Γιατί οι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι δεν είναι πάντα οι πιο καλοί Managers;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Όταν μια εταιρεία χρειάζεται έναν επιβλέποντα για μια ομάδα, οι ανώτεροι ηγέτες συχνά αναθέτουν τον ρόλο στον πιο παραγωγικό εργαζόμενο της ομάδας. Κάποιοι από αυτούς τους «αστέρες» πετυχαίνουν στη νέα τους θέση ως Manager, αλλά πολλοί αποτυγχάνουν. Και όταν αποτυγχάνουν, συνήθως αποχωρούν από την εταιρεία, προκαλώντας διπλή απώλεια: η ομάδα χάνει όχι μόνο τον νέο Manager της, αλλά και τον πιο αποδοτικό εργαζόμενο. Αυτή η αποτυχία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια και για τον νέο Manager, καθώς μπορεί να αμφιβάλλει για τις ικανότητές του, την εξυπνάδα του και την επαγγελματική του πορεία. Όλοι βγαίνουν χαμένοι.
Γιατί, λοιπόν, κάποιοι αποτυγχάνουν ενώ άλλοι πετυχαίνουν;
Οι 7 συμπεριφορές των πιο παραγωγικών ανθρώπων είναι: ο καθορισμός φιλόδοξων στόχων, η συνέπεια, η τεχνική εξειδίκευση, η επιδίωξη αποτελεσμάτων, η πρόβλεψη και επίλυση προβλημάτων, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η συνεργατικότητα.
Αυτές οι ικανότητες εστιάζουν κυρίως στην ατομική παραγωγικότητα. Αν και είναι πολύτιμες, όλες εκτός από μία (τη συνεργασία) επικεντρώνονται στο άτομο και όχι στην ομάδα.
Βέβαια, οι δεξιότητες που χαρακτηρίζουν έναν εξαιρετικό Manager εστιάζουν περισσότερο στους άλλους:
- Ανοιχτότητα σε ανατροφοδότηση και προσωπική αλλαγή: Οι νέοι Managers πρέπει να είναι πρόθυμοι να ζητούν και να αξιοποιούν τη γνώμη των άλλων. Αναζητούν συνεχώς τρόπους να βελτιώνονται και να αυξάνουν την αυτογνωσία τους.
- Υποστήριξη της ανάπτυξης των άλλων: Όλοι οι ηγέτες, είτε είναι επιβλέποντες είτε Managers, πρέπει να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των συνεργατών τους. Οι καλοί Managers είναι περήφανοι όταν βοηθούν τους άλλους να μάθουν και να βελτιωθούν.
- Ανοιχτότητα στην καινοτομία: Οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι συχνά βρίσκουν έναν αποδοτικό τρόπο εργασίας και προσπαθούν να τον κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικό. Οι ηγέτες, ωστόσο, κατανοούν ότι η καινοτομία δεν είναι πάντα γραμμική και αποδοτική. Ένας εμπνευσμένος ηγέτης είναι ανοιχτός στη δημιουργικότητα και κατανοεί ότι μπορεί να απαιτεί χρόνο.
- Αποτελεσματική επικοινωνία: Μία από τις πιο κρίσιμες δεξιότητες για τους Managers είναι η ικανότητα να παρουσιάζουν τις ιδέες τους με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Αν και η επικοινωνία είναι απαραίτητη και για τους παραγωγικούς εργαζόμενους, δεν αποτελεί τον πυρήνα της αποτελεσματικότητάς τους.
- Καλές διαπροσωπικές δεξιότητες: Η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται πλέον ίσως η πιο βασική δεξιότητα ηγεσίας. Πώς αλλιώς;
- Υποστήριξη των αλλαγών στον οργανισμό: Ενώ οι παραγωγικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σχετικά επικεντρωμένοι στον εαυτό τους και τους προσωπικούς τους στόχους, οι ηγέτες και οι Managers πρέπει να βάζουν τον οργανισμό πάνω από τα ατομικά τους συμφέροντα.
Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα μας, διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους πιο παραγωγικούς ανθρώπους υστερούν σημαντικά σε αυτές τις δεξιότητες. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: αυτές οι δεξιότητες δεν είναι αντίθετες με την παραγωγικότητα, απλώς δεν πάνε πάντα χέρι-χέρι. Κάποιοι από τους πιο παραγωγικούς ανθρώπους διαθέτουν αυτές τις δεξιότητες, αλλά αυτό δεν μειώνει την απόδοσή τους.
Αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν επιτυχημένοι Managers, ενώ άλλοι όχι. Αν και οι καλύτεροι ηγέτες είναι συνήθως παραγωγικοί, οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι δεν επιλέγουν πάντα να ηγηθούν των άλλων.
Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των ηγετών υστερούν στις δεξιότητες που σχετίζονται με την ηγεσία. Αυτό σημαίνει ότι μία στις τέσσερις φορές που κάποιος προάγεται λόγω της εξαιρετικής του παραγωγικότητας, καταλήγει να είναι λιγότερο αποτελεσματικός ως ηγέτης από ό,τι αναμενόταν. Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι ένα άτομο με τεχνική εξειδίκευση θα αναπτύξει γρήγορα τις αναγκαίες ηγετικές δεξιότητες μόλις βρεθεί σε νέο ρόλο. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει μόνο μερικές φορές.
Οι Managers πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δεξιότητες που κάνουν έναν εργαζόμενο αποτελεσματικό δεν αρκούν για να γίνουν καλοί Managers. Η καλύτερη στιγμή για τους εργαζόμενους να μάθουν αυτές τις δεξιότητες είναι ενώ βρίσκονται ακόμα σε ατομικό ρόλο.
Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι που αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί Managers δεν είναι κακοί στις δεξιότητες που αναφέρθηκαν, όσοι τους προτείνουν για προαγωγή πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες αργότερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, και οι οργανισμοί συνήθως θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα. Οι νέοι Managers συχνά κατακλύζονται από τις νέες τους ευθύνες και βασίζονται στις δεξιότητες που τους έκαναν επιτυχημένους ως εργαζόμενοι, αντί για εκείνες που χρειάζονται για να διαχειριστούν άλλους. Ο καλύτερος χρόνος για να αναπτύξει κανείς αυτές τις δεξιότητες είναι πριν προαχθεί, όχι μετά.
Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για τις πολλές εταιρείες που καθυστερούν την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων έως ότου κάποιος προαχθεί σε επιβλέπων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε· όταν οι εργαζόμενοι βελτιώσουν αυτές τις ηγετικές δεξιότητες, θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως ηγέτες. Η επένδυση στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων των εργαζομένων θα ωφελήσει τόσο αυτούς που θα προαχθούν όσο και εκείνους που δεν θα προαχθούν.
Ξεκινήστε τις προσπάθειες ανάπτυξης ηγεσίας νωρίτερα. Έτσι, όταν προάγετε τους καλύτερους εργαζόμενούς σας, θα έχετε περισσότερη βεβαιότητα ότι θα γίνουν και οι καλύτεροι Managers σας.