1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνική Ασφάλιση
  6. »
  7. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Ανάπτυξη της οικονομίας υπό ασφαλείς συνθήκες...

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Ανάπτυξη της οικονομίας υπό ασφαλείς συνθήκες εργασίας»

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Ανάπτυξη της οικονομίας υπό ασφαλείς συνθήκες εργασίας»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου επισκέφθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου το εργοτάξιο ανέγερσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου,της εργοληπτικής εταιρείας A. Aristotelous (Construction) Ltd.

Τον Υπουργό συνόδευαν εκπρόσωποι των Οργανώσεων των Κοινωνικών Εταίρων, ο Διευθυντής και Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργοδοτών και των εργαζομένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας, με έμφαση στον θεσμό της διαβούλευσης και στη λειτουργία των Επιτροπών Ασφάλειας, στην κάρτα ασφάλειας για είσοδο σε εργοτάξιο «Safe Pass», καθώς επίσης και στην «Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή», η οποία αποτελεί το θέμα της Εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, καθώς επίσης και θέματα αειφόρου ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης o Υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όλες οι αναπτύξεις που ανεγέρθηκαν και ανεγείρονται, όλα τα κτήρια που βλέπουμε γύρω μας, κτίστηκαν από τους κτίστες και τους εργολάβους, οι οποίοι, για να μπορούν να κατασκευάζουν με ασφάλεια πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες με συνέπεια. Η σημερινή μας επίσκεψη αποσκοπεί στην υπογράμμιση της σημαντικότητας που η Κυβέρνηση αποδίδει στην τήρηση των κανόνων της ασφάλειας και της υγείας. Όσο πιο συνεπείς είμαστε, τηρώντας τους κανόνες, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τους ανθρώπους μας, για να εργάζονται με ασφάλεια στη δουλειά τους και να επιστρέφουν υγιείς και αρτιμελείς στα σπίτια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  6 Οφέλη της ασφάλισης στην ψυχική υγεία

Θεωρώ πως μέσα από τη συνεργασία μας θα επιτευχθεί περαιτέρω αναβάθμιση των συνθηκών της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα στους χώρους της οικοδομικής βιομηχανίας.»

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός ανέφερε:

«Για να μπορεί η οικονομία μας να αναπτύσσεται σταθερά, οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να λειτουργούν με ομαλότητα και σταθερότητα. Η πρόσφατη ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας μέχρι το τέλος του 2027 συνέτεινε καθοριστικά σε αυτό, έτσι ώστε τα εργοτάξια να λειτουργούν, οι εργαζόμενοι να εργάζονται και η οικονομία να αναπτύσσεται.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πορεία της μεσολαβητικής πρότασης για την ανανέωση της Κλαδικής Σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο Υπουργός δήλωσε:

«Αναμένω ότι, εντός των επόμενων ημερών, οι όποιες επιφυλάξεις εκφράζονται θα μπορέσουν να συζητηθούν και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, έτσι ώστε να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους στον κλάδο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας την ομαλότητα και τη σταθερότητα, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας, σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό, και χρειάζεται στο εσωτερικό να καταφέρνουμε μεταξύ μας να συμφωνούμε, για να μπορούμε να συνεχίζουμε την πορεία μας προς την ανάπτυξη και τη ευημερία με σταθερότητα. Προτείνω να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριστούμε μαζί τις όποιες δυσκολίες και προκλήσεις αναφύονται στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η εκατέρωθεν υπευθυνότητα θα επιδειχθεί ξανά και ότι θα καταφέρουμε συλλογικά να διασφαλίσουμε την εργατική ειρήνη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  2 Νέες ποινικές διώξεις για παραβίαση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία

Από πλευράς του, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Άριστος Οικονομίδης ανέφερε τα εξής: «Το Τμήμα έχει θέσει ως στόχο το 2027 να έχουμε μηδέν θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, τον οποίο, με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, μπορούμε να επιτύχουμε, και για τον σκοπό αυτό έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας, έχουμε αυξήσει τις επιθεωρήσεις και ταυτόχρονα προωθούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους τη θετική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας.»

Τέλος, σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας κ. Άριστος Αριστοτέλους ανέφερε ότι: «Διανύουμε την εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας. Φυσικά, εμείς ως εργολάβοι δεν περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα, για να φροντίσουμε τα θέματα ασφάλειας. Για εμάς η ασφάλεια είναι ένα καθημερινό βίωμα, είναι μια προσπάθεια, για να έρθει ο εργαζόμενος στη δουλειά με ασφάλεια και να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά του.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στο έργο μας έχουμε δίπλα μας τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινό μας ενδιαφέρον για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων μας.»

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.