1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Εποπτικές Αρχές ΕΕ: Έμφαση σε ψηφιακή ανθεκτικότητα και βιώσιμη χρηματοδότηση

Εποπτικές Αρχές ΕΕ: Έμφαση σε ψηφιακή ανθεκτικότητα και βιώσιμη χρηματοδότηση

Εποπτικές Αρχές ΕΕ: Έμφαση σε ψηφιακή ανθεκτικότητα και βιώσιμη χρηματοδότηση
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Κοινή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ΕΕΑ) – που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) – δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεσή της για το 2024, παρουσιάζοντας μια συνολική εικόνα του κοινού έργου των ΕΕΑ κατά το προηγούμενο έτος.

Υπό την προεδρία της ESMA, η Κοινή Επιτροπή λειτούργησε ως φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των τριών εποπτικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

Κύριοι τομείς εστίασης

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΕΕΑ συνέχισαν να διερευνούν και να παρακολουθούν πιθανούς αναδυόμενους κινδύνους τόσο για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά.

Οι κύριοι τομείς διατομεακής εστίασης για το 2024 περιλάμβαναν:

  • Κοινές αξιολογήσεις κινδύνου
  • Βιώσιμη χρηματοδότηση
  • Λειτουργικό κίνδυνο και ψηφιακή ανθεκτικότητα
  • Προστασία καταναλωτών
  • Χρηματοοικονομική καινοτομία
  • Τιτλοποίηση
  • Χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων
  • Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (ESAP)

Σημαντικά επιτεύγματα

Μεταξύ των κύριων παραδοτέων της Κοινής Επιτροπής ξεχωρίζουν τα προϊόντα πολιτικής για την εφαρμογή του Νόμου για την Ψηφιακή Λειτουργική Ανθεκτικότητα (DORA), καθώς και η συνεχιζόμενη εργασία σχετικά με τον Κανονισμό περί Γνωστοποιήσεων Αειφορίας στον Τομέα των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (SFDR).

Ειδικότερα, όσον αφορά τον SFDR, τον Ιούνιο του 2024 οι ΕΕΑ δημοσίευσαν κοινή Γνωμοδότηση στο πλαίσιο της συνολικής αναθεώρησης του πλαισίου SFDR από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη γνωμοδότηση, οι ΕΕΑ ζήτησαν ένα συνεκτικό πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης που να εξυπηρετεί τόσο την πράσινη μετάβαση όσο και την ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H EIOPA εγκαινιάζει σειρά ερευνητικών μελετών

Οι ΕΕΑ εστίασαν στην εισαγωγή απλών και σαφών κατηγοριών για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, συγκεκριμένα μια κατηγορία “βιώσιμη” και μια κατηγορία “μετάβασης”. Επιπλέον, πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη σκοπιμότητα ενός δείκτη βιωσιμότητας που θα βαθμολογεί χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως επενδυτικά κεφάλαια, ασφάλειες ζωής και συνταξιοδοτικά προϊόντα.

Ψηφιακή ανθεκτικότητα και κυβερνοασφάλεια

Η εφαρμογή του νέου Νόμου για την Ψηφιακή Λειτουργική Ανθεκτικότητα (DORA) βρέθηκε στο επίκεντρο του έργου της Κοινής Επιτροπής το 2024. Οι ΕΕΑ, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων αρχών και των τριών υποτομέων και των σχετικών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες, παρέδωσαν όλα τα προϊόντα πολιτικής επιπέδου 2 και 3 για τα οποία οι ΕΕΑ είχαν εντολή στο DORA για το 2024.

Επιπλέον, οι ΕΕΑ προετοίμασαν τη Μελέτη Σκοπιμότητας για τον Κόμβο της ΕΕ για την κεντρική αναφορά σημαντικών περιστατικών, η οποία οδήγησε στη δημοσίευσή της τον Ιανουάριο του 2025.

Εκτιμήσεις κινδύνου

Η Κοινή Επιτροπή συνέχισε να αποτελεί σημαντικό φόρουμ για τη συζήτηση και την ανάλυση διατομεακών κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΕΕΑ προετοίμασαν δύο κοινές εκθέσεις κινδύνου την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2024.

Η έκθεση της άνοιξης επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι παρέμειναν υψηλοί στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, του αβέβαιου περιβάλλοντος επιτοκίων και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Παρά τις ισχυρές επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, σημαντική αβεβαιότητα παρέμεινε, δημιουργώντας αυξημένους κινδύνους διορθώσεων της αγοράς που συνδέονται με απρόβλεπτα γεγονότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η EIOPA υιοθετεί ισορροπημένη προσέγγιση στην απλοποίηση των κανονισμών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Η έκθεση του φθινοπώρου υπογράμμισε ότι σημαντικές αβεβαιότητες παρέμειναν σχετικά με τη μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων, τονίστηκε η πιθανότητα απότομων μεταβολών στις οικονομικές προοπτικές και τις προσδοκίες της αγοράς.

Προστασία καταναλωτών και χρηματοοικονομική καινοτομία

Η προστασία των καταναλωτών παρέμεινε στο επίκεντρο της διατομεακής εργασίας το 2024, τόσο στους τομείς της Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης όσο και του Κανονισμού για τα Συσκευασμένα Επενδυτικά Προϊόντα για Ιδιώτες Επενδυτές και Επενδυτικά Προϊόντα Βασιζόμενα σε Ασφάλιση (PRIIPs).

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για το συντονισμό πρωτοβουλιών εκπαίδευσης των εθνικών αρχών, οι ΕΕΑ διοργάνωσαν εργαστήριο τον Νοέμβριο του 2024 με θέμα “Πλοήγηση στις προκλήσεις επικοινωνίας χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην ψηφιακή εποχή”.


Η ετήσια έκθεση υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη χρηματοδότηση, θέματα που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον ασφαλιστικό κλάδο και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.