EIOPA: Προτείνει εργαλείο για την προστασία ιδιοκτησίας από φυσικούς κινδύνους
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), η οποία εποπτεύει τη ρύθμιση και την εποπτεία των τομέων ασφάλισης και συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά σχόλια για το έγγραφο διαβούλευσης που αφορά τη δημιουργία ενός εργαλείου ευαισθητοποίησης.
Αυτό το εργαλείο αποσκοπεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να κατανοήσουν πόσο ευάλωτες είναι οι ιδιοκτησίες τους σε φυσικούς κινδύνους, τη σημασία της σωστής ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για την πρόληψη ή τη μείωση πιθανών ζημιών.
Καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πιο συχνές και έντονες φυσικές καταστροφές—όπως καύσωνες, καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες—οι τρέχοντες και οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους ζημιών, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα ασφάλιστρα.
Για αυτόν τον λόγο, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων στις ιδιοκτησίες έχει καταστεί προτεραιότητα τόσο για τους πολίτες όσο και για τους παρόχους ασφάλισης.
Η EIOPA προτείνει την ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα βοηθά τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ιδιοκτησίες τους.
Το εργαλείο θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο έκθεσης μιας ιδιοκτησίας σε φυσικούς κινδύνους, βάσει της γεωγραφικής της θέσης, και θα προτείνει κατάλληλα προληπτικά μέτρα για τους πιο συνήθεις κινδύνους.
Επίσης, θα προσφέρει πληροφορίες για τις επιλογές ασφαλιστικής κάλυψης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κατανόησης των εξαιρέσεων στις πολιτικές και περιγράφοντας οποιαδήποτε εθνικά ασφαλιστικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η πρόταση της EIOPA επικεντρώνεται στους πιο συχνούς και καταστροφικούς κινδύνους στην Ευρώπη, όπως σεισμοί, ποτάμιες πλημμύρες, ανεμοθύελλες, πυρκαγιές και παράκτιες πλημμύρες.
Η αρχή πιστεύει ότι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την έκθεσή τους σε κινδύνους θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος ασφαλιστικής προστασίας για φυσικές καταστροφές εντός της ΕΕ και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.