6 διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Solvency II δημοσίευσε η EIOPA
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τη δεύτερη σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με την προτεινόμενη έκθεσή της για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, καθώς και για πέντε νομικά εργαλεία που αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές που αναμένεται να εισαχθούν στο κανονιστικό πλαίσιο στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Solvency II.
Οι έξι διαβουλεύσεις που δημοσιεύθηκαν καλύπτουν θέματα όπως οι κίνδυνοι βιοποικιλότητας, οι κίνδυνοι βιωσιμότητας και τα σχέδια βιωσιμότητας, η ποικιλομορφία στα διοικητικά, διαχειριστικά ή εποπτικά όργανα των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και επικαιροποιήσεις σε ορισμένες υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές και τεχνικά πρότυπα. Τα ευρήματα της έκθεσης και τα πέντε νομικά εργαλεία θα καθοδηγήσουν την εφαρμογή των νέων χαρακτηριστικών στο πλαίσιο του Solvency II, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον ασφαλιστικό τομέα της ΕΕ.
Η EIOPA καλεί τους ενδιαφερόμενους να παρέχουν τα σχόλιά τους στα έγγραφα διαβούλευσης που αναφέρονται παρακάτω, απαντώντας στις ερωτήσεις μέσω των διαδικτυακών ερευνών έως τις 26 Φεβρουαρίου 2025. Όλες οι απαντήσεις θα δημοσιευθούν στον ιστότοπο της EIOPA, εκτός εάν ζητηθεί διαφορετικά.
Διαβούλευση σχετικά με την έκθεση για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα
Η απώλεια βιοποικιλότητας μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους, επηρεάζοντας την αξία των επενδύσεων, τη συχνότητα και την ένταση των ασφαλισμένων ζημιών, καθώς και το συνολικό προφίλ κινδύνου των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών. Η EIOPA έχει εντοπίσει σημαντική έκθεση του ασφαλιστικού τομέα σε επενδύσεις που εξαρτώνται από τη φύση και τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει έκθεση σε κινδύνους βιοποικιλότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις και εξαρτήσεις από τη βιοποικιλότητα, η EIOPA προτείνει μια έκθεση για διαβούλευση που εξετάζει πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες εντοπίζουν, μετρούν και διαχειρίζονται τους κινδύνους βιοποικιλότητας, καθώς και την πρακτική εκτίμησης ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας (ORSA). Στόχος είναι η ενεργοποίηση των εποπτικών αρχών και του ασφαλιστικού τομέα για την επαρκή αντιμετώπιση των κινδύνων απώλειας βιοποικιλότητας.
Διαβούλευση για τα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων βιωσιμότητας
Στην πρότασή της, η EIOPA στοχεύει στον περιορισμό του φόρτου για τις ασφαλιστικές εταιρείες και στην καθιέρωση μιας συνεκτικής και αναλογικής προσέγγισης στη διαχείριση κινδύνων βιωσιμότητας. Τα προτεινόμενα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα ενσωματώνουν τα σχέδια βιωσιμότητας στις υπάρχουσες πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, συνδέουν τα σχέδια βιωσιμότητας με τα σχέδια μετάβασης και επιτρέπουν την αποτελεσματική αποκάλυψη των κινδύνων βιωσιμότητας.
Τα σχέδια αυτά καθορίζουν τα ελάχιστα πρότυπα και τις μεθοδολογίες αναφοράς για τον εντοπισμό, τη μέτρηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση των κινδύνων βιωσιμότητας.
Διαβούλευση για κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την έννοια της ποικιλομορφίας για την επιλογή μελών διοικητικών, διαχειριστικών ή εποπτικών οργάνων
Οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές της EIOPA ορίζουν την έννοια της ποικιλομορφίας για να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να υιοθετήσουν πολιτική που προωθεί την ποικιλομορφία στην επιλογή μελών των διοικητικών, διαχειριστικών ή εποπτικών οργάνων, καθώς και τους ποσοτικούς στόχους που αφορούν την ισορροπία φύλων.
Διαβούλευση για επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για παραμέτρους που σχετίζονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις
Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν διορθώσεις σε νομικές αναφορές και αποσαφηνίσεις, χωρίς αλλαγές στην αρχική τους σημασία.
Διαβούλευση για κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους κινδύνους αγοράς και αντισυμβαλλομένου στη βασική φόρμουλα
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν τη σωστή αντιμετώπιση συγκεκριμένων συναλλαγών, όπως δανεισμός τίτλων και συμφωνίες επαναγοράς.
Διαβούλευση για επικαιροποιημένα Τεχνικά Πρότυπα σχετικά με εκθέσεις σε περιφερειακές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προσθέτουν τέσσερις νέους τύπους οντοτήτων από τη Γαλλία και τη Λετονία και αφαιρούν οντότητες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Solvency II αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο για ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες στην ΕΕ, σχεδιασμένο να προστατεύει τους ασφαλισμένους και να διασφαλίζει τη σταθερότητα του κλάδου. Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αναθεώρηση του Solvency II για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την απλοποίηση κανόνων όπου κρίνεται σκόπιμο.