44 δισ. κόστισαν οι κυβερνοεπιθέσεις σε επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Το 52% των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιπροσωπεύουν 1,3 εκατομμύρια εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, έχουν υποστεί τουλάχιστον μία κυβερνοεπίθεση τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες εσόδων ύψους 44 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την Howden, μια διεθνή ομάδα διαμεσολάβησης ασφαλίσεων.
Η νέα έρευνα της Howden αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών ήταν ο πιο συχνός στόχος, καθώς το 74% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα υπέστησαν κυβερνοεπίθεση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα επίπεδα απειλής είναι αυξημένα, ωστόσο, σε όλες τις επιχειρήσεις, με το 49% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) που έχουν έσοδα μεταξύ 2 και 50 εκατομμυρίων λιρών να έχουν επίσης υποστεί κυβερνοεπίθεση κατά την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με την Howden, οι πιο συνηθισμένες αιτίες κυβερνοεπιθέσεων ήταν οι παραβιασμένοι λογαριασμοί email (20%) και η κλοπή δεδομένων (18%), με το μέσο κόστος αυτών των επιθέσεων να ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια λίρες και 2 εκατομμύρια λίρες, αντίστοιχα.
Παρά την αυξανόμενη απειλή από τις κυβερνοεπιθέσεις, η υιοθέτηση βασικών μέτρων κυβερνοασφάλειας παραμένει χαμηλή, γεγονός που υποδεικνύει ένα σημαντικό κενό γνώσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στις βρετανικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, το 61% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ενεργά λογισμικό antivirus, ενώ μόνο το 55% χρησιμοποιούν firewalls δικτύου.
Το κόστος, η έλλειψη γνώσεων και η περιορισμένη εσωτερική τεχνολογική υποδομή αναφέρονται από τις οργανώσεις ως εμπόδια για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειάς τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Howden, η εφαρμογή βασικών μέτρων κυβερνοασφάλειας θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έως και κατά 75% (συνολικά περίπου 30 δισεκατομμύρια λίρες για την περίοδο 2019-2024), με την εξοικονόμηση για τη μέση βρετανική επιχείρηση να ανέρχεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια λίρες σε βάθος δεκαετίας, που ισοδυναμεί με απόδοση επένδυσης 25%.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δηλώσει ότι νέα πολιτικά μέτρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια (33%), θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους. Άλλα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την ελεύθερη πρόσβαση σε ειδικούς και πόρους κυβερνοασφάλειας (32%), την υποχρεωτική εφαρμογή ελάχιστων προτύπων κυβερνοασφάλειας (31%) και την υποχρεωτική ασφάλιση κατά κυβερνοεπιθέσεων (26%).
Η Howden τόνισε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και για την απόδοση επένδυσης που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής μέτρων κυβερνοασφάλειας.
Ο ασφαλιστικός τομέας έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ανθεκτικότητας, παρέχοντας συμβουλές για την ασφάλεια και υπηρεσίες διαχείρισης περιστατικών.
Η Sarah Neild, Επικεφαλής του Τομέα Κυβερνοασφάλειας Λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολίασε:
«Το κυβερνοέγκλημα βρίσκεται σε άνοδο, με κακόβουλους δράστες να εκμεταλλεύονται τα κενά στην κυβερνοασφάλεια, ιδιαίτερα καθώς οι επιχειρήσεις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία για τη λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου χάνουν επί του παρόντος σημαντικά ποσά εσόδων λόγω κυβερνοεπιθέσεων, και η ασφαλιστική βιομηχανία είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επιχειρηματικών λειτουργιών».
Πρόσθεσε: «Η προσέγγιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτός ο τομέας ιστορικά έχει εξυπηρετηθεί ανεπαρκώς από την αγορά ασφάλισης κατά κυβερνοεπιθέσεων, αν και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο λόγω του μεγέθους του όσο και ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Μέσω της αυξημένης διείσδυσης της ασφάλισης και της εκπαίδευσης για την εφαρμογή μέτρων, μπορούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις και να προστατευθούν από την απώλεια εσόδων».