Τι προτείνει η EIOPA σχετικά με τα κρυπτονομίσματα για τις ασφαλιστικές
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η EIOPA ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο τεχνικών συμβουλών της για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις βάσει της τυποποιημένης φόρμουλας για τα κρυπτονομίσματα στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Σε απάντηση στην Αίτηση για Συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EIOPA ανέλυσε τις κρυπτονομισματικές συμμετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ και τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι συμμετοχές. Βάσει των ευρημάτων αυτής της ανάλυσης, η EIOPA προτείνει ένα «κούρεμα» 100% για τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ανεξάρτητα από τη λογιστική τους μεταχείριση ή τη δομή των επενδύσεων.
Δεδομένου ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια και εξελίσσεται, η EIOPA προτείνει να επανεξεταστεί η κανονιστική μεταχείριση αυτών των στοιχείων ενεργητικού στο μέλλον, για να διαπιστωθεί εάν θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει διαφοροποιημένη μεταχείριση.
Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια σχετικά νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στη χρηματοοικονομική αγορά και η κανονιστική τους μεταχείριση βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Αν και ο Κανονισμός Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR) με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του και ο Κανονισμός για τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων (MiCAR) περιλαμβάνουν μεταβατικά μέτρα για τα κρυπτονομίσματα, το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν περιέχει συγκεκριμένες διατάξεις για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατατάσσουν επί του παρόντος τα κρυπτονομίσματα τους χωρίς ενιαία προσέγγιση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ευαισθησία στους κινδύνους και το επίπεδο σύνεσης που συνδέεται με αυτές τις πρακτικές.
Έκθεση στις κρυπτονομίσματα και κίνδυνοι
Οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών σε κρυπτονομίσματα είναι προς το παρόν αμελητέες, με περίπου 655 εκατομμύρια ευρώ ή 0,0068% των συνολικών επενδύσεών τους, οι οποίες ανέρχονται σε 9,632 τρισεκατομμύρια ευρώ, να κατευθύνονται σε αυτά τα στοιχεία ενεργητικού. Τα δεδομένα που καταγράφονται δείχνουν ότι οι επενδύσεις των ασφαλιστικών σε κρυπτονομίσματα συνήθως δομούνται μέσω επενδυτικών κεφαλαίων και διακρατούνται για λογαριασμό κατόχων ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit-linked).
Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη διαφάνειας, η χαμηλή ρευστότητα και η ακραία διακύμανση των τιμών των κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με την πιθανότητα ευρύτερης μελλοντικής υιοθέτησης και πιθανών ζημιών για τους ασφαλισμένους, καθιστούν αναγκαία τη λεπτομερή κανονιστική και εποπτική εξέταση.
Εμπειρική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις
Τα ιστορικά δεδομένα για δύο από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα δείχνουν ότι οι τρέχουσες πιθανές κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency II για τα κρυπτονομίσματα υποεκτιμούν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά.
Για την προώθηση μιας εναρμονισμένης, συνετής και αναλογικής μεταχείρισης των κρυπτονομισμάτων, η EIOPA προτείνει να εφαρμοστεί ένα stress test 100% στα κρυπτονομίσματα, χωρίς διαφοροποίηση, ανεξαρτήτως της λογιστικής μεταχείρισής τους και ανεξάρτητα από το αν οι εκθέσεις είναι άμεσες ή έμμεσες.
Μια τέτοια προσέγγιση, σύμφωνα με την EIOPA, θα αντικατοπτρίζει επαρκώς τον υψηλό κίνδυνο αυτών των επενδύσεων και δεν θα εισάγει περιττή πολυπλοκότητα ή απαιτήσεις αναφοράς στη ρύθμιση.
Η συμβουλή αναγνωρίζει ότι για ορισμένα κρυπτονομίσματα, όπως τα tokens που αναφέρονται σε περιουσιακά στοιχεία και τα ηλεκτρονικά χρήματα που έχουν εγκριθεί βάσει του MiCAR, θα μπορούσε να είναι σκόπιμη μια διαφοροποιημένη μεταχείριση, και προτείνει την επανεξέταση της μεταχείρισης αυτών στο μέλλον.