1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η Allianz Trade προειδοποιεί για αύξηση των παγκόσμιων επιχειρηματικών πτωχεύσεων

Η Allianz Trade προειδοποιεί για αύξηση των παγκόσμιων επιχειρηματικών πτωχεύσεων

Η Allianz Trade προειδοποιεί για αύξηση των παγκόσμιων επιχειρηματικών πτωχεύσεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Allianz Trade προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των παγκόσμιων πτωχεύσεων επιχειρήσεων, προβλέποντας άνοδο κατά 11% το 2024 και επιπλέον 2% το 2025. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη χαμηλή παγκόσμια ζήτηση, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Η έκθεση τονίζει ότι μεγάλα ποσοστά πτωχεύσεων θα επηρεάσουν χώρες με πάνω από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, με ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους σε κλάδους όπως οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο.

Στις ΗΠΑ, αναμένεται αύξηση 12% το 2025, ακολουθούμενη από μείωση 4% την επόμενη χρονιά. Στη Γερμανία, προβλέπεται ότι οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν κατά 4% πριν μειωθούν και πάλι κατά 4% το 2026.

Παράλληλα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να σημειώσουν μέτριες μειώσεις της τάξης του 6% το 2025, με περαιτέρω μειώσεις το 2026. Αντίθετα, η Ιταλία προβλέπεται να δει συνεχιζόμενες αυξήσεις, ενώ οι επιχειρηματικές αποτυχίες στην Κίνα θα αυξηθούν από χαμηλά επίπεδα, με κέρδη 5% και 6% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι παγκόσμιες χρεοκοπίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 9%, με την ανοδική τάση να επηρεάζει πολλές περιοχές και κλάδους.

Γιατί η Allianz Trade αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τις παγκόσμιες επιχειρηματικές χρεοκοπίες;

Αυτές οι νέες εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν μια πιο σοβαρή προοπτική από τις προηγούμενες προβλέψεις. Η Allianz Trade είχε προηγουμένως προβλέψει αύξηση 9% το 2024, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα πάνω κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δείτε τη νέα καμπάνια της Allianz

Η έκθεση προσαρμόζει επίσης την αναμενόμενη αύξηση για το 2025 από σταθερή ανάπτυξη σε αύξηση 2%, ενώ η σταθεροποίηση δεν αναμένεται πριν το 2026.

Ο παγκόσμιος δείκτης χρεοκοπιών της Allianz Trade για το 2024 αναμένεται να είναι 13% υψηλότερος από τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2019, αν και παραμένει 11% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.

Παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των επιχειρηματικών χρεοκοπιών Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz Trade, Aylin Somersan Coqui, ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των επιχειρηματικών χρεοκοπιών οφείλεται σε έναν συνδυασμό χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης, γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ασυνεπών χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Σημείωσε ότι η σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έχει αφήσει ορισμένες εταιρείες ευάλωτες, ιδίως σε κλάδους όπως οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες.

“Γι’ αυτό οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ θα πληγούν από διψήφιες αυξήσεις χρεοκοπιών το 2024, ενώ τα δύο τρίτα ενδέχεται να ξεπεράσουν τους προ-πανδημικούς αριθμούς φέτος,” δήλωσε η Coqui.

Επιπλέον, οι μεγάλες χρεοκοπίες έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη.

Αυτή η τάση αποτελεί σημαντική απειλή για την απασχόληση, με την Allianz Trade να προβλέπει ότι πάνω από 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2025. Αυτό αντιπροσωπεύει το 8% του συνολικού αριθμού των ανέργων, με κλάδους όπως οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες να είναι οι πιο εκτεθειμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Allianz: Κορυφαία ασφαλιστική εταιρία παγκοσμίως για 6η φορά

Χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να παρέχουν ανακούφιση στις επιχειρήσεις Η Allianz Trade ανέφερε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στις επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις ταμειακές ροές. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από μόνες τους δεν είναι πιθανό να επαρκέσουν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες.

Ο Maxime Lemerle, κύριος αναλυτής για τις χρεοκοπίες στην Allianz Trade, σημείωσε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη προσαρμοστεί στα υψηλότερα επιτόκια.

Εξήγησε ότι, ενώ η αναμενόμενη χαλάρωση των επιτοκίων – κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 – θα μπορούσε να μειώσει την τάση χρεοκοπιών κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, αυτό θα αντισταθμίσει μόνο εν μέρει τη συνολική αύξηση των χρεοκοπιών στις ΗΠΑ και θα ενισχύσει τις μειώσεις σε άλλες περιοχές όπως η Γαλλία.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.