H EIOPA εγκαινιάζει σειρά ερευνητικών μελετών

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ξεκίνησε μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, συνδυάζοντας την εξειδίκευση των εσωτερικών ειδικών της με εκείνη εξωτερικών ερευνητών, ακαδημαϊκών και αναλυτών. Η νεοσύστατη σειρά «Περιστασιακές Ερευνητικές Μελέτες» (Occasional Research Papers) στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου για τη χάραξη πολιτικής και τη ρύθμιση θεμάτων που επηρεάζουν τους τομείς (αντ)ασφάλισης και επαγγελματικών συντάξεων στην Ευρώπη.
Το πρώτο άρθρο αυτής της σειράς – με τη συμμετοχή ειδικών από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, τη Σχολή Επιχειρήσεων Booth του Πανεπιστημίου του Σικάγο, το Πανεπιστήμιο Κάρολος της Πράγας, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και την EIOPA – διερευνά τις παγκόσμιες αποφάσεις κατανομής περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών σε χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος.
Η μελέτη προσφέρει νέες γνώσεις σε έναν τομέα που έχει ερευνηθεί ελάχιστα, εξετάζοντας από κοινού τη συμπεριφορά επενδύσεων τόσο των τραπεζών όσο και των ασφαλιστικών εταιρειών και αναλύοντας για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ της κατανομής των περιουσιακών τους στοιχείων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Η έρευνα αποκαλύπτει νέες σημαντικές διεθνείς «τριβές» στα χαρτοφυλάκια – δηλαδή εμπόδια ή προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές όταν επιχειρούν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους διασυνοριακά – οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν από παραδοσιακές προκαταλήψεις, όπως η εγχώρια αγορά ή η προτίμηση στο εγχώριο νόμισμα.
Το πρώτο βασικό εύρημα είναι ότι τα χαρακτηριστικά των εγχώριων επενδύσεων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών σε τίτλους σταθερού εισοδήματος αντικατοπτρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στα διεθνή τους χαρτοφυλάκια, αντί να εξισορροπούνται. Σε χώρες όπου οι ασφαλιστικές και οι τράπεζες έχουν υψηλότερο ποσοστό εταιρικών ομολόγων στα εγχώρια χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος, οι ξένες επενδύσεις τους τείνουν επίσης να περιλαμβάνουν κυρίως εταιρικά ομόλογα, αντί να μετατοπίζονται προς κρατικά ομόλογα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «προκατάληψη εγχώριας προβολής» (domestic projection bias).
Η δεύτερη σημαντική προκατάληψη που εντοπίστηκε αφορά τη συμπεριφορά των θυγατρικών εταιρειών. Η ερευνητική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι πολυεθνικοί όμιλοι δεν χρησιμοποιούν τις ξένες θυγατρικές τους για τη βελτιστοποίηση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου τους. Αντίθετα, οι θυγατρικές τείνουν να έχουν χαρτοφυλάκια πολύ παρόμοια με εκείνα των ανταγωνιστών τους στην τοπική αγορά. Αυτό ονομάζεται «προκατάληψη ενσωμάτωσης στο τοπικό περιβάλλον» (going native bias).
Τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ανεπτυγμένες ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αγορές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση ενεργών αγορών εταιρικών ομολόγων. Ωστόσο, οι δύο νέες διεθνείς τριβές στα χαρτοφυλάκια – η προκατάληψη εγχώριας προβολής και η προκατάληψη ενσωμάτωσης στο τοπικό περιβάλλον – δείχνουν επίσης ότι οι προσπάθειες για τη βαθύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις.