Insurance Europe: Προς ένα απλούστερο ρυθμιστικό πλαίσιο βιωσιμότητας

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Insurance Europe εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή της στη νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) για την απλοποίηση της νομοθεσίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ευημερίας στην Ευρώπη. Ο ασφαλιστικός κλάδος υπήρξε από τους πρώτους που ανέδειξαν την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και παραμένει δεσμευμένος στους στόχους βιωσιμότητας της ΕΕ.
Η Insurance Europe χαιρετίζει το γεγονός ότι οι προτάσεις Omnibus διατηρούν αυτούς τους στόχους, καθώς και βασικά στοιχεία της Οδηγίας για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας (CSRD) και των σχεδίων μετάβασης. Αν ολοκληρωθούν σωστά, οι βελτιώσεις που προτείνονται στο πλαίσιο του Omnibus θα επιτρέψουν στις εταιρείες να επικεντρώσουν τους πόρους τους στα πιο χρήσιμα και ουσιαστικά δεδομένα. Αυτό θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να αφιερώσουν περισσότερους πόρους σε δράσεις που προάγουν άμεσα τη βιώσιμη μετάβαση, αντί να επιβαρύνονται με υπερβολικές απαιτήσεις αναφοράς.
Η συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στη βιώσιμη χρηματοδότηση
Τα τελευταία χρόνια, η ασφαλιστική βιομηχανία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή του πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης, αφιερώνοντας πολύτιμους πόρους στη διαδικασία αυτή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη γνώση και την εμπειρία να αξιολογήσουν τις πιθανές ακούσιες συνέπειες και την περιττή πολυπλοκότητα που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων.
Ο κλάδος έχει επισημάνει τη σημασία της συνεπούς συλλογής δεδομένων, αλλά παράλληλα τονίζει την ανάγκη για εστίαση, αναλογικότητα και αποφυγή υπερβολικών απαιτήσεων. Η ανάπτυξη, η εφαρμογή και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις βιωσιμότητας απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και σημαντικό κόστος. Αυτή η εξειδίκευση και οι επενδύσεις είναι επίσης απαραίτητες για τη διαμόρφωση βιώσιμων στρατηγικών, λειτουργιών και σχεδίων μετάβασης, καθώς και για τη διαχείριση των κινδύνων βιωσιμότητας.
Η πρωτοβουλία Omnibus και οι βασικές προτάσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία
Η πρώτη πρωτοβουλία Omnibus, που στοχεύει στην απλοποίηση των απαιτήσεων αναφοράς και δημοσιοποίησης στοιχείων βιωσιμότητας, αποτελεί ένα θετικό βήμα. Η Insurance Europe αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου βιωσιμότητας και επικροτεί τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και μετά τις απλοποιήσεις του Omnibus, το πλαίσιο θα εξακολουθεί να παρέχει χρήσιμα δεδομένα βιωσιμότητας για ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και θα παραμένει πιο φιλόδοξο από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο διεθνές πλαίσιο.
Οι βασικές προτάσεις του EC Omnibus που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο περιλαμβάνουν:
“Stop the Clock” – Να δοθεί περισσότερος χρόνος στις εταιρείες που δεν είναι ακόμη υποχρεωμένες να υποβάλλουν αναφορές, ώστε να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα. Αυτό θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των αλλαγών χωρίς περιττό κόστος και προσπάθεια εφαρμογής.
Αφαίρεση απαιτήσεων για πιο λεπτομερή (τομεακά) δεδομένα – Η υποχρέωση εισαγωγής εξειδικευμένων τομεακών απαιτήσεων αποσπούσε σημαντικούς πόρους από την εφαρμογή των ήδη εκτεταμένων απαιτήσεων αναφοράς.
Αναθεώρηση και μείωση των υφιστάμενων προτύπων αναφοράς – Για τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής (συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τρίτων χωρών), είναι κρίσιμο να τεθεί ένας ξεκάθαρος και φιλόδοξος στόχος απλοποίησης.
Διατήρηση του επιπέδου διασφάλισης – Διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου περιορισμένης διασφάλισης (limited assurance) ώστε να αποφευχθούν σημαντικά επιπλέον κόστη.
Αναπροσαρμογή του πεδίου εφαρμογής – Η υποχρέωση αναφοράς θα πρέπει να αφορά μόνο εταιρείες με πάνω από 1000 εργαζόμενους, υπό την προϋπόθεση ότι το κριτήριο πληρούται για δύο συνεχόμενα οικονομικά έτη.
Αναστολή ή επανεξέταση της ηλεκτρονικής σήμανσης δεδομένων (electronic tagging) – Η ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικής σήμανσης συνεπάγεται μεγάλο κόστος. Με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), ενδέχεται να μην χρειάζεται πλέον ή να μπορεί να απλοποιηθεί σημαντικά.
Κατάργηση του ενιαίου καθεστώτος αστικής ευθύνης σε επίπεδο ΕΕ – Η διατήρηση των καθεστώτων ευθύνης σε εθνικό επίπεδο είναι η βέλτιστη προσέγγιση.
Εξαίρεση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το πεδίο εφαρμογής του CSDDD – Η εφαρμογή της οδηγίας για τις βιώσιμες εταιρικές δεσμεύσεις (CSDDD) σε επενδύσεις και ασφαλιστικούς πελάτες θα δημιουργούσε μεγάλη πολυπλοκότητα.
Αναβολή της προθεσμίας εφαρμογής κατά ένα έτος – Οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουν το CSDDD.
Κατάργηση της απαίτησης ανάπτυξης Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Βιωσιμότητας (SRPs) στο πλαίσιο του Solvency II – Οι απαιτήσεις αυτές εισάγουν επιπλέον γραφειοκρατία, παρά το γεγονός ότι η διαχείριση των κινδύνων αυτών ήδη καλύπτεται από το γενικό πλαίσιο του Solvency II και της CSRD.
Η Insurance Europe στηρίζει τις προσπάθειες απλοποίησης και βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου βιωσιμότητας. Οι αλλαγές που προτείνονται στο πλαίσιο του Omnibus είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη διασφάλιση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ασφαλιστικής αγοράς στην Ευρώπη.
Είναι κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες μεταφοράς των προτεινόμενων ρυθμίσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να παρέχουν στις επιχειρήσεις τη νομική σαφήνεια και την απαραίτητη προβλεψιμότητα για το μέλλον.