Τι δείχνει η τελευταία έρευνα της Aon για τις ασφαλιστικές των ΗΠΑ
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η τελευταία έρευνα που δημοσίευσε η Aon δείχνει ότι η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5% το 2025.
Σύμφωνα με την εταιρεία, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα προβλέπουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη άμεσων ασφαλίστρων, με περίπου 44% να αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 6-10%, ενώ το 26% προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 11% ή περισσότερο το 2025.
Ταυτόχρονα, περίπου το 23% των συμμετεχόντων αναμένει αύξηση ασφαλίστρων της τάξης του 1-5% το 2025, ενώ μόλις το 7% προβλέπει στασιμότητα ή μείωση.
Οι εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρείες δεν αναμένουν μείωση της ανάπτυξης, πιθανότατα λόγω της θετικής δυναμικής προς την αγορά E&S, σύμφωνα με την Aon.
Επιπλέον, οι μισές (50%) από τις εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη της τάξης του 6-10% το 2025, ενώ περίπου το 36% αναμένει πιο αργή ανάπτυξη της τάξης του 1-5%.
Η Aon ανέφερε επίσης ότι περίπου το 41% των ασφαλιστικών εταιρειών προσωπικών ασφαλίσεων αναμένει ανάπτυξη 6-10%, ενώ το 25% προβλέπει ταχεία ανάπτυξη άνω του 15%.
«Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης και για τους δύο τομείς αποδίδονται κυρίως στις αναμενόμενες αυξήσεις τιμών. Αρχικά, η αγορά εμπορικών ακινήτων προβλεπόταν να υποχωρήσει, ωστόσο η καταιγιστική δραστηριότητα κατά το δεύτερο μισό του 2024 ενδέχεται να επιβραδύνει αυτήν την τάση. Οι τιμές στις προσωπικές γραμμές συνεχίζουν να αυξάνονται ως αντίδραση στις απώλειες από συχνότητα καταστροφών που προκαλούνται από δευτερεύοντες κινδύνους και την επίμονη πληθωριστική πίεση. Η κοινωνική πληθωριστική πίεση επίσης εξακολουθεί να επιβαρύνει τα αποθεματικά, ενθαρρύνοντας τη συνεχιζόμενη δυναμική στις τιμές», σημείωσε η Aon.
Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιρειών και την επίδρασή τους στην ανάπτυξη, η Aon παρατήρησε πιο μικτές απόψεις.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε ότι διαθέτει επαρκές ή πλεονάζον κεφάλαιο. Ωστόσο, περίπου το 22% αποκάλυψε ότι μπορεί να χρειαστεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη για να διαχειριστεί το κεφάλαιο.
Αντίθετα, οι εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες φάνηκαν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν περιορισμούς κεφαλαίου, με περίπου 36% να δηλώνουν πλεονάζον κεφάλαιο για χρηματοδότηση νέων ευκαιριών και περίπου 41% να δηλώνουν επαρκές κεφάλαιο για χρηματοδότηση υφιστάμενων πρωτοβουλιών.
Ένας σημαντικός παράγοντας που υπογραμμίζει η Aon είναι ότι σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν πίεση από οργανισμούς αξιολόγησης ή ρυθμιστικές αρχές για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης.
«Οι μη πραγματοποιηθέντες ζημίες που πολλές ασφαλιστικές υπέστησαν το 2022 έχουν πλέον αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό, μαζί με μια σειρά ενεργειών όπως αυξήσεις τιμών και διάφορες πρωτοβουλίες διαχείρισης κινδύνων, οδήγησε σε ισχυρά κέρδη για μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, μειώνοντας την πίεση που αισθανόταν η αγορά το 2023», πρόσθεσε η Aon.
Το 20% των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν πίεση από εξωτερικούς φορείς ήταν κυρίως εταιρείες προσωπικών ασφαλίσεων.
Αν και οι προσωπικές ασφαλίσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από πολλές από τις προκλήσεις που παρατηρήθηκαν το 2022 και το 2023, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετά εμπόδια, όπως οι ρυθμιστικές συνθήκες που επηρεάζουν την επάρκεια τιμών, συνέχισε η Aon.
Ο μεσίτης εξήγησε επίσης ότι πολλοί από αυτούς τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα αποθεματικά τους είναι υψηλά σε σχέση με τα αναμενόμενα κέρδη του επόμενου έτους.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις μορφές κεφαλαίου που περιλαμβάνουν στα σχέδια διαχείρισης κεφαλαίου τους για το 2025. Σύμφωνα με την Aon, το μεγαλύτερο ποσοστό (36%) απάντησε ότι βασίζονται σε διατηρημένα κέρδη, ίδια κεφάλαια και/ή παραδοσιακή αντασφάλιση.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τις απαντήσεις της Φθινοπωρινής Έρευνας Κεφαλαίου του 2023, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για δομημένη αντασφάλιση, που έλαβε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (22%).
Για ασφαλιστικές που παραμένουν περιορισμένες σε κεφάλαιο αλλά επιδιώκουν ανάπτυξη, η Aon προτείνει ότι οι δομημένες ποσοστιαίες αντασφαλίσεις μπορεί να είναι μια πιθανή λύση.
«Καθώς η κοινωνική πληθωριστική πίεση συνεχίζει να επηρεάζει τα αποτελέσματα ασφαλιστικών με σημαντική έκθεση σε ευθύνες, μπορεί να καταφύγουν σε μεταφορά χαρτοφυλακίου ζημιών (LPT) ή κάλυψη αρνητικής εξέλιξης (ADC) για να μειώσουν τη μεταβλητότητα των κερδών», πρόσθεσε η Aon.
«Οι περισσότερες ασφαλιστικές αναμένουν ισχυρή ανάπτυξη το 2025. Παρόλο που ορισμένοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς κεφαλαίου, πολλοί προσεγγίζουν το 2025 με σχετική κεφαλαιακή ισχύ. Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν πλεονάζον κεφάλαιο, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για ένα νέο κύμα οργανικής και μη οργανικής ανάπτυξης», κατέληξε η Aon.
Το Φθινόπωρο του 2024, η Aon ερεύνησε περισσότερα από 70 στελέχη ανώτατης διοίκησης από διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν εταιρείες εμπορικών, προσωπικών, εξειδικευμένων και αντασφαλιστικών κλάδων, με μεγέθη πλεονασμάτων που κυμαίνονται από λιγότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια έως περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.