Νέες κατευθυντήριες από τις εποπτικές αρχές για την ταξινόμηση κρυπτοστοιχείων βάσει MiCAR
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA και ESMA – οι ESAs) δημοσίευσαν κοινές Κατευθυντήριες Γραμμές που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της συνέπειας στην κανονιστική ταξινόμηση των κρυπτοστοιχείων βάσει του MiCAR. Οι Κατευθυντήριες Γραμμές περιλαμβάνουν ένα τυποποιημένο τεστ για την προώθηση μιας κοινής προσέγγισης στην ταξινόμηση, καθώς και πρότυπα που οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να χρησιμοποιούν όταν ενημερώνουν τις εποπτικές αρχές για την κανονιστική ταξινόμηση ενός κρυπτοστοιχείου.
Για να υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες στην αγορά και τις εποπτικές αρχές στην υιοθέτηση μιας εναρμονισμένης προσέγγισης στην ταξινόμηση των κρυπτοστοιχείων, τα πρότυπα για επεξηγήσεις και νομικές γνωμοδοτήσεις παρέχουν περιγραφές της κανονιστικής ταξινόμησης των κρυπτοστοιχείων στις εξής περιπτώσεις:
- Κρυπτοστοιχεία αναφοράς περιουσιακών στοιχείων (Asset-referenced tokens – ARTs): Το έγγραφο έκδοσης (white paper) για την έκδοση ARTs πρέπει να συνοδεύεται από νομική γνωμοδότηση που εξηγεί την ταξινόμηση του κρυπτοστοιχείου – συγκεκριμένα, το γεγονός ότι δεν είναι διακριτικό ηλεκτρονικού χρήματος (Electronic Money Token – EMT) ούτε κρυπτοστοιχείο που εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής του MiCAR.
- Κρυπτοστοιχεία που δεν είναι ARTs ή EMTs βάσει MiCAR: Το έγγραφο έκδοσης του κρυπτοστοιχείου πρέπει να συνοδεύεται από επεξήγηση της ταξινόμησης του κρυπτοστοιχείου – συγκεκριμένα, το γεγονός ότι δεν είναι EMT, ART ούτε κρυπτοστοιχείο που εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής του MiCAR.
Ο γενικός στόχος αυτών των Κατευθυντήριων Γραμμών είναι η προώθηση της εναρμόνισης στην ταξινόμηση, για τη συνεπή εφαρμογή του MiCAR σε όλη την ΕΕ. Αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας καταναλωτών/επενδυτών, στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και στη μείωση των κινδύνων κανονιστικής διευθέτησης. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα μεταφραστούν στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα δημοσιευθούν στους ιστότοπους των ESAs. Θα ισχύουν τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση των μεταφράσεων.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Οι Κατευθυντήριες Γραμμές αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το Άρθρο 97(1) του Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων (MiCAR) (Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1114), ο οποίος απαιτεί από τις ESAs να εκδώσουν από κοινού Κατευθυντήριες Γραμμές έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με το Άρθρο 16 των Ιδρυτικών Κανονισμών των ESAs (Κανονισμοί (ΕΕ) 1093/2010, 1094/2010, 1095/2010). Οι Κατευθυντήριες Γραμμές πρέπει να εξειδικεύουν το περιεχόμενο και τη μορφή της επεξήγησης που συνοδεύει το έγγραφο έκδοσης κρυπτοστοιχείων που αναφέρεται στο Άρθρο 8(4) και τις νομικές γνωμοδοτήσεις για την ταξινόμηση των ARTs που αναφέρονται στο Άρθρο 17(1) σημείο (β)(ii) και στο Άρθρο 18(2) σημείο (ε) του MiCAR. Περιλαμβάνουν επίσης πρότυπα για την επεξήγηση και τη γνωμοδότηση καθώς και ένα τυποποιημένο τεστ για την ταξινόμηση των κρυπτοστοιχείων. Πρόκειται για τη μοναδική κοινή πολιτική εντολή των ESAs στο πλαίσιο του MiCAR.
Το MiCAR θεσπίζει καθεστώτα για τη ρύθμιση της έκδοσης, της δημόσιας προσφοράς και της εισαγωγής σε διαπραγμάτευση των ARTs, των EMTs και άλλων κρυπτοστοιχείων. Ο Κανονισμός επίσης καθορίζει ένα πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.
Το καθεστώς για τα ARTs και EMTs που θεσπίστηκε από το MiCAR τέθηκε σε εφαρμογή στο τέλος Ιουνίου 2024, ενώ άλλα μέρη του Κανονισμού (έκδοση άλλων τύπων κρυπτοστοιχείων και παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων) θα τεθούν σε εφαρμογή στο τέλος του 2024.