στην Ευρώπη ήταν μόλις 1%, ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 1,8%, φτάνοντας τους 2.839 το 2023.

Ατυχήματα στις πόλεις: 70% των θανάτων αφορούν πεζούς και δίκυκλα

Οι πόλεις αποτελούν επίκεντρο των ατυχημάτων, με το 40% των θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη να συμβαίνει σε αστικές περιοχές. Το 70% των θυμάτων είναι είτε ποδηλάτες, οδηγοί άλλων δίκυκλων ή πεζοί, περιλαμβάνοντας ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. «Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται καλύτερη προστασία», υπογράμμισε ο Roehler. «Ο τίτλος του φετινού Allianz Motor Day – “Μεγάλοι εναντίον μικρών” – είναι εύστοχος αλλά θλιβερός. Ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες από τα βαρέα οχήματα».

Προκλήσεις για την ασφάλεια των βαρέων οχημάτων

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Τεχνολογίας της Allianz, τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για διανομές έχουν κατά 20% υψηλότερη συχνότητα αποζημιώσεων σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σωματικές βλάβες. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η πίεση χρόνου, οι συχνές στάσεις και οι απαιτήσεις των ψηφιακών συσκευών. Παρά τον Γενικό Κανονισμό Ασφάλειας 2 (GSR2) της Ε.Ε., τα βαν εξακολουθούν να μην διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό ασφαλείας με τα επιβατικά αυτοκίνητα, γεγονός που ο Roehler θεωρεί απαράδεκτο. «Τουλάχιστον, τα βαν θα έπρεπε να διαθέτουν τα ίδια συστήματα ασφαλείας με τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εκρηκτικός ο τυφώνας Milton - Η νέα πρόκληση των ασφαλιστικών;

Τεχνολογία που μπορεί να αποτρέψει ατυχήματα

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Τεχνολογίας της Allianz, το ένα τρίτο των ατυχημάτων μεταξύ φορτηγών και ποδηλατών ή πεζών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τη χρήση συστημάτων υποβοήθησης φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και βελτιωμένης ορατότητας μέσω παραθύρων ελιγμών και χαμηλότερων καμπίνων. «Τα συστήματα προειδοποίησης δεν είναι αρκετά», δήλωσε ο Roehler. «Χρειάζονται συστήματα που εντοπίζουν τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου και ενεργοποιούν άμεσα τα φρένα έκτακτης ανάγκης».

Το οικονομικό όφελος της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας

Εκτός από τη διάσωση ζωών, η πρόληψη ατυχημάτων προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Οι εταιρίες μεταφορών μπορούν να μειώσουν τα έξοδα επισκευών και διακοπών λειτουργίας των στόλων τους, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα. «Η αποφυγή ατυχημάτων όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά συμβάλλει και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εταιρειών», δήλωσε ο Roehler.

Αιτήματα της Allianz προς τους κατασκευαστές και τους νομοθέτες

Η Allianz απηύθυνε τρία συγκεκριμένα αιτήματα:

  1. Βελτίωση εξοπλισμού ασφαλείας: Τα βαν και τα φορτηγά πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον τον ίδιο εξοπλισμό ασφαλείας με τα επιβατικά οχήματα.
  2. Εναρμόνιση ευρωπαϊκών προδιαγραφών: Προτείνεται η άμεση καθιέρωση προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης για όλα τα νέα φορτηγά, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων κατά τη στροφή.
  3. Ανταλλαγή δεδομένων: Η ανταλλαγή δεδομένων που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Δεδομένα θα επιτρέψει στους ασφαλιστές να προσαρμόσουν τα ασφάλιστρα με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε οχήματος.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.