EIOPA: Ζητά μείωση γραφειοκρατίας κατά την εφαρμογή του DORA
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε πρόσφατα τη Γνώμη της για τον αντίκτυπο των αυξημένων ορίων μεγέθους των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας Solvency II. Η EIOPA προειδοποιεί ότι η προσωρινή εφαρμογή του Κανονισμού Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας (DORA) στις μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογες απαιτήσεις συμμόρφωσης, χωρίς σημαντικό όφελος.
Σύμφωνα με την τροποποιημένη Οδηγία Solvency II, τα όρια μεγέθους για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα περισσότερες εταιρείες να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Solvency II, ανάλογα με τις εθνικές προσαρμογές. Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές εξακολουθούν να υπόκεινται στον κανονισμό DORA, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή στις 17 Ιανουαρίου 2025, πριν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της αναθεωρημένης Οδηγίας Solvency II.
Η EIOPA επισημαίνει ότι η προσωρινή εφαρμογή του DORA μπορεί να προκαλέσει σημαντικά διοικητικά βάρη και περιττό κόστος για τις μικρές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Αυτές οι εταιρείες ενδέχεται τελικά να εξαιρεθούν από το πλαίσιο του DORA όταν τεθεί σε εφαρμογή η αναθεωρημένη Οδηγία Solvency II. Η EIOPA τονίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν συμβάλλει ουσιαστικά στον στόχο της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας που επιδιώκει ο κανονισμός DORA.
Για να αντιμετωπίσει αυτή την ανισορροπία, η EIOPA καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τροποποιήσει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικαλούμενη το Άρθρο 9α του Κανονισμού EIOPA, η αρχή προτείνει την αναθεώρηση των απαιτήσεων συμμόρφωσης για τις μικρότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Στη Γνώμη της, η EIOPA προτρέπει επίσης τις Εθνικές Αρμόδιες Αρχές να μην δώσουν προτεραιότητα στις εποπτικές δράσεις για τις μικρές ασφαλιστικές επιχειρήσεις όσον αφορά τον DORA. Η EIOPA υπογραμμίζει ότι οι εποπτικές ενέργειες θα πρέπει να επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις του κανονισμού.
Η παρέμβαση της EIOPA αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι οι μικρές ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα επιβαρυνθούν με δυσανάλογες απαιτήσεις συμμόρφωσης κατά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των νέων κανονιστικών πλαισίων. Με αυτή την πρόταση, η EIOPA επιδιώκει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εποπτικού πλαισίου, συμβάλλοντας στην ομαλή μετάβαση στο αναθεωρημένο πλαίσιο του Solvency II και στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας της ασφαλιστικής αγοράς.